kerpal Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Witam, przed sekundą zauważyłem, że plik pagefile.sys zajmuje mi aż 3gb... trochę dużo, można usunąć ten plik bez konsekwencji ?? tak wiem wiem, na google jest pełno tematów, ale co strona to mówią co innego, a ja wam najbardziej ufam więc liczę się z waszym zdaniem ;p Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Ile masz RAM? Zasada jest taka, że RAM x 1,5. Ale to zależy od sprzętu, softu i wielu innych rzeczy. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 3gb Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Nie żałuj informacji bo np. x64 ma większe wymagania. Ja przy swoim zestawie mam sztywne 2 GB. Czasem muszę zwiększyć. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Więc nie usuwać tego ?? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Ten plik wogóle być MUSI. Zmniejszysz to możesz mieć komunikaty o zbyt małej wielkości i zwiecha systemu na powiększenie. Jeżeli korzystasz z softu pamięciożernego to ustaw 4,5 GB. Jeżeli nie i masz mało miejsca - zostaw 3 GB. Pamiętaj o jednym - fragmentacja tego pliku skutkuje zamrażaniem systemu. Kłania się defragmentacja dysku z opcją Boot Defrag. Np. Puran Defrag. Odnośnik do komentarza
htw Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 najlepszym rozwiązaniem i wcale nie drogim (chodź to pojęcie względne) jest dokupienie RAM-u bo przecież jest teraz tani jak barszcz, oczywiście pod warunkiem, że masz w miarę nowoczesną płytę główną ( bo i wtedy tanio i możesz dać min. 4 GB ). Jak masz dużo to możesz się pokusić o wyłączenie (co nie jest równoznaczne z tym, że system ją oleje totalnie, picasso gdzieś o tym pisała). A jak masz to gdzieś i nie masz ochoty kupować większej ilości ( bo np Ci nie potrzebne) osobiście polecam defragmentacje pliku stronicowania ( czyli pagesys) za pomocą narzędzia od M$ - Pagedefrag, z tego co pamiętam i oczywiście defragmentacje dysku (jeśli jest potrzeba), a samą wartość imho zostaw niech sobie system rządzi notabene osobiście mam sporo Ram-u, 16GB ( bo tani ) i wyłączyłem plik stronicowania i do tej poru problemów nie miałem, a korzystam z prze różnych programów ( warunek dużego zapasu oczywiscie w tym przypadku powinien być spełniony ) poza tym wszystkim różne systemy zarządzają różnie na wyłączenie pliku stronicowania, sam jestem ciekaw jak sie sytuacja zmieniała w sposobie zarządzania np od okresu XP - 8 ( w sumie to 12 lat ) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 @htw Czytałem tekst linkowany przez @picasso. Nie pamiętam szczegółów ale jedno jest pewne. Plik wymiany pagefile.sys MUSI istnieć w systemie. Minimalna wartość to 2 MB. Jeśli chodzi o @kerpala to nawet nie wiadomo jaka to wersja więc sugerowanie powyżej 3 GB nie ma sensu jeżeli to x86. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi