Lynx Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Dopadło mnie jakieś badziewie, szperając w internecie znalazłem info, że może być to Rootkit tdsserv. Prosze o pomoc w usunięciu. Objawy są następujące: 1. Nie mogę odwiedzić stron z antywirusami 2. Rozłączanie internetu (blueconnect) 3. Wolna praca komputera Poniżej zamieszczam logi. Pozdrawiam mbr.txt OTL.txt Extras_OTL.Txt gmer.txt catchme.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 A gdzie zgubiłeś log z ComboFix, którego używałeś? Dołącz go jeszcze i przejdziemy do usuwania. Odnośnik do komentarza
Lynx Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Prosze oto Log z ComboFix'a ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Rootkit:: C:\WINDOWS\system32\vnxtaihg.dll Driver:: pvenh NetSvc:: pvenh Registry:: [HKLM\~\services\sharedaccess\parameters\firewallpolicy\standardprofile\GloballyOpenPorts\List] "2477:TCP"=- [-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\EXPLORER.EXE] Plik zapisz pod nazwą CFScript.txt. Przeciągnij go i upuść na ikonę ComboFixa. 2. Do oceny: log powstały z prawy ComboFix oraz nowa seria logów z OTL opcji Skanuj. . Odnośnik do komentarza
Lynx Opublikowano 2 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Witam, Instrukcje wykonane, poniżej nowe logi. Pozdrawiam ComboFix.txt OTL.txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Jakoś tu nie ma żadnej adnotacji w ComboFix o usunięciu tego pliku vnxtaihg.dll, choć już go nie widzę w logu z OTL i reszta także wygląda na usuniętą. Dodaj jednak nowy log z GMER. Odnośnik do komentarza
Lynx Opublikowano 3 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Mogę wejść już na strony internetowe, jednak zauważyłem ze system nie trzyma niektórych zmian, np. W opcjach folderu zmienie atrybut żeby pokazywał ukryte pliki, i pokazuje do momentu restartu komputera. Po restarcie wraca do ustawień domyślnych. Poniżej nowy log z GMER Pozdrawiam gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Mogę wejść już na strony internetowe, jednak zauważyłem ze system nie trzyma niektórych zmian, np.W opcjach folderu zmienie atrybut żeby pokazywał ukryte pliki, i pokazuje do momentu restartu komputera. Po restarcie wraca do ustawień domyślnych. Spróbuj zwyczajnego importu zapisów rejestru, ustawiających widzialność wszystkich plików (w tym i ukrytych systemu operacyjnego). Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "SuperHidden"=dword:00000001 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "Hidden"=dword:00000001 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "ShowSuperHidden"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL] "CheckedValue"=dword:00000001 Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik Zresetuj system i zdaj mi relację jak jest z widzialnością ukrytych. . Odnośnik do komentarza
Lynx Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Witam, Wszystko już działa prawidłowo!!! Dziękuję bardzo za pomoc! Jutro chyba bede zmuszony jeszcze raz prosić o pomoc bo w laptopie mam taką samą sytuacje czy to ustrojstwo mogło przejść przez Pendriva? Dziekuję pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Mogło to być z pendrive. Możesz pokazać logi z laptopa w tym temacie. Pozostawimy otwarty. Odnośnik do komentarza
Lynx Opublikowano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Witam ponownie, przeskanowałem laptopa wraz z pendrivami, oto logi: OTL.Txt gmer.txt Extras.Txt mbr.txt catchme.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Przy tamtym pierwszym komputerze jeszcze nie koniec. Należy posprzątać i wykonać globalny skan: Zaktualizuj wersje programów Firefox i Java: INSTRUKCJE. W Start > Uruchom > wklej polecenie "c:\documents and settings\er!\Pulpit\ComboFix.exe" /uninstall Wykonaj końcowy skan przez Malwarebytes' Anti-Malware i jeśli coś zostanie znalezione, pokaż wyniki. ********************************************************* Drugi komputer ma podobnego rootkita. 1. Uruchom Avenger i w oknie wklej: Drivers to delete: feqzlhp Files to delete: C:\WINDOWS\system32\qckdycm.dll Registry keys to delete: HKLM\SYSTEM\ControlSet002\Services\feqzlhp Registry values to delete: HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\GloballyOpenPorts\List | 6560:TCP Klik w Execute, zatwierdź restart komputera. Restarty mogą być dwa, bo jest komenda usuwania sterownika rootkit. Po restarcie otrzymasz log. 2. Po restarcie wykonaj skan z OTL na dodatkowych warunkach. W oknie Własne opcje skanowania / skrypt wklej: netsvcs type F:\autorun.inf /C type G:\autorun.inf /C Klik w Skanuj (a nie Wykonaj skrypt!). Wynikowy log zaprezentuj. Dołącz log powstały z usuwania przez Avenger. Nawiasem: logi z MBR.EXE i Catchme są zbędne... . Odnośnik do komentarza
Lynx Opublikowano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Co do poprzedniego kompa, to zrobie to jak bede miał do niego dostęp i dam znać. Laptop: wskazówki wykonane, zamieszczam logi: OTL.Txt Extras.Txt avenger.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Rootkit pomyślnie usunięty. Zostały do kasacji pliki autorun.inf z dysków. Ale: załączyłam do skanu wartość netsvcs, a nie ma żadnych wyników z tego, czy Ty na pewno wkleiłeś to w skanie? 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Processes killallprocesses :Files autorun.inf /alldrives recycler /alldrives recycled /alldrives :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2] [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\ShellBrowser] "{C4069E3A-68F1-403E-B40E-20066696354B}"=- [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "SuperHidden"=dword:00000001 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "Hidden"=dword:00000001 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "ShowSuperHidden"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL] "CheckedValue"=dword:00000001 Rozpocznij przez Wykonaj skrypt. Będzie restart. Otrzymasz log z usuwania. 2. Następnie proszę wykonaj jeszcze raz log z OTL wklejając w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt słowo netsvcs i klik w Skanuj. Dołącz log z usuwania OTL powstały w punkcie 1. . Odnośnik do komentarza
Lynx Opublikowano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Proszę oto nowe logi: OTL.Txt Extras.Txt 10062010_194810.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Usunięte. 1. Drobna poprawka, w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL NetSvcs: feqzlhp - File not found O4 - HKLM..\Run: [] File not found Jak poprzednio: Wykonaj skrypt. Nie będzie restartu. Po ukończeniu pracy wywołaj w OTL funkcję Sprzątanie. 2. Do aktualizacji: Firefox i Adobe Reader: INSTRUKCJE. 3. I tu również wykonaj skan przez Malwarebytes' Anti-malware i zgłoś się z wynikami. . Odnośnik do komentarza
Lynx Opublikowano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Wykonanie skryptu w OTL zakończono pomyślnie, Malwarebytes nie znalazł zainfekowanych plików, "sprzątnięte" przez OTL domyślam się ze to koniec tej infekcji. Dziękuję serdecznie za pomoc! Zostało mi jeszcze sprawdzić stacjonarnego kompa. Jakby coś tam się uchowało na pewno dam znać. Dziękuję raz jeszcze, Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi