gajowy Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Czy ktoś z klientów Netii może potwierdzić, czy w ofercie do 20 Mb/s to typowe, że synchronizacja w netiaspot jest na 20 Mbps down? Ciekawe czy nie będzie zrywać połączenia i gdzie przycinają rzeczywistą prędkość (na loginie)? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Na 90% "na loginie". Jeżeli podpisałeś niedawno, to się zdarza. Inną przyczyną może być niska przepustowość WiFi, ale to NetiaSpot, który jeśli dobrze pamiętam ma 802.11bgn, czyli spokojnie powinien obsłużyć 20 Mb/s. No chyba, że komputer jest naprawdę bardzo daleko od niego. 1% na to, że masz po prostu tyle błędów CRC na linii, że pozostały transfer schodzi na retransmisję, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć, bo połączenie na pewno wcześniej by się zerwało. Możesz pokazać dane o tłumieniu i SNR margin. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Połączenie jest przez ethernet. Nie spodziewałem się więcej niż 10 Mb/s. Pytam tylko z ciekawości. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Masz synchronizację na pełne 20 Mb/s, czyli realne tłumienie na downstream pewnie poniżej 10 dB. Czyli jest fajnie, nawet bardzo. No, ewentualnie w NetiaSpot ktoś głupio podpisał właściwości i to jest "Attainable rate", czyli co modem twierdzi, że jest w stanie wynegocjować, a często jest bardzo zawyżone. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Trochę się naszukałem tych statystyk. Nie wygląda to najgorzej. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Zbyt ładnie. Wygląda na statystyki ATM, czyli szczebelek wyżej, niż ADSL, który bierze na siebie zdecydowaną większość błędów transmisji. Pokaż jeszcze takie coś, nie mam pojęcia, gdzie tego dokładnie szukać. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Statystyki jakie udało mi się wyciągnąć ze spota: Nie jest to mój ulubiony router + ADSL Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Dobra, super, to jeszcze te, które linkowałem, bo wydaje mi się, że są najważniejsze ze wszystkich. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Dopiero dziś mam znów dostęp do Spota ale chyba jest to inna wersja, bo mam tak: natomiast w innym miejscu znalazłem to, co potrzeba: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 No i tu jest bardzo ładnie. Synchronizacja ADSL nie jest powodem spadku prędkości. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi