Skocz do zawartości

Dysk twardy puka i się przycina

deny86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Od o koła miesiąca mam pewien problem, który mnie niepokoi. Zaczęło się to objawiać sporadycznymi przycięciami na sekundę lub dwie przy muzyce i filmach, które występowały i występują zazwyczaj zaraz po starcie danego utworu, czy filmu. Sporadycznie też się zdarza, (co mnie najbardziej wystraszyło) że przy włączeniu komputera słychać czasem pukanie głowicy w dysku, i system się zawiesza na parę sekund, podczas pojawienia się napisu "Czekaj lub Witaj" lub puka cały czas, i muszę zrobić wtedy restart i za drugim razem na razie zawsze załapuje. Jeśli chodzi o procedurę POST, to przechodzi zawszę pozytywnie. Dysk zaczął również głośniej chodzić, chroboczy często że tak to nazwę, co jeszcze zauważyłem na dniach że podczas tego "chrobotania" potrafi się też na sekundę zaciąć, zamrozić przeglądarka. Przeskanowałem cały dysk pod kątem szkodników, aktualnym programem NOD32, zrobiłem defragmentację dysku, pokusiłem się już o sformatowanie partycji C, obejrzałem płytę główną czy wszystko w porządku z kondensatorami, czy kable dociśnięte i nic bez skutku… Bardzo proszę o pomoc, jakąś poradę co robić dalej, czy to coś z dyskiem naprawdę, może zasilacz szwankuję też tak sobie pomyślałem, ale nie posiadam miernika.

Zamieszczam dwa screeny z MHDD:

- http://img687.images...7/7121/badv.jpg

- http://img27.imagesh...8434/smartm.jpg

Konfiguracja mojego PC:

Płyta główna - MSI P55-GD65

Procesor - Intel Core i7 860 (1156)

Karta graficzna - GTX 285

RAM - 2x2GB Kingston 1333Mhz DDR3

Zasilacz - Chieftec (CFT-750-14C) 750W

Dysk - Seagate Barracuda 7200.12 1TB

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Czy możesz zrobić kopię ważnych danych tego dysku na inny nośnik + czy masz wersje instalacyjne systemu i softu?

Dysk jest niestety w bardzo złym stanie.

10 sektorów z czasem dostępu około 500 ms(0,5 sek).

Gorszy jest parametr 01 - Błędy podczas odczytu - zobacz wartość. Problem z mechaniką dysku (głowica).

Masz już 881 realokowanych sektorów z powodu błedów odczytu.

Parametr 07 również potwierdza problemy z głowicą.

Jest jeszcze jeden problem z kablem sygnałowym. Spróbuj go poprawić lub wymienić.

Generalnie dysk niestety nie nadaje się do eksploatacji. Zbyt duże ryzyko używania.

wieslaw531 - Dzieki wielkie za zainteresowanie tematem i szczegółowy opis.

Jest to komputer stacjonarny, no nic to po niedzieli lece do sklepu komputerowego po nowy dysk wraz z okablowaniem.

Mam tylko nadzieję żeby się obyło bez nieprzyjemnych incydentów podczas kopiowania najważniejszych danych z starego na nowy dysk.

Jeszcze raz dzięki za pomocną dłoń, bo już w sumie wszystko wiem i temat uważam do zamknięcia.

Pozdrawiam.