Fr3shMak3r Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Otóż od razu przejdę do rzeczy . Kiedyś odłączyłem dysk Seagate Barracuda 240 GB . Był kiedyś u mnie kolega (elektronik) i sprawdził dysk . Jest wszystko ok tylko kabel SATA był zepsuty , ale zakupiłem nowy . On teraz jest na studiach i nie za bardzo mam z nim kontakt . Tylko rzecz w tym że w BIOSIE dysk mi wykrywa ,ale nie wykrywa z poziomu systemu . Czyli nie widac go w Mój Komputer , ani w menedżerze urządzeń ,ani w zarządzaniu z dyskami. Kombinowałem ustawienie Kontrolera z IDE na RAID , oraz wyłączenie SATA mode w Biosie czy jakoś tak. Już jestem bezradny szukałem wszystkiego w internecie ,ale już prawie wszystko wypróbowałem . Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Możesz zobaczyć,czy dysk widać ze środowiska zewnętrznego? Odnośnik do komentarza
Fr3shMak3r Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Chodzi ci o to że np podłącze ten dysk do laptopa mając przejściówkę Sata-- USB ? Tak robiłem to bo zgrywałem zdjęcia i filmy na laptopa . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Pokaż obrazek z HWINfo - System Summary oraz Menadżer Urządzeń. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Mówisz,że nie widać go z systemu,chodziło mi o to,czy widać go np. z LiveCD Linuxa. Odnośnik do komentarza
Fr3shMak3r Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Menedżer urządzeń : Dodam jeszcze że instalowałem sterownik do kontrolera RAID ale bez skutku . Diox . Zaraz ściągnę na wypale na pena dam edita jakby co . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Jaki SP jest zainstalowany? Widzisz ten wykrzyknik w MU? Do aktualizacji. Ten drugi dysk to SATA? Prawdopodobnie brak sterowników SATA - patrz wyżej. Odnośnik do komentarza
Fr3shMak3r Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 SP3. Zaraz zainstaluje i dam edita czy pomogło . Tak SATA Edit: Nie pomogło do tego doszło że niby Podstawowy Kontroler nie ma sterownika ( żółty wykrzyknik ) Ale to mi się wydaje że to coś w BIOSIE trza ustawic . Chodzi o to że kolejnosc uruchamiania o ile dobrze mówie. Czyli IDE Primary Master . Bądź IDE Primary Slave. Jest też IDE Secondary Master i Slave W tym rzecz że na 2 ,,Masterach'' jest ten dysk 80 GB i nagrywarka . Tylko że nie mogę ustawic tego dysku co nie działa . Chodzi o te Chanele może wiesz jak to ustawic ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Nie wiadomo jaka to płyta. Rzeźbiłeś coś z RAID - nie masz. Zrób reset Bios zworką + zapisz i wyłącz kompa. 1 Master dysk 80 GB (koniec taśmy); 2 Master - CD (koniec taśmy). Zrób zdjęcie pierwszej strony BIOS i pokaż. Jeżeli masz tam porty SATA - to pod pierwszy ten dysk 240 GB. W sekcji BOOT - HDD - ma być widoczny 80 GB. W sekcji Boot Sequence - 1 - CD; 2 - HDD 80 GB. Podaj nazwę płyty z napisu na płycie. Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Jak ja takie coś lubię, wszyscy chcą pomagać ale nikt nie wie o jaki komputer, OS, motherboard chodzi. Dlatego było by pięknie gdyby zakładający temat napisał kilka ważnych informacji o swoim komputerze. Wg mnie to brak odpowiedniego sterownika... Odnośnik do komentarza
Fr3shMak3r Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 I Aux miał racje zły sterownik zainstalowałem do tego BSODY przez to występowały . Ale już problemu z BSOD'ami nie ma . Zainstalowałem tym razem sterowniki z płyty którą miałem i dysk już jest widoczny Dziękuję za pomoc . Można zamknąć . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi