Javier Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Witam,Po zainstalowaniu avastu , przeprowadziłem skan przed uruchomieniem systemu. Avast wykrył mi Sality i nie było możliwości wyleczenia tych plików lecz tylko ich usunięcie. Chciałbym się upewnić czy coś jest jeszcze w systemie zostało, czy avast sobie poradził z sality całkowicie ?System Win Xp Home Edition SP3Pozdrawiam OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Gdzie,w jakich folderach wykryło Sality? Na wszelki wypadek przeskanuj się SalityKiller: http://support.kaspersky.com/downloads/utils/salitykiller.zip , gdy wykryje 0 zarażonych plików,pobierz Sality_Regkeys: http://support.kaspersky.com/downloads/utils/sality_regkeys.zip , z paczki wyodrębnij SafeBootWinXP.reg,prawym na plik>Scal>Potwierdź edycję rejestru. Odnośnik do komentarza
Javier Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Własnie problem w tym że nie pamiętam, jakie to były pliki ? Czy idzie gdzieś sprawdzić jakiś raport z avasta jakie infekcje wyłapał i ewentualnie wyleczył lub naprawił ? SalityKiller nie wykryło. A czy w moim raporcie OTL nie ma żadnego innego syfu ? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Wejdź w Avasta>Konserwacja>Kwarantanna. Daj nowe logi z OTL i poczekaj na moderatorów działu. Odnośnik do komentarza
Javier Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Tu są te pliki które znalazło: Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Podwójne raporty z OTL zbędne (usuwam nadwyżkę), SalityKiller żadnych widzialnych zmian nie robił (kontekst pierwszego raportu w których nie ma żadnych wpisów dedykowanych przez SalityKiller). Natomiast zabrakło obowiązkowego raportu z GMER i system w ogóle nie przygotowany do jego uruchomienia, działa Alcohol i jego sterownik SPTD: SRV - [2007-05-28 18:57:54 | 000,275,968 | ---- | M] (Rocket Division Software) [Auto | Running] -- C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 52\StarWind\StarWindServiceAE.exe -- (StarWindServiceAE) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- -- (amxdw2i0)DRV - [2012-05-13 13:46:58 | 000,477,240 | ---- | M] (Duplex Secure Ltd.) [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\sptd.sys -- (sptd) SalityKiller nic nie wykrył, ale czy Avast nadal coś widzi? Co do OTL, to mało co widać: autoryzacje Zapory są upstrzone wpisami Sality (charakterystyczne opisy "ipsec") oraz drobne wpisy adware. Wykonaj następujące czynności: 1. Przez Panel sterowania odinstaluj programy wykryte przez Avasta jako naruszone przez Sality: ASUS Live Update, LifeFrame2, Nikon. Przy okazji usuń i zbędny w układzie z Avastem skaner Spybot - Search & Destroy 2. Skaner lata świetności ma za sobą. 2. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Documents and Settings\ewelinka\Dane aplikacji\Funmoods netsh firewall reset /C :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\SystemRestore] [HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"=- [HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"=- [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Mozilla] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\mozilla.org] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins] :OTL IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = "http://www.v9.com/?utm_source=b&utm_medium=utt&from=utt&uid=071116BB0200WBH4AWTC_HitachiHTS542512K9SA00&ts=1342291660" IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch = "http://search.v9.com/web/?q={searchTerms}" IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant = "http://search.v9.com/web/?q={searchTerms}" IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = "http://searchfunmoods.com/results.php?f=4&q={searchTerms}&a=iron2&ir=iron2&cd=2XzuyEtN2Y1L1QzutDtDtC0Ezz0CyD0D0EtC0FtByDzztB0CtN0D0Tzu0CtAyDtDtN1L2XzutBtFtBtFtCtFyEtDyB&cr=726391649" IE - HKU\S-1-5-21-1575059526-794028785-816408961-1006\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = "http://searchfunmoods.com/results.php?f=4&q={searchTerms}&a=iron2&ir=iron2&cd=2XzuyEtN2Y1L1QzutDtDtC0Ezz0CyD0D0EtC0FtByDzztB0CtN0D0Tzu0CtAyDtDtN1L2XzutBtFtBtFtCtFyEtDyB&cr=726391649" IE - HKU\S-1-5-21-1575059526-794028785-816408961-1006\..\SearchScopes\{0ECDF796-C2DC-4d79-A620-CCE0C0A66CC9}: "URL" = "http://search.babylon.com/?q={searchTerms}&affID=113480&babsrc=SP_ss&mntrId=e8cd582c0000000000000015af6fe0f2" IE - HKU\S-1-5-21-1575059526-794028785-816408961-1006\..\SearchScopes\{33BB0A4E-99AF-4226-BDF6-49120163DE86}: "URL" = "http://search.v9.com/web/?q={searchTerms}" O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoResolveTrack = 0 O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoPropertiesMyComputer = 0 O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoFileAssociate = 0 O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoSMHelp = 0 O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\System: VerboseStatus = 0 O7 - HKU\S-1-5-18\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Control Panel present O7 - HKU\S-1-5-19\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Control Panel present O7 - HKU\S-1-5-20\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Control Panel present O7 - HKU\S-1-5-21-1575059526-794028785-816408961-1006\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Control Panel present O7 - HKU\S-1-5-21-1575059526-794028785-816408961-1006\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoCDBurning = 0 O16 - DPF: {68282C51-9459-467B-95BF-3C0E89627E55} "http://www.mks.com.pl/skaner/SkanerOnline.cab" (Reg Error: Key error.) :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. 3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń. Na dysku C powstanie log z usuwania. 4. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj oraz zaległy GMER. Uruchom SystemLook i w oknie wklej do skanu: :dir C:\ D:\ Dołącz log utworzony przez AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
Javier Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 a jak mam wywalić ten alkohol i sterownik skoro nigdzie nie widzę bym miał to zainstalowane ? jakieś pozostałości zostały ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Instrukcje usuwania emulacji w ogłoszeniu: KLIK. . Odnośnik do komentarza
Javier Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Witam, przepraszam że tak po długiej przerwie, ale obronę miałem więc nie miałem czasu robić z laptopem.A i zauważyłem ze przeglądarka google chrome, gdy ją załączę jak uruchomię laptopa to strasznie mieli długo, wiesza się i dopiero po kilku minutach da się przeglądać internet. Gdy ją wylącze i ponownie włącze jest to samo. Explorer normalnie chodzi. Czym to może być spowodowane ? Może mieć to związek z tymi czynnościami co wykonałem wcześniej ? OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt AdwCleanerS1.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Nie dodałeś raportu z SystemLook. Nie wypowiedziałeś się czy ponowny skan Avast coś wykrywa. Zadania wykonane. Tylko mini korekty: 1. Załaduj tylko drobną poprawkę na wyszukiwarki IE po użyciu AdwCleaner. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{452963E7-292D-62CB-E7E6-52107EED0E72}] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}] [-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik 2. Usuń z dysku te foldery: C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy 2 C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\ESET C:\Documents and Settings\ewelinka\Dane aplikacji\ESET A i zauważyłem ze przeglądarka google chrome, gdy ją załączę jak uruchomię laptopa to strasznie mieli długo, wiesza się i dopiero po kilku minutach da się przeglądać internet. Gdy ją wylącze i ponownie włącze jest to samo. Aktualnie log OTL nawet nie wykrywa całej konfiguracji Google Chrome. Było: ========== Chrome ========== CHR - default_search_provider: Google (Enabled)CHR - default_search_provider: search_url = {google:baseURL}search?q={searchTerms}&{google:RLZ}{google:acceptedSuggestion}{google:originalQueryForSuggestion}{google:assistedQueryStats}{google:searchFieldtrialParameter}sourceid=chrome&ie={inputEncoding}CHR - default_search_provider: suggest_url = {google:baseSuggestURL}search?{google:searchFieldtrialParameter}client=chrome&hl={language}&q={searchTerms}&sugkey={google:suggestAPIKeyParameter}CHR - plugin: Remoting Viewer (Enabled) = internal-remoting-viewerCHR - plugin: Native Client (Enabled) = C:\Program Files\Google\Chrome\Application\24.0.1312.56\ppGoogleNaClPluginChrome.dllCHR - plugin: Chrome PDF Viewer (Enabled) = C:\Program Files\Google\Chrome\Application\24.0.1312.56\pdf.dllCHR - plugin: Shockwave Flash (Enabled) = C:\Program Files\Google\Chrome\Application\24.0.1312.56\gcswf32.dllCHR - plugin: Shockwave Flash (Disabled) = C:\Documents and Settings\ewelinka\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\PepperFlash\11.2.31.144\pepflashplayer.dllCHR - plugin: Shockwave Flash (Enabled) = C:\WINDOWS\system32\Macromed\Flash\NPSWF32.dllCHR - plugin: Adobe Acrobat (Enabled) = C:\Program Files\Adobe\Reader 8.0\Reader\Browser\nppdf32.dllCHR - plugin: Microsoft\u00AE DRM (Enabled) = C:\Program Files\Windows Media Player\npwmsdrm.dllCHR - plugin: Microsoft\u00AE DRM (Enabled) = C:\Program Files\Windows Media Player\npdrmv2.dllCHR - plugin: Windows Media Player Plug-in Dynamic Link Library (Enabled) = C:\Program Files\Windows Media Player\npdsplay.dllCHR - plugin: Google Earth Plugin (Enabled) = C:\Program Files\Google\Google Earth\plugin\npgeplugin.dllCHR - plugin: Google Update (Enabled) = C:\Program Files\Google\Update\1.3.21.111\npGoogleUpdate3.dllCHR - plugin: Java Platform SE 6 U32 (Enabled) = C:\Program Files\Java\jre6\bin\plugin2\npjp2.dllCHR - plugin: Java Deployment Toolkit 6.0.320.5 (Enabled) = C:\WINDOWS\system32\npdeployJava1.dllCHR - plugin: RealPlayer G2 LiveConnect-Enabled Plug-In (32-bit) (Enabled) = C:\Program Files\Real Alternative\browser\plugins\nppl3260.dllCHR - plugin: RealPlayer Version Plugin (Enabled) = C:\Program Files\Real Alternative\browser\plugins\nprpjplug.dllCHR - Extension: avast! WebRep = C:\Documents and Settings\ewelinka\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\icmlaeflemplmjndnaapfdbbnpncnbda\7.0.1474_0\ Jest: ========== Chrome ========== CHR - Extension: avast! WebRep = C:\Documents and Settings\ewelinka\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\icmlaeflemplmjndnaapfdbbnpncnbda\7.0.1474_0\ Czy przeglądarka była reinstalowana? Jeśli nie, to ja bym na czysto ją przeinstalowała. . Odnośnik do komentarza
Javier Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Witam.Avastem przeskanowałem i takie były wyniki wyszukiwania:Zrobiłem wszystko punkt po punkcie.Przeinstalowałem teraz właśnie google chrome.Zrobić ponowne logi z otl i gmer ? SystemLook.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Avastem przeskanowałem i takie były wyniki wyszukiwania Nieistotne odczyty. Przeinstalowałem teraz właśnie google chrome. Nie wypowiadasz się jednak czy ma to pozytywne skutki. Zrobić ponowne logi z otl i gmer ? Logi nie są mi już potrzebne. . Odnośnik do komentarza
Javier Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Wybacz, tak póki co teraz załącza się normalnie chrome i można używać odrazu neta, lecz nie wiem czym spowodowane może być to że w trakcie przełączania między kartami przeglądarki strona zamiast w całości się pokazać tak jakby rozwija się od góry, delikatnie się wiesza. Czy to oznacza ze system jest już czysty ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 w trakcie przełączania między kartami przeglądarki strona zamiast w całości się pokazać tak jakby rozwija się od góry, delikatnie się wiesza. Czy aktualnie w Google Chrome po reinstalacji są zainstalowane jakieś rozszerzenia? Czy to oznacza ze system jest już czysty ? Jeśli skan Avast na pewno nic nie wykrywa, to sądzę, że infekcja jest wyleczona. . Odnośnik do komentarza
Javier Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Tak, jest rozszerzenie avast! WebRep 7.0.1474 i Dokumenty Google 0.5. a tak po za tematem to czy da się ogólnie jakoś przyspieszyć ten system ? czy mam pytać o to w innym dziale. Chodzi mi ogólnie o jakie aplikacje czy programy moge wywalić by nie potrzebnie nie były ładowane i nie zużywały pamięci. Odnośnik do komentarza
Kate Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 chrome jak w pamięci zabiera dużo miejsca to nawet bez wtyczek robi takie pokazywanie się stron jak żaluzje Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Javier Zamknięcie czyszczenia: 1. Porządki po narzędziach: w AdwCleaner uruchom Odinstaluj, w OTL uruchom Sprzątanie. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Porównaj co wymaga aktualizacji: KLIK. a tak po za tematem to czy da się ogólnie jakoś przyspieszyć ten system ? czy mam pytać o to w innym dziale. Chodzi mi ogólnie o jakie aplikacje czy programy moge wywalić by nie potrzebnie nie były ładowane i nie zużywały pamięci. No cóż, ja tu cudów się nie spodziewam. Najbardziej rozgałęziony soft zewnętrzny to niestety Avast, czego nie ma sensu wyłączać (redukcja ochrony), a ogólnie antywirusy są obecnie rozbudowane i pewne koszta system musi ponieść. 1. Pomijając Avast: - Możesz odinstalować Secunia PSI. Odpadnie kilka usług. - Możesz wyłączyć via Autoruns (karta Services) usługi aktualizacyjne Google, Java i Skype. 1. Dodatkowo, biednie z wolnym miejscem na dysku (taki mały obszar może być przyczyną zmulenia), a system plików to archaiczny FAT32 (większa awaryjność niż NTFS): Drive C: | 67,05 Gb Total Space | 1,73 Gb Free Space | 2,57% Space Free | Partition Type: FAT32 . Odnośnik do komentarza
Javier Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Dzięki wielkie zrobiłem wszystko jak wyżej, A co do wolnego miejsca to już jak pisałem poprzedniego posta to miałem 14 Gb wolnego miejsca. Mam nadzieje że lapek pochodzi przez jakiś czas Jeszcze raz dziękuje za czas i za pomoc. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Użyj jeszcze Puran Defrag Free Edition (zwykłą defragmentację + Boot Time) . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi