reptile Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Witam serdecznie Jestem nowy, więc proszę o wyrozumiałość. Posiadam system Windows XP. Chciałbym się Was poradzić bo nie znalazłem tego nigdzie w google, a mam problem z procesem Explorer. Problem ten polega na tym, że od 3-ch tygodni podczas uruchamiania Windows po kilku sekundach zamyka mi się proces "explorer" (pasek zadań itp.). Zaś muszę ręcznie uruchomić poprzez "Menedżer zadań Windows". Proszę Was o pomoc w znalezieniu i rozwiązaniu Tego problemu. Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Może spróbuj użyć z Start>Uruchom >cmd > sfc /scannow ? Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Start -> Uruchom... ->wpisz polecenie: eventvwr.msc Przeszukaj dzienniki pod kątem błędów Eksploratora Windows i podaj nam treść takowych włącznie z modułem powodującym błąd. Pobierz ShellExView i uruchom. Posortuj wszystkie obiekty wg kolumny Microsoft i hurtowo odznacz wszystkie różowe pozycje. Wykonaj restart systemu. Jeśli błąd ustąpi, to po kolei włączaj w ShellExView wyłączone wcześniej obiekty, aż znajdziesz winowajcę. Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 29 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 switch48, użyłem tej komendy Start>Uruchom >cmd > sfc /scannow , lecz problem nadal występuje. deFco247 błędy, jakie widnieją w Podglądzie zdarzeń: Aplikacja: Typ zdarzenia: Błąd Źródło zdarzenia: Bonjour Service Kategoria zdarzenia: Brak Identyfikator zdarzenia: 100 Data: 2010-09-29 Godzina: 09:30:24 Użytkownik: Brak Komputer: KOMP Opis: 236: ERROR: read_msg errno 10054 (Istniejące połączenie zostało gwałtownie zamknięte przez zdalnego hosta.) System: Typ zdarzenia: Błąd Źródło zdarzenia: Service Control Manager Kategoria zdarzenia: Brak Identyfikator zdarzenia: 7000 Data: 2010-09-29 Godzina: 09:32:20 Użytkownik: Brak Komputer: KOMP Opis: Nie można uruchomić usługi ASPI32 z powodu następującego błędu: Nie można odnaleźć określonego pliku. Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej. Typ zdarzenia: Błąd Źródło zdarzenia: W3SVC Kategoria zdarzenia: Brak Identyfikator zdarzenia: 115 Data: 2010-09-29 Godzina: 09:32:09 Użytkownik: Brak Komputer: KOMP Opis: Usługa nie może powiązać wystąpienia 1. Dane to kod błędu. Dodatkowe informacje dotyczące tego komunikatu można znaleźć w witrynie Pomocy technicznej online firmy Microsoft pod adresem: http://www.microsoft.com/contentredirect.asp. Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej. Dane: 0000: 40 27 00 00 @'.. Pobrałem ShellExView i uruchomiłem. Posortowałem wg kolumny Microsoft i hurtowo odznaczyłem wszystkie różowe pozycje. Wykonałem restart systemu, ale błąd nie ustąpił. Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Niestety ale żaden w podanych przez Ciebie błędów nie ma wiele wspólnego z Eksploratorem Windows. Wyeksportuj do przeglądu całe dzienniki zdarzeń, czyli klikasz PPM na dzienniki System i Aplikacja, pakujesz je do archiwum, wysyłasz na http://speedyshare.com/ wstawiając tutaj link. Wstaw do wglądu logi z OTL, gdyż winnym może być najprawdopodobniej infekcja lub konflikt z działającym w tle programem pokroju antywirus, HIPS itp. Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Masz krążek install XP-ka? To spróbuj jeszcze tego: Konsola odzyskiwania, polecenie : expand X:\i386\explorer.ex_ C:\Windows\explorer.exe gdzie X = litera stacji CD Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 deFco247 wstawiam tutaj link do spakowanych całych dzienników zdarzeń do przeglądu: http://www.speedyshare.com/files/24481539/Dzienniki_App_Sys.zip oraz link logów OTL do wglądu: http://www.speedyshare.com/files/24481605/OTL.ZIP Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Od logów to są na tym forum wyznaczone odpowiednie osoby. Natomiast te dzienniki zdarzeń w formacie tekstowym są bezużyteczne, gdyż zawierają tylko ich tytuły bez najważniejszej treści. Jako format pliku musi być wybrany Dziennik zdarzeń (*.evt) Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 sorka za format (*.txt), dziennik zdarzeń w formacie (*.evt): http://www.speedyshare.com/files/24482567/Dzienniki_App_Sys.ZIP Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 switch48, po wykonaniu podanej przez Ciebie komendy w Konsoli odzyskiwania otrzymuję taki komunikat: System nie może znaleźć określonego pliku lub katalogu. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 switch48, po wykonaniu podanej przez Ciebie komendy w Konsoli odzyskiwania otrzymuję taki komunikat: A płytke z Windowsem włożyłeś do napędu? A jeśli tak, jaka jest wersja SP na płytce? Musi być taka sama jak na kompie. Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Tak, płytkę do napędu włożyłem. No, ale wersja SP na płytce to SP2, a na kompie SP3. I co teraz radzicie? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Tak, płytkę do napędu włożyłem. No, ale wersja SP na płytce to SP2, a na kompie SP3. I co teraz radzicie? Teraz radzimy zintegrować SP3 z instalka Windowsa. Sciagnij SP3 od MS. Plik jest w postaci obrazu ISO, (nie wiem czy mozna pobrać exe). Następnie wypalasz go na CD, a potem kopiujesz zawartość płyty na dysk do katalogu roboczego o nazwie SP3. Sciagasz program Nlite, instalujesz. Czytasz w necie instrukcje jak zintegrować SP3 z instalka Windowsa za pomocą Nlite (pełno tego jest). Okazuje sie ze jest SP3 w postaci Exe KLIK W takim razie odejdzie kombinacja z nagrywaniem SP na płyte, bedziesz musiał wypakować zawartość instalatora do roboczego folderu SP3 Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Jeśli nie było dokonywane żadne usuwanie folderów po aktualizacjach systemu, to kopię pliku explorer.exe można znaleźć w folderze C:\WINDOWS\ServicePackFiles\i386 Jest to kopia pliku znajdującego się w instalatorze Service Pack 3. Podmienić te dwa pliki możesz programem Replacer. Archiwum z programem rozpakowujesz i uruchamiasz plik replacer.cmd. Na otwarte okno wiersza poleceń przeciągasz plik C:\WINDOWS\explorer.exe i zatwierdzasz Enterem. Następnie na okno Wiersza poleceń przeciągasz plik, którym będzie się podmieniało oryginał, czyli C:\WINDOWS\ServicePackFiles\i386\explorer.exe i znów zatwierdzasz decyzję Enterem. Następnie zatwierdzasz podmianę pliku klawiszem Y i restartujesz system. Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Belfegor, sory ale w końcu to co mam zrobić? Ściągnąć SP3 w postaci Exe i wypakować do folderu "C:\WINDOWS\ServicePackFiles\i386\", tak? deFco247, zrobiłem tak jak napisałeś i wywalił mi na końcu komunikat (błąd kopiowania): * explorer.exe: - Copying to DllCache... - Copying to ServicePackaFiles... ! Copy failed. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Belfegor, sory ale w końcu to co mam zrobić?Ściągnąć SP3 w postaci Exe i wypakować do folderu "C:\WINDOWS\ServicePackFiles\i386\", tak? Nie. Masz sciagnać SP3, które musisz rozpakować przy użyciu np. 7zip, ( Utwórz na pulpicie katalog o nazwie SP3 i po sciagnieciu service packa użyj programu seven zip do rozpakowania plików. Jako folder wypakowywanych plików wskaz katalog na pulpicie SP3) . Potem masz ściągnać program Nlite I jak to wszystko zrobisz odezwij się. Będziemy integrować SP3 z płytą instalacyjna Windowsa. Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Zapomniałem całkiem o mechanizmie ochrony plików systemu Windows... 1. Ja bym jeszcze sprawdził, czy ta cała podmiana pliku explorer.exe jest warta świeczki. Pobierz SystemLook i uruchom. Wklej w niego ten tekst: :filefind explorer.exe Klikasz Look i pokazujesz wynikowy log. 2. Po drugie w logu OTL widać, że próbowałeś uruchamiać Combofixa: [2010-09-27 10:09:49 | 003,855,182 | R--- | C] () -- C:\Documents and Settings\Mieszko.MIESZKA\Pulpit\ComboFix.exe [2010-09-26 23:00:20 | 000,061,952 | ---- | C] () -- E:\Documents and Settings\Mieszko\Moje dokumenty\Instrukcja użycia programu ComboFix.doc [2010-09-28 15:08:49 | 000,000,000 | --SD | C] -- C:\ComboFix Combofix to nie jest byle jaki skaner, tylko specjalistyczne narzędzie do usuwania ciężkich infekcji. Do poczytania: https://www.fixitpc.pl/index.php?/topic/7-dezynfekcja-narzedzie-combofix/#c4Jeśli raport powstał (domyślnie powinien znajdować się w C:\Combofix.txt), to musisz go pokazać, by sprawdzić co Combofix przemeblował w systemie. 3. Sprawdź jak wygląda sytuacja z Eksploratorem na czystym rozruchu: http://support.microsoft.com/kb/310353/pl Co do dziennika zdarzeń: nie ma tam żadnych widocznych błędów odnośnie Eksploratora. Dziwić może jednak konfiguracja niektórych krytycznych usług systemowych: przykładowo usługa Dziennik zdarzeń powinna być ustawiona na automat, a nie na tryb ręczny. Mieszałeś coś w konfiguracji usług? EDIT. Skrypt dla SystemLook zawierał złą komendę - stąd taki dziwny wynik w wyjściowym raporcie. Przepraszam za pomyłkę. Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 2 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Belfegor, zrobiłem wszystko tak, jak napisałeś. deFco247, 1. Tu masz proszę wynikowy log z "SystemLook": SystemLook 2. A tutaj raport, jaki stworzył "Combofix": ComboFix 3. Explorator na czystym rozruchu działał, ale po przywróceniu wcześniejszych ustawień, problem powrócił. 4. Tak, kombinowałem kiedyś coś z usługami. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Żeby rozwiac watpliwości, które są w krótkim logu z System look. Wejdź do Katalogu C/Windows i znajdź plik explorer.exe Kopia tego pliku powinna znajdować sie w C:\WINDOWS\system32\dllcache\ Jesli pliki są podaj właściwości tych plików data, rozmiar itd To na razie tyle. Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 2 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Właściwości tych plików Explorer.exe: Lokalizacja: C:\WINDOWS |C:\WINDOWS\system32\dllcache Rozmiar: 0,98 MB |0,98 MB Rozmiar na dysku: 0,98 MB |580 KB Utworzony: 2 marca 2006, 14:00 |2 marca 2006, 14:00 Zmodyfikowany: 14 kwietnia 2008, 19:21 |14 kwietnia 2008, 19:21 Ostatnio używany: 2 października 2010, 19:16 |1 października 2010, 20:23 Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Tu masz czysty plik explorer do podmiany KLIK. Powtórz operacje którą podał DeFco w poście Nr14. Jak nic nie wyjdzie integrujemy SP3. Jeśli podmiana plików nie pomogła. Tu krótka instrukcja integracji SP3 z Windowsem KLIK Od siebie dodam.: Instalujesz program Nlite. Tworzysz na dysku roboczy folder o nazwie XP Wkładasz płytę do napędu (płytka zbootuje, pojawi się okno instalatora, wyłączasz je Uruchamiasz program Nlite Program domyślnie zidentyfikuje system na nośniku CD i zapyta gdzie ma skopiować Windowsa Wskazujesz katalog o nazwie XP, trwa kopiowanie plików systemu Zaznaczasz opcje integracja service pack i bootowalny obraz ISO Klikasz Dalej Wskazujesz katalog w którym jest wyodrębniony SP czyli katalog SP3 Klikasz dalej Trwa integracja Program przechodzi do opcji Utwórz bootowalny obraz iso W tym okienku klikasz Utwórz i podajesz gdzie Nlite ma zapisac obraz systemu. Po utworzeniu obrazu systemu pozostaje Ci wypalenie go na płycie CD. Ważne ustawiasz max prędkość zapisu nie więcej niż 8 Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Witam Was, dzięki Belfegor, tym razem operacja, jaką podał DeFco w poście Nr14 zakończyła się pomyślnie (nie było błędów), ale ta podmiana nie pomogła. Dzięki Twojej instrukcji zintegrowałem SP3 z Windowsem, tylko co dalej? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Dzięki Twojej instrukcji zintegrowałem SP3 z Windowsem, tylko co dalej? Czy problem z explorerem ustąpił? ale ta podmiana nie pomogła. Sory ale nie doczytałem Skoro masz płytę z SP3 możesz wykonać sprawdzenie plików systemowych przez opcje Start>Uruchom >cmd > sfc /scannow Do aktualizacji obowiazkowo Internet Explorer 8 W dzienniku zdarzeń pojawiaja sie te błedy. Error - 2010-09-30 09:42:50 | Computer Name = KOMP | Source = Service Control Manager | ID = 7000 Description = Nie można uruchomić usługi ASPI32 z powodu następującego błędu: %%2 Error - 2010-09-29 03:30:24 | Computer Name = MIESZKA | Source = Bonjour Service | ID = 100 Description = 236: ERROR: read_msg errno 10054 (Istniejące połączenie zostało gwałtownie zamknięte przez zdalnego hosta.) Pierwszy ma związek z takim tematem KLIK. Instalowałeś ASPI? Drugi z Itunes. Jeśli nie uzywasz ITunes odinstaluj albo przeinstaluj. Na koniec spróbuj utworzyc nowe konto i sprawdź, czy na nim tez sa problemy z Proces explorer Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Tak Belfegor , usterka naprawiona! :D Pomogłeś! Tym samym kończę temat. :) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi