duleba38 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Siema. Jeszcze wiele rzeczy nie chodzi pięknie na windowsie 8 np. cinema 4d (czarny ekran projektu), lag podczas szukania aktualizacji, którego wyłączyć nie można itd. Chciałbym zainstalować WIndowsa XP, ponieważ to znany system, mam w sumie 2 oryginały i płyte i no nw. zrobić partycję z dysku 1tb na 300 gb na windowsa XP. Ale nie wiem jak to zrobić, bo to nie ja bawię się u siebie z takimi rzeczami Chciałbym się też zapytać, czy to nie zrobi żadnych problemów (stworzenie 300 GB partycji, zainstalowanie 2 systemu operacyjnego) i czy jak bym przykładowo złapał wirusa na windowsie XP i czy wirus mógłby uszkodzić w jakiś sposób windowsa 8 ? Obawiam się trochę o to, bo zawsze jakiś wirus zagnieższa się na kompie (tera mam laptopa, a tu mówię o XP). W dodatku XP jest mi potrzebny, bo znam obsługe systemu i tam wszystko chodzi, łącznie ze starymi programami i starszymi sprzętami. Chciałbym od was odp. na pytanie i jakiś tutorial. Dodatkowo mam ukryte 3 partycję, gdzie jest przywracanie systemu Windows 8, gdyby coś się z nim stało. Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 1.to tak jeżeli zainstalujesz teraz win XP to rozwalisz bootlader win 8 i będziesz musiał go naprawic 2.Może się zdarzyć że jezeli zainfekuje ci sie XP to i win8 może zostać zarazony dotyczy to się infekcji w plikach wykonywalnych (wirusy poliformiczne) Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Poczekaj na najnowszą wersję EasyBCD - przy jego pomocy można mieć zarówno XP, jak i win 8. Na razie jest problem, bo tej najnowszej wersji Easy BCD nie da się ściągnąć, a mówiąc dokładniej: zamiast nowszej wersji ściąga się starsza wersja (która nie ma wejścia WIN 8) Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Jeśli masz komputer z UEFI BIOS, to musisz również sprawdzić, czy masz partycje w stylu GPT czy MBR. Na tym pierwszym nie zainstalujesz 32-bitowego (x86) Windowsa XP. W Windows 8 możesz to sprawdzić wchodząc w zarządzanie dyskami, klikając PPM na dysk i sprawdzając co masz napisane w polu Styl partycji. http://www.eightforums.com/installation-setup/13352-how-check-gpt-after-install.html https://forum.safegroup.pl/windows/instalacja-windows-a-dysk-gpt-t4077.html Odnośnik do komentarza
duleba38 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Najezdzam kursorem i pokazalo mi sie Partycja systemowa EFI Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Czyli na tym nie zainstalujesz zwykłego XP-eka. Konwersja dysku na styl MBR wiąże się z utratą wszystkich danych na nim, gdyż po drodze trzeba skasować wszystkie partycje, co z kolei wymaga wykonania tej operacji z poziomu systemu uruchomionego z drugiego dysku lub LiveCD. http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc737510%28v=ws.10%29.aspx http://www.partition-tool.com/resource/GPT-disk-partition-manager/convert-gpt-disk-to-mbr-disk.htm Odnośnik do komentarza
1Cheyenne0 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Witam Mam ten sam problem chce przejść na xp partycja systemowa EFI. Nie mam możliwości podłączenia drugiego dysku. Co robić? Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 W takiej sytuacji nic nie zrobisz, gdyż zmiana standardu wiąże się z usunięciem danych o partycjach, co jest równoznaczne z usunięciem wszystkich danych na dysku. Odnośnik do komentarza
1Cheyenne0 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 A można podłączyć dysk z normalnego komputera do laptopa? Tylko proszę się śmiać bo się zupełnie na tym nie znam Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 A można podłączyć dysk z normalnego komputera do laptopa? Mozna, ale bedzie widziany jako dysk z danymi. Nie jako system. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi