gixer Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Pracowałem dzisiaj na komputerze i w pewnym momencie wyłączyła mi się przeglądarka po czym tylko się uruchamia, wyskakuje błąd i tak w kółko. Przy odinstalowywaniu wyskakuje błąd że system nie znalazł pliku ie4unit.exe a świeża instalacja nic nie poprawia. Zrobiłem skan Malwarebytes i znalazło trzy infekcje, dlatego przypuszczam że pendrive kolegi którego dzisiaj podłączyłem mógł mieć niespodziankę, dlatego proszę o pomoc i sprawdzenie logów. Z góry dziękuję. Extras.Txt OTL.Txt mbam-log-2013-02-02 (15-51-46).txt Gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Pokaż mi zrzut ekranu z tego błędu. W raportach nic tego rodzaju nie widzę, pomijam mini wpisy adware w IE. Poza tym, OTL w ogóle nie skanuje preferencji Opery, więc jeśli rzecz jest w preferencjach tej przeglądarki, nie można tego sprawdzić tym sposobem. Przy odinstalowywaniu wyskakuje błąd że system nie znalazł pliku ie4unit.exe a świeża instalacja nic nie poprawia. Jak "świeża" ta instalacja była? Na dysku jest katalog Opera datowany na rok 2012, sugeruje że nie był usuwany: [2012-08-28 16:42:00 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Users\Lechu\AppData\Roaming\Opera Czy ta instalacja to była po prostu "nakładka", czy usuwałeś z dysku i rejestru składniki Opery przed jej wdrożeniem? . Odnośnik do komentarza
gixer Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Tylko odinstalowałem i zainstalowałem, nic nie było kasowane. Znalazłem gdzieś na forum opery rozwiązanie żeby zmienić nazwę folderu VPS i pliku operaprefs ale to też nie rozwiązało problemu. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Poprawiam tytuł tematu. Jednak literówka w temacie, ie4uinit.exe = plik Internet Explorer. Uruchom SystemLook x64 i wklej do okna: :regfind ie4uinit.exe Klik w Look. Tylko odinstalowałem i zainstalowałem, nic nie było kasowane. Znalazłem gdzieś na forum opery rozwiązanie żeby zmienić nazwę folderu VPS i pliku operaprefs ale to też nie rozwiązało problemu. Sprawdź co się stanie gdy wytniesz te katalogi: C:\Users\Lechu\AppData\Local\Opera C:\Users\Lechu\AppData\Roaming\Opera I ponownie nadpiszesz nową instalacją. . Odnośnik do komentarza
gixer Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Zmieniłem nazwy tych folderów i po instalacji już normalnie się uruchamia więc pewnie jakiś plik się uszkodził jak się wyłożyła. Dołączam skan z systemlook. SystemLook.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 W SystemLook poprawne wpisy systemowe, a niedomyślny usunę w FIX.REG. To zresztą mówi samo za siebie: Zmieniłem nazwy tych folderów i po instalacji już normalnie się uruchamia To dokończ ogólnie temat: 1. Małe poprawki na Internet Explorer. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Default_Page_URL"=- "Search Page"="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{EEE6C360-6118-11DC-9C72-001320C79847}] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{33BB0A4E-99AF-4226-BDF6-49120163DE86}] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{EEE6C360-6118-11DC-9C72-001320C79847}] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\ie4uinit.exe] Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG Kliknij prawym na plik i z menu wybierz opcję Scal. Potwierdź import do rejestru. 2. W OTL uruchom Sprzątanie. 3. Odinstaluj starą Java 7 Update 9 (64-bit) i zastąp najnowszą: KLIK. 4. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. . Odnośnik do komentarza
gixer Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Wszystko zrobione, wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi