doinmat Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Witam serdecznie, Posiadam dysk zewnętrzny kolegi, który ma zainfekowane 2 dyski zewnętrzne, wziąłem jeden z nich, zrobiłem skan OTL, chciałem mu pomóc usunąć wirusa, ale samemu sobie nie poradzę, proszę o pomoc. Skany wykonane z filtrowaniem dla wszystkich użytkowników. Z tym, że plik otl.txt jest z drugiego uruchomienia a extras.txt z pierwszego, czy to w czymś przeszkadza? Czy użyć również programu USBFix lub innych? Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Z tym, że plik otl.txt jest z drugiego uruchomienia a extras.txt z pierwszego, czy to w czymś przeszkadza? To nie ma znaczenia. Czy użyć również programu USBFix lub innych? Tak wykonaj raport z USBFix z opcji Listing przy podpiętym urządzeniu p[przenośnym. Odnośnik do komentarza
doinmat Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Witam, zrobiłem tak jak pisałeś, oto skan: UsbFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Posiadam dysk zewnętrzny kolegi, który ma zainfekowane 2 dyski zewnętrzne, wziąłem jeden z nich, zrobiłem skan OTL, chciałem mu pomóc usunąć wirusa, ale samemu sobie nie poradzę, proszę o pomoc. Z tego wynika, że przedstawione tu logi z OTL są bezużyteczne, one przedstawiają Twój system a nie jego system. Kolega może mieć w starcie wpis aktywnej infekcji i wyczyszczenie dysku zewnętrznego u Ciebie nie będzie mieć trwałych skutków = podepnie z powrotem dysk do siebie i wszystko od nowa się "popsuje" na urządzeniu. Tu musi być sprawdzony w całości jego system. Czyszczenie dysku zewnętrznego: 1. Przy podpiętym urządzeniu widzianym tu pod literą G uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files G:\*.lnk G:\_.vbs G:\$RECYCLE.BIN G:\RECYCLER G:\Recycled attrib /d /s -s -h G:\* /C Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. 2. Zrób nowy log USBFix z opcji Listing + raporty OTL z jego systemu. Dopóki jego system nie zostanie zanalizowany, nie podpinaj dysku z powrotem do niego. Czyszczenie Twojego systemu: A w Twoim Windows z kolei śmieci adware. 1. Przez Panel sterowania odinstaluj adware AVG Security Toolbar, Incredibar Toolbar on IE, McAfee Security Scan Plus, IB Updater 2.0.0.557, IB Updater Service. 2. Wyczyść Firefox z adware: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. 3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń. Na dysku C powstanie log z usuwania. 4. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log utworzony przez AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
baska994 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Witam, również mam problem. Podejrzewam że na moim laptopie znajduje się wirus. nie wiem jak go znaleźć i usunąć. problem zaczął się kiedy kliknęłam na jakiś link który okazał się wadliwy. Teraz na portalu facebook są wysyłane beż mojej wiedzy linki do moich znajomych i zauważyłem że komputer tak "buczy" jak wchodzę na fb. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza
doinmat Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Dziękuję picasso za odpowiedź. W pierwszej kolejności wykonałem czyszczenie systemu z śmieci adware i log AdwCleanerem. Następnie wykonałem skrypt wymieniony przez Ciebie w pkt. 1 w OTL-u. Na końcu zrobiłem skan w OTL. W tej kolejności załączam logi do przejżenia. Dysk zewn. wygląda wporządku. Będąc u znajomego zastosuje się do pkt.2 i prześle logi. Podmieniłem log z OTL, przepraszam za koszmarne logi z całości, niezawsze więcej znaczy lepiej... AdwCleanerS1.txt 02092013_123902.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
doinmat Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Podaje logi wykonane u kolegi na jego komputerze wraz z podpiętym (innym) zainfekowanym dyskiem zewn. oraz kartą pamięci (F i I). Proszę o sprawdzenie. Podmieniłem log z OTL po wykonanym skrypcie dla dysku H a nie F bo tak wykrywał dysk zewn., oraz quick scan z GMERU (niewiem czy wszystko dobrze ustawiłem przy skanowaniu). Proszę o przejżenie. UsbFix.txt Extras.Txt OTL.Txt gmer quickscan.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Twój system Błąd w konfiguracji OTL popełniony, dlatego log tak koszmarnie wielki: sekcje Pliki utworzone/zmodyfikowane w przeciągu ustawione na Wszystkie, a ma być Młodsze niż. Zrób nowy log OTL i podmień w poście numer #6. System kolegi To samo, log z OTL zrobiony na złym ustawieniu: Pliki utworzone/zmodyfikowane w przeciągu ustawione na Wszystkie, a ma być Młodsze niż. Dodatkowo: nie są mi potrzebne niektóre dane i zaznacz opcję Pomiń pliki Microsoftu. Zrób nowe logi i wymień załączniki w poście numer #7. Dodaj też log z GMER. Co do dysku zewnętrznego (F), to nie widać na nim obiektów infekcji, tylko niektóre katalogi są ukryte (konsekwencje infekcji). Na karcie pamięci (I) nie ma żadnych oznak infekcji. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files RECYCLER /alldrives attrib /d /s -s -h F:\* /C Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. 2. Zrób nowy log USBFix z opcji Listing, bez podpiętego urządzenia I. Ten log już daj w nowym poście. . Odnośnik do komentarza
doinmat Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Witam, zastosowałem sie do wytycznych, wykonałem skrypt dla dysku zewn. H a nie F, gdyż tak wykrywał go system. Podaje log z OTL oraz USBfix z opcji listnieng. 02152013_222346.txt UsbFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Post numer #7 = nadal zły log z OTL, Pliki utworzone/zmodyfikowane w przeciągu ustawione na Wszystkie, a ma być Młodsze niż. Podmień go, a tu zedytuję swój post załączając końcowe czynności. Edytowane 13 Marca 2013 przez picasso 13.03.2013 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi