Gonsior Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Witam mam następujący problem: czasami podczas przeglądania stron i kliknięciu w np "Otwórz nową kartę" otworzy mi się nie znana strona przeważnie z konkursami. Prawdopodobnie dzieje się to tylko gdy mam otwartą stronę z youtube. przeglądarka Firefox. Kilka dni temu miałem wirusa który wyświetla komunikat "zablokowany przez policje" Antywirus nic nie wykrył OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Nie widzę tu żadnych oznak infekcji. Nie dodałeś jednak obowiązkowego raportu z GMER. czasami podczas przeglądania stron i kliknięciu w np "Otwórz nową kartę" otworzy mi się nie znana strona przeważnie z konkursami. Prawdopodobnie dzieje się to tylko gdy mam otwartą stronę z youtube. Pierwszy podejrzany z Twojego raportu to rozszerzenie Easy Youtube Video Downloader. Twierdzisz, że to się dzieje podczas otwartej strony YouTube, a to downloader Youtube. Rzekomo ta wtyczka jest sklasyfikowana jako nieszkodliwa (KLIK), ale był taki temat na forum, gdzie ESET zgłaszał zażalenia o łączeniu z "adresami yontoo" z winy tego rozszerzenia (KLIK). Tak więc pierwszy krok to eliminacja Easy Youtube Video Downloader i zobaczymy co się stanie. . Odnośnik do komentarza
Gonsior Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Nie zdążyłem wykonać poleceń a dziś mama złapała mi "System Progressive Protection" - Avira nic nie wykrywa na razie logi z otl Raport z Gmer później - nie wiem czy dobrze. OTL.Txt Extras.Txt Gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Już chyba coś robiłeś, bo Easy Youtube Video Downloader nie widzę już w Firefox, a nowa infekcja System Progressive Protection jest tu "w kawałkach". 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\ProgramData\FC662072972AC9B80000FC652414D116 C:\ProgramData\627B7A0C181B57250000627B17985E83 :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [-HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. 2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). . Odnośnik do komentarza
Gonsior Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 1.zrobione 2.zrobione Easy Youtube Video Downloader - usunąłem przed zrobieniem skanu - moja wina że nie napisałem tego. Pod System Progressive Protection nic nie robiłem. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zadania pomyślnie wykonane, kolejna porcja czynności: 1. W OTL uruchom Sprzątanie, które skasuje z dysku OTL wraz z kwarantanną. Przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\Windows\erdnt. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Zainstaluj Malwarebytes Anti-Malware (przy pytaniu o typ wersji wybierz darmową a nie komercyjną). Zrób pełne skanowanie. Jeżeli coś zostanie wykryte, przedstaw raport. . Odnośnik do komentarza
Gonsior Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 1.zrobione 2.zrobione 3.zrobione - nic nie wykrył. coś jeszcze?? Dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Na koniec jeszcze napraw błąd WMI numer 10 zgłaszany w Dzienniku zdarzeń: KB2545227. Programy widzę aktualne. Sprawa wygląda na rozwiązaną, aczkolwiek potwierdz mi czy te reklamowe konkursy przestały się zgłaszać po usunięciu rozszerzenia w Firefox. . Odnośnik do komentarza
Gonsior Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Aktualność programów,itp. sprawdziłem - aktualizacja Windowsa zrobiona. Przy jednym z dodatków w Mozilli mam: "Java Platform Se 7 U10 is know to be vulnerable. Use with caution." - Mozilla zablokowała ten dodatek ale czy trzeba coś jeszcze zrobić ? Parę kliknięć i nic nie wyskakuje - aczkolwiek to nie zawsze się pojawiało - w razie czego napisze. błąd naprawiłem przez program w artykule - chyba dobrze. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Parę kliknięć i nic nie wyskakuje - aczkolwiek to nie zawsze się pojawiało - w razie czego napisze. Poczekam na niebudzące wątpliwości potwierdzenie. Aktualność programów,itp. sprawdziłem - aktualizacja Windowsa zrobiona. O tym wiem, komentowałam przecież, że widzę aktualne dane. Przy jednym z dodatków w Mozilli mam: "Java™ Platform Se 7 U10 is know to be vulnerable. Use with caution." - Mozilla zablokowała ten dodatek ale czy trzeba coś jeszcze zrobić ? Wg raportu masz zainstalowaną najnowszą Javę 10: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217010FF}" = Java 7 Update 10 FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@java.com/DTPlugin,version=10.10.2: C:\Windows\system32\npDeployJava1.dll (Oracle Corporation)FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.10.2: C:\Program Files\Java\jre7\bin\plugin2\npjp2.dll (Oracle Corporation) Sprawdziłam to, faktycznie Firefox blokuje tę wtyczkę. Skoro Mozilla ma zastrzeżenia i opowiada o lukach, to albo zostawiasz wtyczki w stanie wyłączonym, albo kompletnie usuwasz Java z systemu. . Odnośnik do komentarza
Gonsior Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 1. używałem youtube prawie przez cały czas od około 13- nic nie wyskoczyło - wcześniej już by mi wyskoczyły okienka = myślę że problem został rozwiązany 2.Napisałaś że programy widzisz aktualne ale Windows update znalazł aktualizacje. 3.Dziękuje za sprawdzenie Dziękuje jeszcze raz za pomoc. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 2.Napisałaś że programy widzisz aktualne ale Windows update znalazł aktualizacje. Programy zewnętrzne miałam na myśli. . Odnośnik do komentarza
Gonsior Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Witam. Niestety ale problem z samo otwierającymi się konkursami znowu powrócił. Strony znowu zaczeły się otwierać podczas przeglądania Youtube jednak po zakmnięciu strony z Youtube konkursy nadal się otwierały dopóki nie zamknąłem wszystkich kart(w poprzednim przypadku to pomagało) Easy Youtube Downloader już usunięty, posiadałem i posiadam jeszcze "flv movies downloader 1.43" Mała informacja - gdy chce zainstalować najnowszą jave to nadal instaluje się numer 10 (być może problem jest w javie) java jest wyłączona. Na razie logi z otl, raport z Gmer jest Extras.Txt OTL.Txt Gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Niestety ale problem z samo otwierającymi się konkursami znowu powrócił.Strony znowu zaczeły się otwierać podczas przeglądania Youtube jednak po zakmnięciu strony z Youtube konkursy nadal się otwierały dopóki nie zamknąłem wszystkich kart(w poprzednim przypadku to pomagało) Nic tu w logach nie widzę. Sprawdź jak się zachowuje podczas otwierania strony Youtube przeglądarka Firefox po wyłączeniu wszystkich rozszerzeń i wtyczek, z wyjątkiem Adobe Flash. Easy Youtube Downloader już usunięty, posiadałem i posiadam jeszcze "flv movies downloader 1.43" Wiem, widzę to w logu. To drugie rozszerzenie ponoć nieszkodliwe: KLIK. Mała informacja - gdy chce zainstalować najnowszą jave to nadal instaluje się numer 10 (być może problem jest w javie) java jest wyłączona. A czy w pierwszej kolejności deinstalowałeś całą Java z systemu? Tak poza tym to wersja 11 też dziurawa... . Edytowane 7 Marca 2013 przez picasso 7.03.2013 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi