Vinohrad Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Witam. Założyłem podobny temat w dziale Windows XP, gdyż myślałem że problem leży w systemie,ale nabieram przekonania,że coś się dzieje z dyskiem. Mam laptopa HP Compaq 6720s ze 120GB-towym dyskiem SEAGATE-a. Lapek widzi jedynie "jakiś dysk", nie ma nazwy ani typu, i pokazuje ze ma pojemność 3,8 GB. Wrzuciłem na PENDRIVE-a zbootowany MHDD pod DOS według instrukcji z forum. Po ustawieniu priorytetowego urządzenia(USB hard drive) uruchomiłem pod DOS-em MHDD i program widzi jedynie Napęd optyczny a twardziela wcale. Czy to może oznaczać uszkodzenie dysku? Sprawdzałem w BIOS-ie ustawienia według instrukcji obsługi MHDD, ale nie ma tam takich opcji... Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Dziwne.Wydaję się ze problem rozwiązany. W BIOS-ie po przestawieniu opcji SATA Native mode na Disable lapek zobaczył dysk.System uruchomił sie normalnie. Jestem pewien że nikt w biosie nie grzebał i nic nie zmieniał...Zupełnie tego nie rozumiem Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Skoro system odpalił,zrób logi z OTL: https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/page__p__324?do=findComment&comment=324 i pokaż SMART dysku. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi