trwgQ26xx Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Witam, Mój komputer - notebook ASUS K70IC. Od wczoraj pojawił się następujący problem - nie mogę uruchomić plików exe, com, scr (m. in. OTL), gdyż system podczas próby otwarcia wyświetla komunikat, " nie można odnaleźć pliku (tu_nazwa.exe), upewnij się że wpisana nazwa jest poprawna." Jednakże, blokada ta nie działa na wszystkie pliki, gdyż mogę otworzyć programy takie jak Firefox, Thunderbird, WMP, EAGLE. Wirus zdaje się blokować głownie pliki instalatorów i narzędzia antywirusowe, takie jak COMBOFIX, Malwarebytes Anti-Malware, Rogue Killer, Hitman Pro, OTL(w której kolwiek wersji EXE, COM, SCR) czy Dr.Web Cure IT. Ponadto, niemożliwe jest wprowadzenie plików REG, także niedziała msconfig, regedit, cała część administracja panelu sterowania, oraz niedziała regulacja głośności(czerwony iKS koło głośniczka)(regulacja Hot-key'ami laptopa dziala). Niestety nie jestem w stanie podać źródła, skąd przedostał się wirus. Najprawdopodobiej znajdował się w zainfekowanym Torrencie. W trybie awaryjnym jest OK, toteż przeprowadziłem skanowanie MBM, RogueKiller, Hitman Pro, Combofix'em. Znalazły one parę zagrożeń, które usunąłem. Jednakże w większości były to nieszkodliwe pliki (programy napisane przezemnie), ale też zostały profilaktycznie skasowane. Domyślam się, że problemem jest to, że uruchamiam te programy w trybie awaryjnym(wirus nieaktywny) i programy nie odnajdują go. (Chociaż powinny, bo skanujemy pliki, tak ? ) Ponadto, pobrałem obraz OTLPE, z którego to przeprowadziłem skanowanie OTL'em, którego wynik załączam do wiadomości. Proszę o pomoc, wskazówki jak ogólnie to ugryźć, nie mam już pomysłów. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Temat przenoszę do działu Windows 7. Nie ma tu żadnych oznak infekcji. W trybie awaryjnym jest OK Pierwsze co mi przychodzi do głowy to: 1. Uruchomiony program zabezpieczający. W Trybie awaryjnym ESET Smart Security nie działa. Spróbuj się go pozbyć (razm z crackiem) i zobaczymy co się stanie. 2. Problem ze Zmiennymi środowiskowymi, względnie konfiguracją folderów powłoki. W raporcie stoi taki oto wpis niemożności znalezienia folderu Autostart: O4 - Startup: Error locating startup folders. Nie wiem do jakiego stopnia brać to serio, bo to log OTLPE, a OTLPE to: inne środowisko zewnętrzne (problemy z poborem danych mogą być), archaizm (bardzo stary OTL wbudowany i może mieć błędy), słabe dopasowanie do platformy Windows 7 x64 (silnik XP). Skoro działają wykonywalne w Trybie awaryjnym, to z jego poziomu zrób dla porównania normalne raporty OTL a nie OTLPE. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi