martha Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Dobry wieczór, tak jak w temacie, zostałam zaatakowana przez wirus blokujący komputer. Przed wytworzeniem loga usunęłam z komputera Daemon Tools Lite i następnie próbowałam użyć narzędzia SPTDinst, natomiast nie wykrywało ono sterownika SPTD (opcja uninstall była nieaktywna) dlatego też tego kroku nie byłam w stanie wykonać. Logi zamieściłam w załączniku, bardzo proszę o pomoc.... P.S. To już jest drugi atak w przeciągu ostatniego roku, po ostatnim dbałam o aktualizację antywirusa i innych programów, a mimo to sytuacja się powtórzyła. Czy jest możliwość uchronienia się przed kolejnymi atakami? Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
martha Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Dobry wieczór, wiem, że nie należy podbijać tematów, ale oczekuję już dość długi czas na odpowiedź i problem "wirusowy" stał się bardzo uciążliwy... dlatego bardzo bym prosiła o pomoc Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Trafiłaś w złym momencie: @Picasso i @Landuss są na urlopach, i nie ma tu innych osób wyznaczonych do pomagania. Nie wiem, do kiedy są te urlopy. Jeśli w ciągu najbliższych dni się nie zjawią, to możesz (ale nie musisz!) wykonać przynajmniej to: 1) Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej to: :FilesC:\Users\Ewa\wgsdgsdgdsgsd.dll C:\ProgramData\dsgsdgdsgdsgw.pad C:\ProgramData\dsgsdgdsgdsgw.js C:\Users\Ewa\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\runctf.lnk :OTL O4 - HKU\S-1-5-21-3129749323-3213680375-2284605331-1000..\Run: [RESTART_STICKY_NOTES] C:\Windows\System32\StikyNot.exe File not found O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found. :Commands [emptytemp] Kliknij w Wykonaj Skrypt. Zatwierdź restart komputera. Zapisz raport, który pokaże się po restarcie. 2) Następnie uruchom OTL ponownie, tym razem kliknij Skanuj. Pokaż nowy log OTL.txt oraz raport z usuwania Skryptem. Odnośnik do komentarza
martha Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Skrypt wykonany, komputer włączył się bez blokady. W załącznikach nowy log i raport. raport wykonania skryptu.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Tak, i teraz już możesz spokojnie, bez nerwów, czekać, aż @Picasso, lub @Landuss, powróci z urlopu. Będą jeszcze jakieś zalecenia, nie związane bezpośrednio z tą infekcją. . Odnośnik do komentarza
martha Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Dziękuje bardzo Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 martha w ramach finalizacji tematu: 1. W OTL uruchom Sprzątanie, które skasuje z dysku OTL wraz z kwarantanną. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Porównaj co wymaga aktualizacji: KLIK. . Odnośnik do komentarza
martha Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Wszystkie punkty wykonane. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc!!! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi