waldi1963 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Na wstępie zaznaczę,że system mi się uruchamia.Po uruchomieniu narzędzia msconfig-mam nieaktywną zakładkę rozruch.Ponadto w zaawansowanych ustawieniach systemu nie mam żadnego wpisu w polu domyślny system operacyjny.Próbowałem użyć narzędzia do naprawy systemu podczas startu z płyty instalacyjnej-otrzymuję odpowiedz ,że nie można naprawić problemu.bootrec.exe /rebuildbcd-nie znajduje żadnego systemu.bootrec.exe-nie znajduje ścieżki.bcdedit /enum-baza danych rejestru konfiguracji jest uszkodzona.Na dysku rozruchowym brak katalogu boot.Jak to wszystko naprawić? Co prawda mam kopię z Acronisa ale dość starą-mógłbym wykorzystać plik boot z tej kopi,przenieść go na C i np w Easyboot wskazać go? Wielka prośba do Picasso o jakąś sugestię. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 podaj obrazek z Zarządzanie dyskami. Masz inny system na tym kompie? Odnośnik do komentarza
waldi1963 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 nie mam innego-dyski zagrożone w zarządzaniu dyskami Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 nie mam innego-dyski zagrożone w zarządzaniu dyskami Ja nie pytam o inne dyski, tylko chce zobaczyć jak wygląda podział dysku na partycje. A to można zrobić tak start > polecenie uruchom > diskmgmt.msc i przedstw obrazek z tego co się pokazało Odnośnik do komentarza
waldi1963 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 http://speedy.sh/BcWsz/ScreenShot001.jpg Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Czy teraz masz dostęp do swoich danych? Jęli masz kopiuj wszystko co jest ci potrzebne na inny nośnik. Potem czeka cię http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc776315%28v=ws.10%29.aspx Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 dyski zagrożone w zarządzaniu dyskami http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc771775%28v=ws.10%29.aspx#BKMK_10 Czyli możemy mieć tutaj do czynienia z uszkodzeniami na dysku, co nawet pasuje jako przyczyna tytułowego problemu. Odnośnik do komentarza
waldi1963 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 tak system się uruchamia-mam dostep do wszystkiego-mogę także przywrócić system z acronisa(ale ta kopia jest dość stara)-dlatego chciałbym to obejść w inny sposób.Nie chciał bym zmieniać raid 0 w zwykłe dyski-nie da się mniej boleśnie?Czy mógłbym skorzystać z boot z kopi systemu acronisa tak jak napisałem w pierwszym poście?Może spróbować je ponownie uaktywnić? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 dlatego chciałbym to obejść w inny sposób. Obawiam się że tak się nie da. Sprawdzałeś dysk MHDD? Chodzi o to że jeśli dysk jest uszkodzony instalacja kopii z Acronisa może niewiele zdziałać. Najpierw potrzebne są dane o stanie dysku. Odnośnik do komentarza
waldi1963 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Danych mam mnóstwo-kopiowanie jest całkowicie nieopłacalne-w ostateczności postawię nowy system-wtedy stracę tylko partycję systemową(gdzie i tak nie mam wiele danych).Nie wydaje mi się żeby dyski były uszkodzone-sprawdzałem je różnymi narzędziami. To jak mi się uruchamia ten system?Nie ma pliku boot na C.Gdzie ten sektor rozruchowy? Korci mnie ten Easybcd-zapodałem mu bcd z folderu boot z kopi zapasowej-wygląda tak:http://speedy.sh/kxEWD/ScreenShot002.jpg Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Nie wydaje mi się żeby dyski były uszkodzone-sprawdzałem je różnymi narzędziami. Jakimi? Przedstaw wyniki. Chodzi o to że wszystkie partycje zmieniły się na dynamiczne. Czy Ty umiesz czytać ? Odnośnik do komentarza
waldi1963 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Żadne partycje nie zmieniły mi się na dynamiczne.Przecież raid 0 to dyski dynamiczne -tak miało być i tak jest od początku Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 A kto powiedział że jeden z dysków nie padł/pada? Weryfikowałeś to? Jeśli tak w jaki sposób? Odnośnik do komentarza
waldi1963 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Podaj mi jakiś dobry według ciebie program to zaraz sprawdzę Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Policz sobie na obrazku z postu #5 ilość partycji w górnym i dolnym oknie. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Ja skomentuję tylko to: To jak mi się uruchamia ten system?Nie ma pliku boot na C.Gdzie ten sektor rozruchowy? Partycja rozruchowa to ta z opisem System a nie Rozruch (to się czyta na odwrót). Nie z C, system bootuje z ukrytej partycji Zastrzeżone przez system. . Odnośnik do komentarza
waldi1963 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 No tego nie zauważyłem!!!-i tu tkwi chyba problem.Jakim cudem dysk H podzielił mi się na dwie partycje?W oknie mój komputer widzę go jako jeden z prawidłowym rozmiarem z górnego okna.Nie używałem nigdy żasnego programu do partycjonowania. To jak to naprawić Picasso?Można zrobić żeby bootował się z C? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 To jak to naprawić Picasso? Wstrząsające Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń z rozwiniętym Stacje dysków. Odnośnik do komentarza
waldi1963 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 http://speedy.sh/VPst4/ScreenShot001.jpg Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Nie wiem (bo nigdy nie korzystałem) jak się prezentuje w Zarządzaniu dyskami taki układ. Czy tam nie powinny być widoczne dwa dyski fizyczne z identycznym układem partycji? Może ktoś ma również Raida i pokaże jak to wygląda. A może jeden z dysków padł całkiem? Zobacz co widać w BIOS. Odnośnik do komentarza
waldi1963 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Jeśli są spięte w raid to tak właśnie są pokazywane.Problemem tu jest jak zauważyłeś podział dysku H(którego nigdy nie dzieliłem).W oknie mój komputer dysk H to jeden dysk,a nie dwa jak w oknie zarządzanie dyskami. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Testuj kolejno każdy dysk przy pomocy MHDD. Opis w Tutorialach. Zrób również SMART i pokaż wszystkie obrazki. Zwracam uwagę na konieczność przełączenia trybu kontrolera w BIOS na IDE i test każdego dysku osobno. Odnośnik do komentarza
waldi1963 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 MHDD działa chyba w oparciu o S.M.A.R.T.Przy macierzy nie odczyta .Musiał bym rozłączyć,ale wtedy chyba raid rozwalę. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 No widzisz niestety brak tu MarkaB. On ma Raida. Czy nie możesz każdego z dysków przetestować na innym kompie? Bo w tym układzie musiałbyś dokonać ważnych zmian w BIOS. Musiałbyś odłączyć jeden dysk i wykonać test a później to samo z drugim. Tylko nie wiem co się stanie bo macierz tworzysz w BIOS. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi