Lucky Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Witam! Otóż kiedyś już ten temat poruszałem, jednakże podałem mało danych, a z fusów nikt wróżyć nie umie. Dobra więc mam problem ponieważ przy odpalaniu komputera dość długo ładuje się DHCP. Już pokazuje jak tak wygląda(ekran startowy) Intel UMDI, PXE 2.1 (build ileś tam) Copyright (C) 1997-2000 Intel Corporation This product is covered by one or more of the following patents (tutaj są wymienione jakieś liczby i cyfry) Realtek PCIeGBE Family Controller Series v2.38 Client MAC ADDR (tu jest nr mac) GUID ( i tutaj numer) DHCP.....(i właśnie tutaj się ładuje bardzo długo trochę ponad minutę po czym wystakuje w miejsce tego takie coś) PXE-E53: No boot filename received PXE-MOF: Exiting PXE ROM Tak to mniej więcej wygląda. Odpiąłem kabel lanu by zobaczyć jak będzie bez niego i tak. Wszystko wygląda tak samo tylko, że w miejsce DHCP jest coś takiego PXE-E61: Media test failure, check cable PXE-MOF: Exiting PXE ROM I moje pytanie jest następujące. Czy da się coś zrobić by przy podłączonym kablu to DHCP się krócej ładowało lub coś? Bo jest to bardzo upierdliwe. Dziękuje Lucky Odnośnik do komentarza
agresywneklapki Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Być może chodzi o kolejność bootowania ustawioną w BIOSie, widocznie przed HDD masz ustawione bootowanie z PXE i tą minutę komputer szuka odpowiedniego serwera a gdy go nie znajduje przechodzi do kolejnej pozycji np. CD-Romu czy dysku twardego. Sprawdziłbym w pierwszej kolejności właśnie to ustawienie w biosie i dla testu dał na 1 miejsce dysk twardy na którym masz system. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Komputer szuka serwera DHCP, i nie znajduje go. Wystarczy w BIOS-ie wyłączyć rozruch po sieci. Jeśli nie chcesz/nie możesz tego wyłączyć, to wystarczy klikać Esc przy pobieraniu adresu z DHCP. Pojawi się komunikat "PXE-EA0: Network boot canceled by keystroke" i kolejka przejdzie dalej. Odnośnik do komentarza
Lucky Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Kolejka bootowania wygląda tak 1st boot CD/DVD: HL- DTST DVDRam GH22 NS70 2nd boot USB CD/DVD 3rd boot USB Floppy 4th boot UEFI: Built- in EFI Shell 5th boot BEV 6th boot Network: Realtek PXE B07 D00 7th boot USB Hard DIsk 8th boot Hard Disk: WDC WD10ERX- 00PAS... I moje pytanie jest takie. Co ja mam tutaj z czym zamienić Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Proponuję: 1st boot CD/DVD: HL- DTST DVDRam GH22 NS70 2nd boot UEFI: Built- in EFI Shell 3rd boot Hard Disk: WDC WD10ERX- 00PAS... Reszta jak chcesz. Odnośnik do komentarza
Lucky Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Ok dzięki wielkie Wszystko już gra Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi