martinman Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Witam!!! Moim dostawcą internetu jest Orange i chcę połączyć kablem LAN dwa routery Pentagram, bo na piętrze słabo mi łapie neta bezprzewodowo. W związku z tym mam pytanie....jak mam skonfigurować dwa routery Pentagram : 1. P6331-42 - znajduje się na parterze i jest do niego podpięty kabel telefoniczny 2. P6352 - na piętrze. Z góry dzięki za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Spinasz kablem Ethernet dwa porty LAN routerów. Na tym drugim wyłączasz DHCP, robisz z niego de facto sam switch. Pisałem o tym szerzej, tylko nie na przykładzie Pentagramów: https://www.fixitpc.pl/topic/5190-laczenie-routerow-w-jedna-siec/ Nawiasem, pokaż statystyki ADSL z pierwszego routera, to ocenimy, ile można by Internetu od Orange wycisnąć. Odnośnik do komentarza
martinman Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 dzięki za link, zapoznam się z nim, Jeszcze taka kwestia....muszę zmienić IP od jednego z routera? Bo obydwa mają ten sam...192.168.1.100 Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Inaczej nie ma szans. Ustaw drugi np. na 192.168.1.99 Odnośnik do komentarza
martinman Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 serdeczne dzięki za info, jutro się z tym będę bawił, bo nie mam teraz możliwości....jakbym miał jakie problemy to pewnie się odezwę Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 To chociaż daj te statystyki ADSL. Odnośnik do komentarza
martinman Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 dołączam statystyki z ADSL Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Tłumienie dobre, pozwalałoby na jakieś 12 - 14 Mb/s downloadu, jednak SNR Margin dosyć niski, bliski granicznemu, czyli 6 dB. Może być co prawda sztucznie przy pomocy mocy nadawania, ale to raczej nie ten przypadek. Duża liczba błędów FEC, które mogą świadczyć, że jest problem z łączem, ewentualnie kable do Ciebie są bardzo słabe. Jak będzie Ci się kończyć umowa, to proponuję opcję "do 10 Mb/s" i obserwowanie efektów. Może coś zrobią i zostanie pełne 10 Mb/s, a może do akcji wkroczy DLM i ustabilizuje łącze na obecne 6 Mb/s. Migracji niżej raczej się nie spodziewam. Odnośnik do komentarza
martinman Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Wielkie dzięki za pomoc.... Net działa na obydwu piętrach elegancko Temat uznaję za zamknięty... Edytowane 16 Stycznia 2013 przez DawidS28 Ok, zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi