Skocz do zawartości

czy da się uratować tego windowsa?

krolick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z Windowsem 7 Home Premium 64bit. System był jakieś pół roku temu instalowany jako upgrade Visty. Od tego czasu działał poprawnie, z tym, że moja płyta główna nie zapamiętywała czasu i średnio co drugi dzień musiałam ustawiać ręcznie datę...

Kilka dni temu zresetowałam komputer (już nie pamiętam czemu... chyba po prostu się powiesił) i pojawił się ekran wyboru trybu awaryjnego/naprawy... oczywiście bezmyślnie zignorowałam problem i wybrałam opcję "uruchom normalnie"... pojawiła się ikona okienka sygnalizująca uruchamianie i przez długi czas nic się nie działo. Znudziło mi się czekanie i postanowiłam go ponownie zresetować - tym razem jednak chciałam wybrać tryb awaryjny. Niestety nie pojawiło się już nic do wyboru. Wyskoczył tylko biały kursorek... po kilkudziesięciu sekundach przeskoczył o kilka wierszy niżej... i tak już zostało.

Próbowałam naprawić komputer przy użyciu płyty instalacyjnej, ale żadna opcja nie dała rezultatu.

Odłączyłam wszystkie urządzenia na usb. Została tylko ps-owa klawiatura. Zero reakcji.

Obrazu ani punktu przywracania systemu oczywiście nie robiłam więc nie ma czego przywracać.

Jedyne co udało mi się wykonać w miarę pozytywnie to uruchomienie wiersza poleceń i wpisanie

bootrec /fixmbr

Po wykonaniu komendy pojawiła się informacja, że operacja przebiegła pomyślnie ale niczego to nie zmieniło...

Chciałam zapytać czy jest sens męczyć się z przywracaniem tego systemu (poza tym, że to komputer firmowy i mam na nim mnóstwo zainstalowanych programów/ustawień, które ciężko będzie odtworzyć) czy lepiej od razu skombinować nowy, czysty dysk i zainstalować na nim bezpiecznie system?

Dysków w tej chwili mam trzy. Wszystkie na sata. Większość danych jest poza dyskiem C: ale nie mam pewności, że na windowsowej partycji nic ważnego nie zostało.

Przeglądałam fora/google w poszukiwaniu źródła problemu, ale większość wątków wyczerpuje się zanim ktoś dotrze do sytuacji gdzie zostaje tylko wiersz poleceń... lub operacje są na tyle skomplikowane, że najpierw chciałam zapytać czy w ogóle mają sens w mojej sytuacji.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
moja płyta główna nie zapamiętywała czasu i średnio co drugi dzień musiałam ustawiać ręcznie datę...

Zacznij od wymiany baterii na płycie głównej - do kupienia w sklepie komputerowym a nie w AGD czy innym punkcie.

Po wymianie baterii wchodzisz do BIOS i Load defaults - sprawdzasz jakie są ustawienia w kolejności bootowania.

Pierwszy ma być CD a drugi HDD na którym stoi system.

HDD z systemem powinien być podpięty pod SATA1 lub 0 - w zależności od oznaczeń producenta płyty.

Edytowane przez wieslaw531

Chciałam zapytać czy jest sens męczyć się z przywracaniem tego systemu (poza tym, że to komputer firmowy i mam na nim mnóstwo zainstalowanych programów/ustawień, które ciężko będzie odtworzyć) czy lepiej od razu skombinować nowy, czysty dysk i zainstalować na nim bezpiecznie system?

Dane możesz spokojnie skopiować podpinając dysk z systemem do innego kompa.

Albo możesz pobrać Ubuntu wypalić płytę i z zastartować w trybie bezinstalacyjnym. Wtedy możesz sobie skopiować dane.