jpuklacki Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 WItam, od kilku miesiecy mam problem z licznymi blue screenami , które wyskakują mi dość często .Wkurzyłem sie i proszę o pomoc, wrzucam log z OTL'a: OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 W logach nie widzę niczego związanego z infekcją. Temat jedzie do innego działu. Wykonaj punkt 5 z tego tematu: KLIK i udostępnij najnowsze zrzuty pamięci. Odnośnik do komentarza
jpuklacki Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Nie pisałem kilka dni ponieważ blues screeny ustały , ale dziś wyskoczyły mi 2 więc zapodaje zrzuty: http://www.sendspace...6a0a098bebb48a9 w paczce sa dwa zrzuty. przed chwila kolejny : http://www.sendspace...61212debc894119 02-02: http://www.sendspace.pl/file/977e35d482401b7d100e913 Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Witam, czy możesz spakować zawartość całego katalogu c:\windows\minidump i wrzucić na speedyshare.com? Jakoś na sendspace dostaję oczopląsu i nie mogę się doklikać do tego, co wrzuciłeś - ech, starość, nie radość m.g. Odnośnik do komentarza
jpuklacki Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 http://speedy.sh/9Pqyh/bsy.rar Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Hej, w podesłanej paczce jest kilka dumpów, niestety bez wyraźnego wskazania sprawcy. Z obecnych w systemie sterowników najbardziej podejrzane są: AppleCharger.sys (Gigabyte) oraz dtsoftbus01.sys (Daemon Tools), więc zacznij od ich odinstalowania, lub chociaż update'u. m.g. Odnośnik do komentarza
jpuklacki Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Dzieki wielkie za odpowiedz , odinstalowałem i jak coś po tym wyskoczy to zaraz wrzucam wiec tak, bez bsow , ale 2 razy byla zwiecha... nie mam pomysłu. Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 OK, to może spróbujmy z verifierem: 1. Uruchom cmd jako administrator i wpisz w nim: verifier /standard /all 2. Uruchom ponownie komputer i doprowadź do padu. 3. Wyłącz driver verifier: uruchom cmd jako administrator i wpisz w nim: verifier /reset 4. Dostarcz kolejne dumpy. m.g. Odnośnik do komentarza
jpuklacki Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 w tym problem, że nie mam teraz bsów tylko komputer mi sie wiesza np.: gdy zaczynam grać, ale rozumiem , że mam wykonać powyższą instrukcje . Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Tak, zawieszenia też są często powiązane ze sterownikami i wówczas driver verifier może pomóc. Czekamy na BSOD. m.g. Odnośnik do komentarza
jpuklacki Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Zapomniałem dodać , że kom mi głośno chodzi , ale sprawdzałem temperaturę podzespołów i wymieniłem RAM na nowy. Wszytko jest ok , bynajmniej tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza
jpuklacki Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Nie mam bsdosow . Teraz tylko komputer sie zacina i trzeba go resetować. EDIT Wyskoczył przed chwilą , wrzucam plik : http://www.sendspace.pl/file/54b8f2797836d4f8723e230/021913-16567-01 Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 BSODy niestety idą nierzadko w parze z problemami ze sprzętem - zazwyczaj pamięcią, choć nie tylko. Idźmy jednak dalej tropem sterownikowym. W podesłanych przez Ciebie dumpach jest kilka sterowników spoza MS: nvstor.sys Fri Mar 19 21:51:52 2010 (4BA3E3E8), nVidia Storage Drivers EtronXHCI.sys Mon Jul 25 23:30:42 2011 (4E2DE082), Etron USB 3.0 Extensible Host Controller Driver EtronHub3.sys Mon Jul 25 23:30:44 2011 (4E2DE084), Etron USB 3.0 Extensible Hub Driver Rt86win7.sys Tue Aug 23 15:54:26 2011 (4E53B112), Realtek NIC nvhda32v.sys Wed Dec 19 06:41:17 2012 (50D1537D), nVidia HDMI Audio Device (nForce chipset driver) avgtpx86.sys Tue Aug 21 16:16:25 2012 (50339839), AVG Driver nvlddmkm.sys Sun Feb 10 00:13:25 2013 (5116D815), nVidia Video drivers przy czym widzę, że ten ostatni w dumpie z 5 lutego był w wersji nvlddmkm.sys Sat Dec 29 07:49:51 2012 (50DE928F) Jako że na razie nie przychodzi mi nic innego do głowy - spróbuj może powalczyć z tymi sterownikami - zacznij od znalezienia update'u, lub cofnij się do którejś z wcześniejszych wersji. Na stronie producenta płyty jest dostępnych trochę aktualizacji: [KLIK] (sprawdź, czy to Twoja rev.) Równolegle możesz zacząć testować sprzęt: pamięć przy użyciu Memtestu [KLIK] Czy podkręcałeś procesor? W dumpach jest takie coś: Max Speed 3200MHz Current Speed 3800MHz jeśli tak, to wróć do defaulta i poobserwuj. Wygląda również na to, że pamięć masz ustawioną na 1600MHz, sprawdź na liście zgodnych pamięci, czy faktycznie może tak pracować: [KLIK]. Zasilacz: hwinfo [KLIK] - tu na pewno sprzętowcy będą chcieli zobaczyć zrzut z sensors. Na razie tyle. m.g. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Chciałem zapytać odnośnie postu nr 8 co te komendy dają? Poza tym, że przedstawiają (tak mi sie wydaje ładowane sterowniki) Jeśli pytanie nie na miejscu (chodzi mi o temat) nie zamierzam wprowadzać zamieszania - bez problemu założę nowy. Z ciekawości zastosowałem komendę u siebie verifier /standard /all i wygenerowałem log. Ale u mnie poza standardowym przedstawieniem, co sie ładuje nic konkretnego nie ma. Fakt, że błedów też nie ma. Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Jak wiadomo, wszystkie sterowniki działajace w trybie jądra wspóldzielą wspólną przestrzeń adresową i błąd w jednym rzutuje na działanie innych. Verifier to narzędzie, które wymusza kontrolę sterowników w czasie działania systemu. Czasem np. jakiś sterownik zaczyna pisać nie tam, gdzie powinien, nie powodując jednak przy tym padu systemu i dopiero po jakimś czasie inny sterownik (lub sam system) powoduje bugcheck. Verifier obserwuje zachowania sterowników i np. przy wspomnianej próbie zapisu w miejscu, które leży poza dozwolonym obszarem zgłosi wprost błąd w postaci dumpa. Verifier można uruchomić i skonfigurować w wersji okienkowej (opis tu: [KLIK]), lub wprost z wiersza poleceń. Ta druga możliwość wydaje mi się prostsza, stąd ją zaproponowałem. Opcja /standard ustawia podstawowe testy odnośnie weryfikacji sterowników, /all - dla wszystkich sterowników działających w systemie. Gdy załadujesz teraz dostarczony dump, i wykonasz podstawową analizę (!analyze -v) to zobaczysz coś takiego: DEFAULT_BUCKET_ID: VERIFIER_ENABLED_VISTA_MINIDUMP Zazwyczaj dodatkowo na stosie pojawiają się funkcje verifiera (np. nt!VerifierObReferenceObjectByHandle, nt!VerifierBugCheckIfAppropriate, etc.) m.g. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi