piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 PO włozeniu pendrive lub dysku zewnetrznego pojawia sie komunikat nie rozponano urzadzeniaUSB.Dzieje sie tak tylko na widnoswie xp ktorego mam .Jak probowałem robic to na linuxie ubuntu to wszytsko jest ok .Co zrobic zeby zadzialalo na windowsie? Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Na stronie http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html zjedz na dół i kliknij na niebieski "Download USBDeview". Nastąpi pobranie paczki. Rozpakuj na pulpicie i uruchom 'USBDeview.exe'. Pokaże Ci się okienko takie jak na górze w/wym. strony. Kliknij na zakładkę 'Device Type' to się co nieco posortuje w tym okienku. Na wszystko co jest oznaczone 'Mass Stotage' po kolei PPM i klikasz w Uninstall Selected Devices. Zrestartuj komputer i podłącz urządzenia USB. Nastąpi ich wykrywanie i instalacja sterownika. Jest OK? Odnośnik do komentarza
piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 wgl nie wykrywa mi żadnych "mass stotage" Odnośnik do komentarza
piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Znalazło mi tylko pada i drukarke Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Wniosek dla mnie jest taki: Jeśli USBDeview nie wskazał żadnych urządzeń masowych, to takowe nigdy nie były podłączone/wykryte w tym wcieleniu Windowsa. Nasuwa się przypuszczenie, ze Winda lewa, przerabiana i bez sterowników USB. Kiedykolwiek na TYM systemie działały przedmiotowe urządzenia USB? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Jaka dokładnie wersja XP? Pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń. Odnośnik do komentarza
piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 windows xp sp3 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Odłącz drukarkę. W MU wchodzisz do Kontrolery USB i PPM na każdej gałęzi wewnątrz -> Odinstaluj. Nie zgadzasz się na ponowne uruchomienie kompa aż zrobisz wszystko co piszę. Wybierasz -> Uruchom ponownie później. Po usunięciu wszystkich elementów w konytrolery USB - zamykasz MU i odpalasz eksplorator. W widoku odznaczasz - nie pokazuj plików systemowych i ukrytych. Wchodzisz do katalogu C:\Windows\Inf i przy pomocy Shift + Del usuwasz plik INFCACHE.1 (plik ukryty). Robisz restart i po załadowaniu systemu podpinasz pena. Jaki masz komunikat? Jeżeli źle to ponownie pokaż MU z podpiętym penem. Zakładam, że sprawny i sprawdzony na innym sprzęcie. Odnośnik do komentarza
piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 jak otworzyc tego TFU eksplorator? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Ja go nie lubię . Normalny eksplorator windows. Odnośnik do komentarza
piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 nie działa :/ Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Pobierz ze strony producenta płyty sterowniki do chipsetu stosowne dla wersji systemu i je zainstaluj. Przeczytaj przedostatnie zdanie w tym poście: https://www.fixitpc.pl/topic/15958-komputer-nie-znajduje-kamerki-i-pendrivea/page__view__findpost__p__108753 Edytowane 29 Stycznia 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Masz w ogóle plik USBSTOR.SYS? Jak nie, to - http://www.wapopia.com/blog/2009/08/20/download-usbstorsys/ Odnośnik do komentarza
piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 a gdzie wgrac tego USBSTOR.SYS? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Z obrazka pobierz tylko Sterownik INF i go zainstaluj. Możesz sprawdzić czy masz w C:\Windows\System32\drivers\usbstor.sys ale wg mnie powinien być. Odnośnik do komentarza
piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 nie ma tego usbstor. jak go wgrac? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Tak jak pisałem w poście #15 - pobierz sterownik INF, zainstaluj go i dopiero wówczas sprawdź czy się nie pojawił. Odnośnik do komentarza
piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 JEst Odnośnik do komentarza
piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Ale i tak pendrive dalej nie działa. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 A restart był? Odnośnik do komentarza
piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 tak Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) W MU -> Nieznane urządzenie -> PPM -> Właściwości -> Sterownik -> Szczegóły sterownika - co tam jest. @Bonifacy Ten plik tam jest. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Z linka w post #13 JASNO wynika, że przede wszystkim usbstor.sys powinien być ulokowany w katalogu "System32". Odnośnik do komentarza
piokoz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 To sie otwarło. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 1. Czy sprawdzałeś w BIOS Legacy USB Storage - Enabled? 2. W katalogu gdzie jest usbstor.sys posortuj wg nazwy i podaj wszystkie sterowniki usb*.sys. 3. Czy instalowałeś pobrany soft ze strony AsRock? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi