pejtrik Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Witam. Mam problem z pingiem na wi-fi. Przyjechałem na ferie do domu i kiedy chciałem zagrać w jakąś grę przez internet ciągle skacze mi ping (nawet do 5000) na jakiś czas, po czym maleje i znów rośnie. U brata na komputerze gdzie jest połączony kablem ten problem nie występuje. Wygląda to tak, że gdy gram powiedzmy w league of legends i stoję w miejscu to wszystko jest ok. Kiedy się ruszę i zacznie się coś dziać ping od razu skacze. Posiadam router : livebox 2.0 ZTE i kartę sieciową Broadcom 802.11n Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Coraz częściej odnoszę wrażenie, że przed utworzeniem tematu powinno być obligatoryjne rozwiązanie testu ze znajomości regulaminu danego działu. Jest tam dosyć dużo o informacjach, których umieszczenie pozwala myśleć o jakiejkolwiek pomocy technicznej na forum. Ja nie wiem w tym momencie nic. Zupełnie nic. Proszę zatem o zapoznanie się z regulaminem: http://www.fixitpc.p...w-dziale-sieci/ i przedstawienie: - raportu z Net-log (dodany jako załącznik), - wyników z ICSI Netayzr (link do nich), - informacji o sieci bezprzewodowej, których podanie jest określone w regulaminie. Dodatkowo proszę jeszcze o podanie statystyk ADSL z Liveboksa. Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 niestety kiedy chce pobrac ICSI Netalyzr ciagle pokazuje mi ze musze pobrac jave, chociaz instalowalem ja juz z 3x i nadal to samo. Log z Net Loga: net-log.txt Ustawienia karty sieciowej: 20/40 coexistance automatyczny 802.11n preamble automatyczny adres MAC zarzadzany lokalnie nieobecna afterbumer wylączone brak tolerancji 40MHz wylaczone BT-AMP wlaczone minimalny pobor mocy wlaczone naglowek BSS PLCP automatyczny (krotki/dlugi) napiecie wyjsciowe 100% numer kanalu WZC IBSS 11(20MHz) obsluga komorek mieszanych wylaczone predkosc najlepsza predkosc priorytet VLAN priorytet vlan wylaczone prog fragmentacji 2346 prog rts 2347 short Gl automatyczny Technologia XPress wylaczone tendencje roamingu automatyczny Tryb IBSS 54g-auto tryb kompatybilnosci AP wyzsza wydajnosc tryb wake-up ramka magic & wake up tryb zabezpieczenia IBSS 54g automatyczny WMM automatyczny Wspolpraca z bluetooth automatyczny Wybor roamingu automatyczny wyl. podczas pol. przewodowego wylaczone zroznicowanie anten automatyczny To chyba jest problem z routerem gdyz jak mialem poprzedni tego problemu nie bylo.. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Ok, ICSI Netalyzr odpuśćmy. A co do tego, co podałeś. Net-log robiony w złych warunkach. Wyraźnie pisałem, żeby nie stosować go równolegle z innymi aplikacjami korzystającymi z sieci. A ja tam widzę przynajmniej Chrome'a i uTorrent, który rozwija naprawdę dużo połączeń, skutecznie wpływając na przekłamania w statystykach. Jeszcze raz. Z wyłączonym oprogramowaniem korzystającym z Internetu. Co do danych: W przypadku problemów ze sterownikami proszę także o podanie identyfikatorów sprzętu (Windows+R -> devmgmt.msc -> Odpowiednia karta -> Właściwości -> karta Szczegóły -> Identyfikatory sprzętu) oraz wersji zainstalowanego sterownika (Windows+R -> devmgmt.msc -> Odpowiednia karta -> Właściwości -> karta Sterownik). Wystarczy zrobić odpowiednie screeny. + W razie problemów z siecią bezprzewodową proszę także o screen z listy sieci z programu inSSIDer (pomaga ocenić stopień zajęcia poszczególnych częstotliwości i siłę sygnału) oraz krótki opis środowiska, czyli informacje o obecnym w pobliżu sprzęcie, który może wywoływać zakłócenia. Szczególnie podejrzane są głośniki, wszelkiego rodzaju sprzęt RTV, kuchenki mikrofalowe. + Dodatkowo proszę jeszcze o podanie statystyk ADSL z Liveboksa. Jak to dodasz, to pogadamy. Wybacz, że w ten sposób odpowiadam, ale naprawdę nie mam teraz materiału, na którym mógłbym pracować. Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 blisko routera jest jedynie telewizor i ewentualnie sluchawki ale to chyba nic(?) gdzie znajde statystyki adsl z liveboxa? net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zaloguj się do strony konfiguracyjnej Livebox. Potem wsparcie -> zaawansowane wsparcie -> informacje systemowe -> ADSL i zrób screen. Z Net-log widać, że jest problem ze stabilnością WiFi: 192.168.1.13 0/ 100 = 0% | 1 13ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 192.168.1.1 0/ 100 = 0% | 2 56ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 83.1.4.20 Ping do 192.168.1.1 (czyli Livebox) powinien być na poziomie 2 ms, nie więcej. To samo widać po tracert, skaczące wartości. Niewiele, bo nie wiele, ale zawsze skaczące. Pewnym pocieszeniem jest brak gubienia pakietów, więc nic nie wymaga retransmisji w warstwie IP. Retransmisji samego sygnału (warstwa fizyczna) nie jestem w stanie określić, ale zawsze jakiś jest, co wynika z wszechobecnych zakłóceń, które są nie do wyeliminowania. Ogółem, WiFi jest dosyć zawodną technologią. Dosyć słaby sygnał dociera do laptopa z Livebox. Co do ustawień. minimalny pobor mocy wlaczone Ustaw na "wyłączone" lub "maksymalna wydajność". Nie pamiętam, jakie tam są dokładnie nazwy opcji. Pokaż jeszcze z Livebox screen z Zaawansowane -> WiFi Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Ustawilem na 'wylaczone' Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Ok, tutaj nic nie widać nienormalnego. Jeszcze proszę o Zaawansowane -> WiFi. Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Jest screen przeciez. 2 sa ale wyglada jak jeden heh Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Ok, ale chodziło o to: http://obrazki.elektroda.pl/8370274400_1329999624.png Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 no to mam tak samo jak na Twoim obrazku Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Poszukaj w konfiguracji Livebox zmiany trybu WiFi. Z 802.11bgn na 802.11bg. Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 nie mogę tego znaleźć.. Mam pytanie. Czy to oznacza, ze ktos jest polaczony z moja siecia? Pomoże ktoś? Mam już tego powyzej uszu.. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Wszystkie urządzenia, które tam widzisz, są lub były połączone z Twoją siecią. Jeżeli któreś nie jest Twoje, no to cóż... Masz szyfrowanie WPA, którego tak łatwo nie da się złamać, więc albo po kabelkach, albo Twoje hasło do WiFi jest banalnie proste. Nawiasem mówiąc, zadzwoń na infolinię techniczną TP (801 505 505, płatne 30gr/min) i zapytaj, jak zmienić tryb WiFi z 802.11bgn na 802.11bg, bo ja takiej opcji też nie widziałem nigdy. Musi się dać, a nie mam Liveboksa przed sobą, więc nie mam jak kombinować. Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 zmiana trybu naprawi problem? nawet jak siedze z laptopem metr od routera ping wzrasta tak samo jak bym siedzial za dwoma scianami.. Moze router jest 'zepsuty'? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Tego Ci nie zagwarantuję, ale tryb 802.11bg jest stabilniejszy od 802.11bgn i warto to sprawdzić. A że Liveboksy często się psują, to swoją drogą. Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 nigdzie w opcjach tego nie ma... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Odsyłam do poprzedniego posta. Ja to mogę zrobić jutro przez Online Call (bo jest darmowy), ale wątpię, czy coś osiągnę. Mam wrażenie, że infolinia telefoniczna ma wyższy priorytet. Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Jakbys mogl to byl bym wdzieczny. Jesli to sie nie uda to zadzwonie tam albo pojade do orange.. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Nie udało się. Według wszystkich konsultantów, których pytałem, wybór trybu jest automatyczny i nie da się go zmienić. Konfiguracji przez telnet nie wspierają. Stąd pozostaje wymuszenie trybu b/g przez zmianę szyfrowania na WPA-PSK (TKIP), zamiast WPA2-PSK (AES), przez co bezprzewodówka będzie chroniona nieco słabszym algorytmem, ale na domorosłych hakerów powinno wystarczyć. Można by próbować przez telnet, ale własnego Liveboxa 2.0 nie mam, a zdalnie się trochę boję, że konfigurację spieprzę. A potem bez dostępu do routera go raczej nie przywrócę. Tłumaczenia konfigurowania L 2.0 przez telefon też się nie podejmę. Jak chcesz spróbować, to możesz zainstalować TeamViewer i mi podesłać na PW identyfikator i hasło. Potem się połączę zdalnie z Twoim komputerem, ale to dopiero jutro po południu. Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Czyli jak ustawie szyfrowanie na WPA-PSK(TKIP) to automatycznie mi wymusi ten tryb tak? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Tak. Ale to jest obejście, a nie rozwiązanie problemu. Powinno się korzystać z najlepszego dostępnego szyfrowania sieci, obecnie jest to WPA2-PSK (AES). Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Właśnie zmieniłem to szyfrowanie i będę sprawdzał. Jeśli jest takie to żadni 'hakerzy' nic mi nie narobią w kompie lub sieci? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Hm. WPA-PSK (TKIP) jest podatne na pewne ataki kryptograficzne, ale nie spodziewam się, żeby komuś chciało się to robić. Komputer domyślnie jest chroniony przed dostępem z zewnątrz i o to raczej się nie martw. Odnośnik do komentarza
pejtrik Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 chyba nic to nie dalo pingi nadal skacza.. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi