diox Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Witam. Mój laptop długo się uruchamia,również jak postawiłem system z partycji Recovery to i tak uruchamia się za długo. http://speedy.sh/rpKtu/xperf.zip - boot_1.etl W załącznikach logi z OTL. Proszę o pomoc. Załączone pliki OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 1. Fazy Nazwa...........|.start(ms)|koniec(ms)|..suma(ms) ------------------------------------------------- Pre.Session.Init|.........0|......8405|......8405 Session.Init....|......8405|.....26581|.....18176 Winlogon.Init...|.....26581|.....33807|......7225 Explorer.Init...|.....33807|.....48075|.....14268 Post.Boot.......|.....48075|.....86675|.....38600 ------------------------------------------------- System.gotowy.po:......................76,675.sek A zatem czas 'do pulpitu' to ok. 1'15'', co biorąc pod uwagę ilość uruchamianych aplikacji wydaje się być rozsądne. 2. Pomysły Nie ukrywam, że w Twoim przypadku pomysłów mam niewiele Widać obciążenie związane z Avastem, Sandboxie, etc., co w sumie nie może dziwić. Aby znacząco przyśpieszyć, prawdopodobnie będzie potrzeba (przynajmniej czasowo, na próbę): 1. Odinstalować: Avasta, Sandboxie, PuranDefrag - tego ostatniego może nie lubić prefetcher; 2. Przestawić na uruchamianie ręczne usługi: SeaPort, MozillaMaintance; 3. jeśli nie korzystasz z IPv6, to wyłącz / usuń IPv6 i interfejsy ISATAP, np. poprzez netsh: netsh int isa set state disabled lub korzystając z FixIt Microsoftu: [KLIK] 3. Kolejny log Po wszystkim poproszę o kolejny log, tym razem z kilkoma restartami po drodze. Zamiast poprzednio użytego polecenia trzeba użyć xbootmgr -trace boot -traceflags latency+dispatcher -stackwalk profile+cswitch+readythread -notraceflagsinfilename -postbootdelay 180 -resultpath c:\xperf -prepsystem po czym plik spakować i wrzucić na speedyshare.com. To tyle na początek, dalej będziemy patrzeć po wykonaniu powyższych. m.g. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 1.Avast,Sandboxie,Puran Defrag-odinstalowany 2.SeaPort-uruchamianie ręczne MozillaMaintance-było ustawione na wyłączone Za kilkadziesiąt minut wstawię nowy log. Chciałbym zejść trochę z czasem uruchamiania,ponieważ niedługo ma jeszcze dojść Comodo Firewall do ochrony I jeszcze pytanie:jaki polecasz program do defragmentacji dysku? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Log gotowy: http://speedy.sh/eRfCT/xperf1.zip . Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 1. Fazy Nazwa...........|.start(ms)|koniec(ms)|..suma(ms) ------------------------------------------------- Pre.Session.Init|.........0|......6518|......6518 Session.Init....|......6518|.....14730|......8212 Winlogon.Init...|.....14730|.....22583|......7853 Explorer.Init...|.....22583|.....28725|......6141 Post.Boot.......|.....28725|.....47725|.....19000 ------------------------------------------------- System.gotowy.po:......................37,725.sek Wygląda na to, że zeszliśmy z czasem do 38 sekund, czyli poniżej połowy poprzedniego. 2. Sugestie 1. Zakładam, że planujesz instalację Comodo, więc możesz wyłączyć Windows Defender: [KLIK]. To właściwie koniec moich rad. Następne, co powinieneś zrobić, to zainstalować jakiś AV. Comodo nie jest najlżejszy, ale każdy AV będzie obciążał komputer, więc tak czy owak stracisz trochę cennych sekund. m.g. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie: jakim narzędziem sprawdzasz i analizujesz log z WPT(boot_1.etl)? Chciałbym się dowiedzieć,jak i czym analizować logi z uruchamiania komputera. Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie: jakim narzędziem sprawdzasz i analizujesz log z WPT(boot_1.etl)? Chciałbym się dowiedzieć,jak i czym analizować logi z uruchamiania komputera. Używam narzędzi z pakietu, z pomocą którego przygotowałeś log - xperf oraz xperfview. Mam też jakieś proste własne narzędzia, ale głównie korzystam z tych dwóch. Jeśli temat Cię zainteresował, to możesz przeczytać trochę na moim blogu: [KLIK]. Jak będę miał trochę czasu, to coś tam jeszcze wrzucę - w sumie to podstawowa analiza . m.g. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 I jeszcze pytanie:jaki polecasz program do defragmentacji dysku? Free - PuranDefrag, płatny - PerfectDisk. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Jeśli temat Cię zainteresował, to możesz przeczytać trochę na moim blogu: Jestem średnio-zaawansowanym użytkownikiem komputera,poprostu chcę się nauczyć nowych rzeczy . Temat ten jest ciekawy,można się dowiedzieć,czemu komputer długo się uruchamia. Jeszcze mam pytanie: czy WPT jest na Windows XP? Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Jeszcze mam pytanie: czy WPT jest na Windows XP? Nie ma, ale zajrzyj do podanego wcześniej wpisu, a znajdziesz trochę informacji jak skorzystać z xperf na XP. m.g. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Przeczytałem tamten wpis,sądzę że to mi wystarczy. Na pewno jeszcze zawitam do tego działu . Dziękuję za pomoc,temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi