Wojtek1691 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Witam serdecznie, próbowałem dziś włączyć swój komputer stacjonarny, ale niestety podczas momentu, w którym powinien ładować się system jest tylko szare tło... próbowałem uruchomić płytę instalacyjna z win xp ale działo się to samo, płyta odczytała się i za chwilę znów szare tło... bardzo proszę Was o pomoc i z góry dzięki nie działa również tryb awaryjny Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Czy możesz wejść do BIOS i sprawdzić sekcję BOOT - jaka jest kolejność? Czy masz poprawny czas w BIOS? Odnośnik do komentarza
Wojtek1691 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 najpierw jest CD ROM a później HDD data i godzina są poprawne Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Dysk jest poprawnie rozpoznawany w BIOS? Pokaż obrazek. Zdjęcie. Czy w trakcie szarego tła widzisz świecący led od HDD? Czy dysk pracuje? Odnośnik do komentarza
Wojtek1691 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 dysk jest rozpoznawalny w trakcie ładowania bios pokazuje się jego nazwa, w trakcie tła nie świeci się lampka wskazująca pracę dysku Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Wyłącz zasilanie. Rozbierz budę i sprawdzaj wszystkie kable (wyłącz - włącz), wyjmuj i wkładaj karty i ponów próbę. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Z jednej strony można by tu brać pod uwagę uszkodzenie karty graficznej lub jej sterownika, przy starcie po naciśnięciu F8 tak jak uruchamia się tryb awaryjny, spróbuj włączyć w trybie VGA. Inne pytanie to czy ten szary kolor to jest ciemny szary czy jasny, czy jest to może czarny ekran mocno rozjaśniony, czy może widać na nim w lewym górnym rogu migający kursor. Odnośnik do komentarza
juppik1 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 marcinkowski a czy przy uszkodzonej karcie graficznej nie bylo by widac nawet biosu?? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Proponuję test memtestem. Opis w tutorialach. Tylko musisz mieć na czymś wypalić płytkę. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 marcinkowski a czy przy uszkodzonej karcie graficznej nie bylo by widac nawet biosu?? Z tego co zrozumiałem to bios jest widoczny, dla tego zasugerowałem że karta może wyświetlać obraz 16 bitowy, a przy 24 może się już wywalać. Odnośnik do komentarza
Wojtek1691 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 rozebrałem budę niestety nic to nie dało. Dysk twardy pracuje(przynajmniej chodzi wentylator) karta graficzna również. Niestety wciskająć F8 nie mogę wywołać opcji trybu awaryjnego, nie działa również płytka instalacyjna windows. kolor ekranu jest ciemny szary, widoczne jest ładowanie biosu, ale w momencie w którym powinien ładować się system jest ciemny ekran i na tym koniec. spróbuje wykonać ten test... Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 nie działa również płytka instalacyjna windows Zaopatrz się w Ubuntu i MHDD. Zobaczymy czy też nie bootują. Odnośnik do komentarza
Wojtek1691 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 komputer przyszedł z serwisu, serwisant spotkał się z tym pierwszy raz, odpalił dysk na innym kompie i poszło... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi