juniorps Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Witam Miałem w komputerze 2 systemy Win7 i Ubuntu 11.10 kumplowi pomogłem odblokować jego pendriva (za pomoca linuxa) . Później wgrałem tylko Win 7 i zdziwiło mnie że magazyny usb zamiast folderów zawierają skróty. Wszystkie dane się otwierają tylko otwiera się nowe okno i tam trzeba pracować na plikach. Doczytałem się, że to infekcja . Aby wyczyścić wszystko przed wykonaniem Logów podłączyłem wszystko co mogło być zaifekowane . Proszę o pomoc i czekam na instrukcje . Piotrek Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 System jest zainfekowany, uruchamia się ten gagatek w starcie: O4 - HKU\S-1-5-21-2805259771-1903204986-2947160097-1000..\Run: [Rlncnt] C:\Users\Piotrek\AppData\Roaming\Rlncnt.exe (ñklfmnbgkfn) A każdy podpinany dysk otrzymuje "bonusy". Przeprowadź następujące działania: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKU\S-1-5-21-2805259771-1903204986-2947160097-1000..\Run: [Rlncnt] C:\Users\Piotrek\AppData\Roaming\Rlncnt.exe (ñklfmnbgkfn) :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. 2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj, zaznacz opcję Pomiń pliki Microsoftu, bo tak duży log nie jest potrzebny, a pliku Extras po raz drugi nie dawaj. Dodaj log USBFix z opcji Listing. . Odnośnik do komentarza
juniorps Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Wykonałem skrypt , który otrzymałem od Pani. Załączam logi po wykonaniu skryptu Czekam na dalsze instrukcje. Pozdrawiam OTL.Txt Odnośnik do komentarza
juniorps Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Sprawdziłem jak wygląda jedna pamięć masowa . Okazało się, że skróty są i pojawiły się też foldery (troszke bledszy wygląd mają niż normalnie) Myślę, że w raportach to jest ale tak na wszelki wypadek dopowiadam. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Infekcja prawie usunięta, nie wiem dlaczego, ale OTL nie usunął wpisu rejestru, tylko plik. Drobna poprawka: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKU\S-1-5-21-2805259771-1903204986-2947160097-1000..\Run: [Rlncnt] C:\Users\Piotrek\AppData\Roaming\Rlncnt.exe File not found Klik w Wykonaj skrypt. Tym razem nie będzie restartu. 2. Do oceny wystarczy tylko log z usuwania OTL, nowy skan OTL zbędny. Ale tu nie koniec: Okazało się, że skróty są i pojawiły się też foldery (troszke bledszy wygląd mają niż normalnie) Foldery się nie pojawiły, a są "blade", bo ukryte. One cały czas tam były, tylko teraz zrobiłeś skan OTL, który (jako ułatwienie dla prowadzających pomoc) przestawia opcje widoczności plików, co jest równoważne z ustawieniem w Windows Explorer > Organizuj > Opcje folderów i wyszukiwania > Widok: zaznacz Pokaż ukryte pliki i foldery + odptaszkuj Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego. To ta druga opcja Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego jest kluczowa, by widzieć foldery. Użytkownicy zwykle o niej zapominają i wydaje im się, że infekcja "przerobiła" foldery na skróty lub foldery usunęła. Nie. Ta infekcja działa w ten sposób: ukrywa foldery przez atrybuty HS ("ukryty systemowy"), by upozorować ich brak, na podstawie ich nazw robi widoczne skróty, które uruchamiają infekcję z Kosza urządzenia. Użytkownik sądząc, że foldery zniknęły, próbuje skróty uruchamiać. I teraz należy oczyścić urządzenie: usunąć skróty i Kosz oraz zdjąć atrybuty HS z folderów. Nie dodałeś mi raportu z USBFix, który pozwoli precyzyjnie oglądnąć skład urządzenia. Za to dałeś Extras (usuwam), którego właśnie nie kazałam dodawać. . Odnośnik do komentarza
juniorps Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Skrypt wykonany , zaznaczyłem: Pokaż ukryte pliki i foldery+Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego->na usb są znowu tylko skróty . Teraz tak myślę : usunę te skróty i opróżnie kosz, zdjąć atrybuty HS tzn odznaczyć opcję Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego? Za ten Extras przepraszam . załączam wynik z usbfix Pozdrawiam UsbFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Nie dodałeś loga z usuwania OTL... Teraz tak myślę : usunę te skróty i opróżnie kosz, zdjąć atrybuty HS tzn odznaczyć opcję Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego? - Nie chodzi mi o to byś miał to robić ręcznie. Po to prosiłam o log z USBFix, by mieć precyzyjne dane do kolejnego skryptu, który ma w zamiarze wykonać te trzy akcje hurtem. - Opcja "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego" nie ma związku ze zdejmowaniem atrybutów. Ona tylko uwidaczna foldery na widoku i nic poza tym, nie zmienisz tym stanu rzeczywistego folderów. Atrybuty HS można ściągnąć tylko z linii komend, nie ma żadnej opcji w eksploratorze do tego. - Co do "Opróżniania Kosza", to nie myśl o tym co na Pulpicie, to tylko wirtualny skrót, chodzi o docelowe rzeczywiste foldery Kosza umieszczone na każdym z urządzeniu z osobna. Przechodząc do dzieła: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files G:\*.lnk H:\*.lnk I:\*.lnk J:\*.lnk K:\*.lnk rd /s /q C:\$Recycle.Bin /C rd /s /q D:\$RECYCLE.BIN /C rd /s /q E:\$RECYCLE.BIN /C rd /s /q G:\RECYCLER /C rd /s /q H:\RECYCLER /C rd /s /q I:\RECYCLER /C rd /s /q J:\RECYCLER /C rd /s /q K:\RECYCLER /C rd /s /q K:\$RECYCLE.BIN /C attrib /d /s -s -h G:\* /C attrib /d /s -s -h H:\* /C attrib /d /s -s -h I:\* /C attrib /d /s -s -h J:\* /C attrib /d /s -s -h K:\* /C Klik w Wykonaj skrypt. 2. Zrób nowy log USBFix z opcji Listing. Dołącz log z usuwania skryptem OTL. . Odnośnik do komentarza
juniorps Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Skrypt wykonany załączam wyniki Pozdrawiam UsbFix 2.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Kurcze, Ty mi dajesz skan OTL (usuwam), a nie wyniki usuwania OTL. To są dwa różne logi. Log z usuwania jest tworzony automatycznie na dysku, z którego uruchamiano OTL, czyli tu w folderze C:\_OTL. Zostawmy to już jednak. Widzę w nowym logu USBFix, że wszystko wykonane. Możemy kończyć: 1. Odinstaluj USBFix. W OTL uruchom Sprzątanie (to zmieni ponownie opcje widoku i skasuje OTL z dysku + rejestru oraz jego kwarantannę). 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi