Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Witam, mam problem ponieważ posiadam małą sieć na osiedlu (11 osób.). Na początku było fajnie nikt nie ściągał nie zawalał łącza jakimś p2p, niestety to się zmieniło. Sprawa jest taka potrzebuje jakoś ograniczyć ludziom łącze(najlepiej przyznać na sztywno łacze), albo chociaż zablokować im możliwość ściągania w godzinach popołudniowych cokolwiek, byle by ten internet chodził jakoś sprawniej. Mam mały serwerek na linuxie, switcha, 2 routery. Potrzebuje porad, bądź programów, które pomogą mi podzielić to łącze. Dziekuje z góry Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Podaj dokładnie, jaki to sprzęt, jakie masz łącze od dostawcy, jak wszystko jest obecnie skonfigurowane i połączone. Odnośnik do komentarza
Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 512 ramu, 2,4 procek. Łącze dostaje 10mb nic nie jest skonfigurowane, po prostu internet z liveboxa leci do switcha stamtąd do anteny i po kablu, jest możliwość podpięcia tam pod serwer Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Prosiłem, dokładnie. Twierdzisz, że masz dwa routery. Teraz piszesz o zaledwie jednym i to jeszcze namiastce prawdziwego routera. Proponuję zrobić programowy router na tym serwerze, pierwsza i moim zdaniem najlepsza opcja to Vyatta. Korzystam od kilku lat, nigdy żadnych większych problemów. Konfiguracja podobna jak Cisco IOS. Odnośnik do komentarza
Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Routery są, ale nie są podpięte do całej sieci, są gotowe do użytku, leży też mikrotik routerboard ale niestety nie mam pojęcia jak go dobrze skonfigurować @Edit. w ogóle wolał bym coś sprzętowego pod to i to najlepiej pod v-dsl bo będę niedługo zmieniał internet Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 O, MikroTik, wreszcie coś porządnego http://mikrotik.net..../Kontrola_Pasma Nawiasem mówiąc, jeśli sobie z MikroTikiem nie poradzisz, to z Vyattą tym bardziej. Wymaga jednak trochę wiedzy. Odnośnik do komentarza
Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Właśnie z linuxem/debianiem miałem już styczność niestety Mikrotik to dla mnie czarna magia Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Ale tam nie ma nic trudnego. Podaj, jaki masz model, to sobie obejrzę domyślną konfigurację i powiem, co bym zrobił. Odnośnik do komentarza
Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 RouterBoard 750 Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Ok, ja mam teraz pod ręką RB751G-2HnD. Kluczowa kwestia, ile potrafisz z MikroTikiem zrobić? Gdzie jest teraz wpięty? Realizuje jakieś funkcje? Odnośnik do komentarza
Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Hmm, on leży nieużywany. Kiedyś wklepałem w niego tylko Mac'ki i to wszystko. Ile potrafie? trudno określić, fakt pracowałem przy nim mozże tydzień ogarniając sobie podstawowe funkcje Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 No to najwyższy czas zacząć się nim zajmować od nowa. Obsługa RouterOS nie jest trudna, a polskich materiałów dostępnych w sieci bardzo dużo. Masz już jedną sieć, więc coś jednak wiesz o łączeniu komputerów. Nie jestem w stanie Cię powadzić za rączkę, zwłaszcza, jak nic nie wiem o Twojej sieci. I jednocześnie nie chcę, bo w ten sposób nie nauczysz się rzeczy, które na pewno w przyszłości Ci się przydadzą. Trochę samodzielności. Resetujesz MikroTika, wpinasz kabel w jeden z portów LAN, druga końcówka do komputera, łączysz się przez przeglądarkę po HTTP i masz dostęp do strony konfiguracyjnej routera. Odnośnik do komentarza
Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Ja pamiętam że konfigurowałem go przez program, który był dodany do niego. Chyba to się niczym nie różni ? Ok postaram się coś zdziałać Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Jest WinBox, możesz go pobrać z strony konfiguracyjnej MikroTika. Najfajniejszą opcją, którą umożliwia, jest połączenie według adresu MAC, nie IP, co się czasem w dziwnych konfiguracjach przydaje. Odnośnik do komentarza
Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Po adresie MAC, będzie mi łatwiej dla tego że w tym momencie każdy ma zmienne IP. Chociaż i tak jakiś poradniczek by się przydał. Dzieki Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Chcesz nadawać routerom zmienne adresy IP? Przecież to jest proszenie się o problemy z routingiem. Ustaw statycznie w DHCP albo po prostu przypisz adresy routerów, klientom może spokojnie przydzielać DHCP. Odnośnik do komentarza
Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Chodzi mi o "Klientów" każdy ma i chciałbym żeby miał zmienne ip, routery mają na sztywno przypisane. Mam zamiar w tym MT pododawać ludzi, i żeby z niego płynął sygnał. Wiec musze tam pododawać ich adresy MAC i chciałbym na sztywno po przypisywać im download/upload @edit http://mikrotik.net.pl/wiki/Proste_Współdzielenie_Internetu_z_Ograniczeniem_Pasma_PCQ ten poradnik mi się jakoś przyda? czy on raczej pod liveboxa/a-dsl nie pasuje ? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Piszesz, że internet przez Liveboxa, czyli to neostrada. Zgodnie z regulaminem świadczenia usługi paragraf 6 punkt 4 kara za udostępnianie usługi poza lokal wynosi trzykrotność miesięcznej opłaty abonamentowej za dostęp do sieci Internet, za każde podłączenie i za każdy rozpoczęty okres rozliczeniowy takiego podłączenia. Sporo ryzykujesz! Można sobie wyobrazić, że "klient" niezadowolony o przycięcia p2p zgłosi sprawę na bezpłatnej infolinii. Może też powiadomić skarbówkę, że świadczysz odpłatną usługę bez zgłoszonej działalności gospodarczej i odprowadzania należnych podatków. W kwestiach technicznych: po co ci zmienne IP klientów? Masz zmienne IP na zewnątrz, w sieci LAN wygodniej mieć stałe. Odnośnik do komentarza
Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 nic nie ryzykuje, to nie jest zwykła neostrada kolego To A-DSL naucz się czytać dokładnie nie pomiędzy wierszami w sumie niedługo v-dsl a liveboxa mam dla tego, że posiadam też telewizje z TP/orange Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 nic nie ryzykuje, to nie jest zwykła neostrada kolego To A-DSL naucz się czytać dokładnie nie pomiędzy wierszami w sumie niedługo v-dsl a liveboxa mam dla tego, że posiadam też telewizje z TP/orange ADSL czy VDSL to technologia. Neostrada to usługa. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zauważ, że dla MikroTika nie ma żadnego znaczenia, co mu dostarcza Internet. Podpinasz kabel pod port 1 (WAN + PoE), ustawiasz w miarę potrzeby odpowiednie regułki na IP Firewall, potem Queue do obcinania pasma i działa. Co do dynamicznego przydzielania adresów: MikroTik i tak będzie pamiętał, co było pod danym adresem, więc taki mu następnym razem przydzieli. nic nie ryzykuje, to nie jest zwykła neostrada kolego To A-DSL naucz się czytać dokładnie nie pomiędzy wierszami w sumie niedługo v-dsl ADSL nie jest nazwą usługi, tylko technologii. Usługa to Neostrada, która korzysta z ADSL i w szybszych wersjach (40 i 80 Mb/s) z VDSL. I tak, to jest Neostrada. W bardzo dużej większości przypadków, a żeby było inaczej nie wspomniałeś. W praktyce niemalże utożsamia się ADSL i Neostradę TP. Zanim zaczniesz kogoś pouczać, to zastanów się nad sobą. Do ryzyka świadczenia takiej usługi nie będę się odnosił, bo nie interesowało mnie to nigdy. Odnośnik do komentarza
Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 ale neostrada w formie radiówki ma takie prawa, dobra mniejsza z tym, TP/Orange wie o tym że mam sieć Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Możesz mieś sieć w SWOIM lokalu. Regulamin jest w tej sprawie jednoznaczny. 30 x 120*= 3600 za miesiąc *) cena abonamentu do 10 Mb poza promocją Orange ma usługę dla firm tam nie ma tych ograniczeń. Odnośnik do komentarza
Giovanni18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 no widzisz, sam sobie odpowiedziałeś Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Dla mnie tam rybka ale nie ma DSL z TV i przez Liveboxa. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi