michalsol Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Witam, mam zamiar kupić router ADSL z WiFi do domu. Obecnie mam Cereberusa P6331-42, ale nie jestem zadowolony - słaby zasięg, zrywa połączenia, rozłącza mnie. Chodzi o rozdzielenie Internetu (Netia 10 Mb/s) na 1 stacjonarny, 2 laptopy, 2 komórki i PS3. W związku z zakupem mam pytanie: Jaki router polecacie? Zastanawiałem się nad tymi: D-LINK DSL-2740B TP-LINK TD-W8960N Może ktoś pomoże mi zdecydować? Routery wydają się podobne, opinie też mają podobne. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Jeśli pokażesz parametry linii ADSL, to zobaczymy, jak dobrego sprzętu trzeba do utrzymania połączenia. Prawdę powiedziawszy, ani D-Linka, ani TP-Linka nie uważam za porządnych producentów. Wiele modeli tego pierwszego uwielbiało się psuć, a TP-Link zaliczył dużo wpadek w firmware. Ja mam spięty modem Siemens SpeedStream 4100 (obsługa ADSL, ponieważ ten modem działa w miejscach, w których inne mają problem) z MikroTik RB751G-2HnD. Odnośnik do komentarza
michalsol Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedź! Za bardzo nie wiem, jakie parametry konkretnie podać, więc podaje takie coś (ze strony konfiguracyjnej obecnego routera) VPI: 0 VCI: 35 PPPoA VC-Mux ANNEX A/L Line State: Showtime Modulation: ADSL2 PLUS Annex Mode: ANNEX_A (downstream/upstream): SNR Margin: 22.6/6.2 db Line Attenuation: 0.0/0.0 db Data Rate: 12447/1102 kbps Dodam jeszcze, że rozwiązanie z dwoma urządzeniami nie za bardzo mi odpowiada - wolałbym jedno urządzenie, router z ADSL. Wolałbym także zmieścić się w 200 zł. Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Twój obecny nie pokazuje tłumienia, a szkoda. Skoro jest duży zapas SNR Margin, to nie powinno być problemu. Z tych dwóch natomiast nie polecę nic. Jeżeli natomiast każesz mi z tych dwóch, to TP-Link, ponieważ można wymieniać antenki (tak wynika z podanego przez Ciebie linka). Odnośnik do komentarza
matjaw Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Witam, Dołączam się do pytania dotyczącego wyboru routera adsl, tylko jestem w trochę innej sytuacji. Obecnie korzystam z TP-Linka W8951ND i jest to największy szajs jakiego dotychczas używałem. Mam Neo 10Mbps o niskim SNR 7-10dB. Chodzi mi o stabilne działanie łącza (Asus WL-600g radził sobie bez problemów, ale nie wytrzymał burzy), 1Gbps switch, możliwość podpięcia modemu 3G jako backup, dobry zasięg WiFi oraz podstawowe funkcje zarządzania pasmem. Wygooglowałem sobie Drayteka 2850n. Pytanie moje jest głównie natury o jakość tego sprzętu? Dużo było słychać pozytywów o starszych modelach, ale jak jest z tymi nowymi? Czy znacie może inne ciekawe propozycje? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Draytek to bardzo dobra firma, tylko ich produkty są niestety dosyć drogie. Za taką kasę, to kupiłbym modem ADSL z alternatywnym oprogramowaniem (np. od DGTeam) i ręcznie wpływał na Target SNR Margin w celu zwiększenia prędkości synchronizacji, a potem spiął to z routerem/switchem od Cisco. Odnośnik do komentarza
hurricane237 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Ja mam X3000 z Linksysa, korzystam z Neostrady. Porządny sprzęt, no i ma przy okazji USB, a to się przydaje, teraz zresztą coraz częściej. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Ja już straciłem zaufanie do Linksys i Cisco Small Business. A to usmażone kondensatorki w WRT54GC i WAG160N, a to problem z WPA2-Enterprise (https://supportforum.../thread/2064010), którego nigdy nie udało się rozwiązać, mimo licznych prób kontaktów z supportem i samym Łukaszem Bromirskim; nawiasem mówiąc, nawet nie zechciał nam odpowiedzieć w kwestiach technicznych. A to znowu problemy z zasięgiem na WRT300N i WAG120N. Teraz znowu ciekawy 0day, na którego publikację czekam: http://niebezpieczni...a-masz-problem/ Nie, za Linksys i Cisco SB serdecznie dziękuję. Jednocześnie, jeszcze normalne Cisco "enterprise" uważam za porządną firmę. Odnośnik do komentarza
hurricane237 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Ja nigdy nie miałem problemów z linksysowskim sprzętem, może gdybym miał, to nad wyborem tej firmy bym się zastanowił, ale wszystko jest w nalepszym porządku, a to nie pierwszy ich sprzęt, jaki mam (i w pracy, i w domu). Odnośnik do komentarza
tekas Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 U nas mamy DGN2200 od Netgear. Przede wszystkim chodziło nam o stabilny zasięg i łączność, ale do tego pojawiają się fajne dodatki - choćby dysk sieciowy postawiony na USB. Korzystamy w kilka osób jednocześnie - wszystko śmiga aż miło. Odnośnik do komentarza
ELBE Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Heja ! Możecie mi podpowiedzieć jaki router kupić do Neostrady ? Dziś u mojej rodziny uderzył piorun gdzieś w okolicy domu i spalił się im router 'Sagemcom'. Potrzebny jest dla nich jakiś zwyczajny router za małe pieniądze. Nie znają się na komputerach. W domu mają trzy kompy i używają sobie na nich internetu. Wszystkie będą podpiete pod ten router. Są zwyczajnymi amatorami internetu Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Najtańszy adsl. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi