wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 W temacie po co dwa dyski. Masz wyjaśnienie wyżej. W moim przypadku mam na swoim kompie kopie dwóch kompów wnuczków i jak namieszają zbytnio odtwarzam ich systemy (średnio 2 x w roku). Odnośnik do komentarza
komputer89pc Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Do usunięcia Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Nigdy 1 dysk nie będzie wydajny tak jak 2 w raid 0 ogółem ekipie chodzi o to źeby mieć 2 dyski fizyczne dla zwiekszenia bezpieczeństwa danych oczywiście zrobisz jak chcesz to przecież twój wybór. Dysk polecam podzielić na 2 partycje 1-na system i programy mającą około 150GB reszte na dane Odnośnik do komentarza
komputer89pc Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Do usunięcia Odnośnik do komentarza
GranatPL Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Generalnie wszystkie komponenty które potrzebują chłodzenia, mają już je zamontowane fabrycznie. Z reguły przy normalnym użytkowaniu żadne dodatkowe chłodzenie nie jest potrzebne. A dlaczego na pierwszą partycję ma składać się system + programy? Nikt nie mówi, że musi tak być. Po prostu jest to najbardziej logiczne rozwiązanie. Po części sam sobie odpowiedziałeś. Przy reinstalacji systemu i tak musisz instalować pozostałe programy od zera. Co do dzielenia jednego dysku, Conor29134 przedstawił najbardziej optymalny sposób. Sam przez długi czas korzystałem z tego schematu. Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Moja propozycja ma dodatkowy atut po zainstalowaniu systemu sterowników i podstawowych programów możesz zrobić obraz partycji i później łatwo przywrócić system do świeżego stanu Odnośnik do komentarza
komputer89pc Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Do usunięcia Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Założenie jest np takie - dwa fizyczne dyski po np. 250 GB. 1. Dysk 0 dzielisz na dwie partycje - C: 150 GB oraz E: 100 GB. 2. Dysk 1 dzielisz na dwie partycje - D: 150 GB oraz F: 100 GB. 3. C: - to system, programy itp. 4. D: to partycja z danymi, plikami, zdjęciami, grami itp. 5. F: to partycja na regularne kopie partycji systemowej C:. 6. E: to partycja na regularne kopie partycji z danymi D:. Do tworzenia kopii używasz zewnętrznego softu i najlepiej z własną płytą bootowalną posiadającą środowisko niezależne od systemu. Przy takim układzie zapominasz o reinstalacjach od zera. Przywrócenie dowolnej partycji z ostatniej kopii to kwestia krótkigo czasu. Najmniej roboty. Zabezpiecza to przed utratą wszystkiego przy padnięciu jednego z dysków. Nie wyklucza to padnięcia obu dysków równocześnie ale daje minimum zabezpieczeń. Odnośnik do komentarza
komputer89pc Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Do usunięcia Odnośnik do komentarza
GranatPL Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Moim zdaniem jesteś w błędzie. Wykonanie kopii zapasowej za pomocą zewnętrznego oprogramowania jest w znacznym stopniu zautomatyzowane. Swojego czasu korzystałem z programu NortonGhost. Czas który ja musiałem poświęcić na wykonanie kopii zapasowej to raptem 2-3 minuty. Po wykonaniu kilku kliknięć program kopię robi sam. Identycznie wygląda przywrócenie systemu, dwie minuty ustawien i reszta dzieje się automatycznie. To, że pracujesz 7 lat na jednym dysku nie daje Ci żadnej gwarancji. Sam mam do dziś dysk Seagate który ma już ponad 9 lat i ciągle jest na chodzi, z kolei w ciągu ostatnich trzech lat padły mi dwa nowsze dyski tej firmy. Nie ma reguły. Chyba nam trochę wątek zszedł z tematu Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ja zrobiłem tak, że dysk mogę stracić, i wszystkie dane mam na dyskach zewnętrznych. Prędzej stracisz dyski zewnętrzne niż wewnętrzny. Wiem co mówię bo to przerabiałem. Zewnętrzny dysk 120 GB odłożony przez pół roku nawet nie chciał wystartować. Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 zamiast komplikować sprawę proponuje 2 dyski postawić w RAID 1 mniejsza wydajność a dane bezpieczne Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Chyba nam trochę wątek zszedł z tematu Zdecydowanie zszedł. Na razie kup jeden dysk. I to ma być ten który podałem. Koniec kropka. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Co do Black, to to jest Western Digital Black 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600? Sie ci pomyliło kompletnie http://www.morele.net/dysk-western-digital-black-3-5-500gb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd5003azex-486603/ Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ale ten jest na innej stronie. I co z tego. Na morele też składają kompy. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi