radd Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 witam Mam problem, a mianowicie przy włączaniu komputera nie za każdym razem jest podawany sygnał do monitora, dopiero po kilku próbach włączenia dostaje sygnał i startuje i póżniej już jest wszystko OK, mogę normalnie korzystać z komputera - jedynie przy włączaniu komputera za 5tym czasami nawet za 10tym razem jest sygnał do monitora. dodam jeszcze, że kiedy komputer nie "zaskoczy" słychać dość głośny szum z wnętrza obudowy. podejrzewam, że uszkodzona jest karta graficzna tylko niewiem jak to sprawdzić? moja płyta główna nie ma zintegrowanej karty graficznej monitor jest sprawny ponieważ po podłączeniu go do laptopa obraz wyświetla się poprawnie proszę o pomoc nie wiem czy to będzie potrzebne, ale mój sprzęt to: - karta graficzna - evga geforce 8800gts - płyta główna - msi p6nsli-f v2 - zasilacz - tagan 500w u26 - ram - patriot ddr2 pc800 - procesor - intel c2d e4300 - monitor - samsung sm 740n Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zacznij od najprostszych rzeczy. Sprawdź kabel łaczący monitor i kartę. Podmień Podepnij do karty inny monitor Odnośnik do komentarza
radd Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 drugiego takiego kabla nie mam, ale z laptopem działał, więc na 99,9(9)% jest sprawny podłączyłem telewizor i nie ma obrazu tak jak w monitorze Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 podłączyłem telewizor i nie ma obrazu tak jak w monitorze To chyba znaczy że karta. Musiałbyś ją zamontować na innym kompie i sprawdzić. Mozna też spróbować ją odłaczyć, przeczyściść slot i podpiąć ponownie. Odnośnik do komentarza
radd Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 komputer rozłożyłem na części pierwsze, przeczyściłem wszystko dokładnie i zresetowałem bios(wyłożyłem bateryjke cmos) i nic to nie dało także zabrudzenie slotu czy poluzowanie jakiegoś kabla raczej można wykluczyć gdzieś czytałem, że może to być też wina zasilacza lub płyty głównej... sprawdziłem teraz i 2 kondensatory na płycie głównej są lekko napuchnięte więc może to jest winne? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 sprawdziłem teraz i 2 kondensatory na płycie są lekko napuchnięte więc może to jest winne? bardzo możliwe. Możesz zrobić fotę? Dodatkowo rozkręć Tagana i sprawdź jak się czuje w środku, bo może on też niedomaga w kwestii kondensatorów. Odnośnik do komentarza
radd Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 rozkręciłem zasilacz i wygląda w porządku a tutaj jeden z kondensatorów płyty głównej, niestety słaba jakość zdjęcia nie wiem czy coś tam zobaczysz Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Z opisanych objawów to może być powód. Pobierz HWInfo i pokaż obrazek z zakładki sensors. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Dla mnie fotka mówi wszystko. Sprawdź jeszce zasilacz, tak na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza
radd Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Z opisanych objawów to może być powód. Pobierz HWInfo i pokaż obrazek z zakładki sensors. jak mam użyć tego programu? Dla mnie fotka mówi wszystko. Sprawdź jeszce zasilacz, tak na wszelki wypadek. mówi wszystko tzn. że płyta główna jest uszkodzona, tak? zasilacz tak jak pisałem w poprzednim poście, rozkręciłem go i wygląda w porządku Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Po pobraniu instalujesz i uruchamiasz. W menu jest zakładka Sensors. Klik i pokazujesz screena. Zobacz czy drugi kondensator nie jest w pobliżu slotu PCI grafiki. Odnośnik do komentarza
radd Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Po pobraniu instalujesz i uruchamiasz. W menu jest zakładka Sensors. Klik i pokazujesz screena. tak, ale nie mam jak dostać się do systemu operacyjnego żeby odpalić ten program? Zobacz czy drugi kondensator nie jest w pobliżu slotu PCI grafiki. oba napuchnięte kondensatory są bezpośrednio nad slotami PCI Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Masz dwie możliwości albo wymiana kondensatorów, albo zakup nowej płyty. Odnośnik do komentarza
radd Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 trudno wymienić takie kondensatory? bo powiem szczerze z lutownicą jestem raczej na bakier Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 powiem szczerze z lutownicą jestem raczej na bakier zleć to fachowcowi. Kondensatory muszą mieć identyczne parametry, kosztują grosze Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) To nie są zwykłe kondensatory. Wyjmuj płytę i śmigaj do jakiegoś serwisu komputerowego. I się porobiło. Pisalim razem. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
radd Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Dziękuje za pomoc Panowie, w poniedziałek biegne do serwisu komputerowego Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi