JohnOka Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Cześć. Od dłuższego czasu mam problemy z moim komputerem. Cały czas się restartuje,zawiesza i wyskakują bluescreeny. Sprzęt: Płyta główna ASUS M4A87TD EVO Procesor AMD PHENOM II X4 B55 - 3,2 GHz HDD SEAGATE BARRACUDA 7200.14 1 TB Ram 2x2 GB CORSAIR XMS3 TW3X4G133C9A 9-9-9-24 ver3,13 DDR3 1333 MHz Grafika ASUS HD 5770 512 MB Zasilacz CiT 550 W System Win 7 JG x64 SP1 wraz z najnowszymi aktualizacjami. Lista bluescreenow : http://zapodaj.net/896cdb10edb88.jpg.html Ostatni obrazek pokazuje tylko 1 nowy bluescreen ktory sie pojawil po zrobieniu tych dwoch wczesniejszych. Tabliczka znamieniowa zasilacza http://zapodaj.net/7...f9f164.jpg.html http://zapodaj.net/1...c3ccda.jpg.html Screen z Summary hwinfo64 http://zapodaj.net/8...bff133.jpg.html Raport z programu hwinfo64 http://www.speedysha...rt-hwinfo64.HTM Sensors hwinfo64 http://zapodaj.net/7...e4ea47.jpg.html Raz komputer chodzi dobrze cały dzień a innym razem wiesza się co chwile i tak przez godzinę na przykład. Przed napisaniem tego posta zawiesił się 5 razy gdzie 3 razy był bluescreen. Czasem jest samoczynny restart bez żadnego powodu a czasem komputer jakby się zatrzymywał taka "pauza" a jeszcze inaczej obraz się zmazuje tak to wygląda : http://zapodaj.net/8...343d0a.jpg.html http://zapodaj.net/7...4750e8.jpg.html Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Czy zdajesz sobie sprawe jaki masz zasilacz - w sensie jaki szit? Czy zdajesz sobie sprawe (i czy sam to zrobiles czy taki zestaw kupiles) o podkreceniu CPU? Mozna by polecic testy RAM, odkrecenie platformy, sprawdzenie GPU, dysku, ale najpierw zalecam podmiane zasilacza na markowy - natychmiast. Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 ATX AEROCOOL STRIKE-X 500W - Czy ten zasilacz byłby wystarczający pod ten sprzęt ? Co do zestawu, złożył mi go brat 2 lata temu, zapomniałem dodać, że w procesorze odblokowane są 2 rdzenie te nazwę co podałem jest już po odblokowaniu przed tym odblokowaniem była inna nazwa (zaraz podam). MemTestem już nie raz skanowałem ramy, zero błędów. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Wiem, ze chodzi o odblokowanie rdzeni i o tym wspomnialem, moze nie precyzyjnie. Nie musisz od razu kupowac zasilacza wystarczy pozyczyc na probe. Jesli po podmianie problemy ustapia to masz winowajce. To zdecydowany faworyt i od tego nalezy zaczac. Zasilacz jest jak najbardziej z czarnej listy. Zasilacz jaki podales wyzej jest jak najbardziej godny polecenia. @edit inna nazwa to x2 555 BE poza tym Command Timeout: 100/Always OK, Worst: 99 (Data = 12) SATA Interface Downshift / Runtime Bad Block: 99/Always OK, Worst: 99 (Data = 1) Zasilacz/kabel sygnalowy. Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Co przez to chcesz przekazać ?? Chodzi Ci o to, że to jest na pewno wina zasilacza ? Zasilacz i tak miałem zamiar kupić tylko nie byłem pewny czy to w 100% jego wina. Sprawdziłbym z chęcią na innym zasilaczu ale nie mam od kogo pożyczyć. Jeszcze mam takie jedno pytanie : Mam ram ustawiony tak [X][X][][] kiedy próbuje go ustawić tak [X][][X][] komputer nie startuje, czy to normalne ? Bo o ile mi sie wydaje druga opcja to tryb Dual Channel. Kolory slotów [Niebieski][Czarny][Niebieski][Czarny] Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Pokaż obrazek z HWInfo System Summary i drugi ten sam ale po klik na Modules z prawej na dole i wyborze drugiej kości. Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 http://zapodaj.net/7...f849e4.jpg.html To samo co w #0 Jakiś czas temu nawet nagrałem film jak wygląda te "niestartowanie" Jak widać tam koło ramu jest mała czerwona dioda od guzika/funkcji "MemOk" kiedy ram jest ustawiony tak jak na filmie ona mruga tak w nieskończoność. Jak wyciągnąłem jedną kość komputer od razu startuje. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Czy po wyjęciu jednej kostki Led świeci stale na zielono? Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Led albo mrugnie na czerwono albo wcale nie świeci, przez 2 lata użytkowania nigdy na zielono nie świecił więc chyba na zielono to nawet nie może świecić. Czasem jest też, że komputer nie może się odpalić a led świeci cały czas na czerwono, wtedy wystarczy włączyć i wyłączyć komputer i jest wszystko ok. I jeszcze screen z hwinfo64 z dokładnymi informacjami o ramie http://zapodaj.net/949572ea82dd1.jpg.html Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 To może być tylko jednokolorowa dioda - np. czerwona. Istotne jest coś innego. wtedy wystarczy włączyć i wyłączyć komputer i jest wszystko ok I wtedy świeci czy nie? Drugi temat to taki, że widziałem chyba na filmiku wypinanie kostki przy włączonum zasilaniu - nie był odpięty kabel zasilający lub przełącznik w zasilaczu na OFF. To są działania zabronione. Mogłeś uwalić kostkę lub coś innego. Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Podczas użytkowania komputera dioda nie świeci, tylko podczas odpalenia komputera zawsze mrugnie tak było od początku użytkowania komputera. Jak wyciągałem kostki to na listwie zasilającej przestawiłem na off Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 W takim razie memtest w różnych układach - pojedyńczo, para w różnych slotach. Odrębny temat to zasilacz. Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Na dniach będę miał nowy zasilacz. Co do memtestów jakiś czas temu je robiłem właśnie na rożne sposoby dwa ramy razem, każdy oddzielnie i nie wykrywało jakiegokolwiek błędu, ale postaram się znów te testy zrobić. Grzebiąc po youtube znalazłem typa z tym samym problemem i tam ktoś podał mu taki komentarz : Unplug your power supply, hit the reset button on your motherboard, plug in the power supply cabel and start the computer. Worked for me Czy to ma sens ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Ja już widziałem różne czary. Próbuj. Wymień zasilacz. Zrób reset BIOS. Obserwuj Leda. Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Jeszcze zapomniałem wspomnieć jak wcisnę ten guzik koło tej diody to ta dioda zaczyna mrugac coraz szybciej i później wraca do normalnego stanu. Wciśniecie tego guzika wymazuje też wszystkie zmiany wprowadzone w BIOS'ie To co zaobserwowałem. Komputer odpala kiedy jedna kostka ramu jest wsadzona w jakikolwiek slot. Czyli pojedynczo obie kostki działają bez problemu. W trybie dual channel [X][][X][] komputer odpalił za pierwszym razem bez problemu (trochę się zdziwiłem). Kiedy sam się zawiesił/zrestartował już nie odpalał, czerwona dioda cały czas świeciła na czerwono i tak mogłem czekać w nieskończoność. Przy ustawieniu [][X][][X] było to samo, ale teraz jest już lepiej. Po samo zawieszeniu się włącza się znowu bez problemu. Przy ustawieniu pierwszym zawiesił się podczas pisania postu na forum (bez bluescreena po prostu jakby się zatrzymał) W ustawieniu drugim 2 razy wywalił bluescreena podczas oglądania youtube (dwa różne błędy) Raz wywalił bluescreena na pulpicie z takim samym błędem co przy youtube (jednym z tych błędów) Screen z hwinfo64 http://zapodaj.net/2b624f2d71ecf.jpg.html Bluescreeny http://zapodaj.net/111c3495b5f81.jpg.html Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Wciśniecie tego guzika wymazuje też wszystkie zmiany wprowadzone w BIOS'ie Czy poczytałeś chociaż Manuala do tej płyty? Radzę skorzystać ze strony 1-19. Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Już tę stronę w manualu czytałem kilka razy i zrozumiałem tyle ze ta funkcja jest mi niepotrzebna. Nie bawię się w overclocking ani inne rzeczy ja po prostu chce włączyć komputer i móc z niego korzystać. Co do tych testów co tam są opisane na tej stronie, te testy mogą trwać w nieskończoność i nigdy się nie doczekasz ich końca. Z chęcią wyłączył bym te funkcje MemOk bo jest mi niepotrzebna i tylko stwarza problemy. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 2-11 Manuala. Spróbuj Ai Overclock Tuner ustawić na Manual i niczego nie zmieniaj. Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 3 Próba napisania tego postu Zmieniłem tak jak kazałeś, nic to nie dało jedynie co pokazały się dwie dodatkowe opcje CPU Bus frequency-200 PCIE frequency-100 Po akceptacji ustawien restart komputera i oczywiscie czerwona dioda swieci a komputer nie moze sie odpalic no to pomyslalem a zostawie go bez pradu na te kilka sekund jak podali w instrukcji. Konczylo sie to albo ciaglym piskiem glosnika przy plycie glownej albo ciaglym przerywanym piskiem glosnika przy plycie glownej. Oczywiscie udalo mi sie 2 razy odpalic z tą funkcja na manual ale wieszalo sie na pisaniu posta wiec sobie odpuscilem kolejnych prob i ustawilem tak jak bylo. Sorry za brak pl znakow chcialem napisac przed zawieszeniem sie. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 1-22 Manuala. Led świeci czy nie? Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Tak LED cały czas swieci czyli funkcja MemOK dziala i nie zostala wylaczona przez ustawienie tego do manualu. PS rowno z wcisnieciem odpowiedz komputer sie zawiesil myslalem ze czeka mnie 4 proba napisania posta Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Chyba się nie rozumiemy. To wg mnie inny LED. On jest chyba w innym miejscu i świeci wówczas kiedy jest problem z RAM. Zrób taką próbę: - ustaw na Manual to co poprzednio Ai OC - wejdź do DRAM Frequency i zmień na 800 MHz - zapisz i restart. Zobacz tego leda przy RAM. Świeci czy nie? Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Ustawiłem tak jak kazałeś bez różnicy, i tak komputer się zawiesił po jakimś czasie i nie mógł się odpalić. LED mrugnął przy odpaleniu kompa tak jest zawsze i tak musi być po prostu. Jedno szybkie mrugniecie. Co do LED'a to jeden i ten sam led tam innych nie ma zobacz strone 1-19 i 1-22 ten LED jest nazywany DRAM_LED jedno i to samo. Sorry, że tak długo odpowiadam, zawieszania resety i niemożność włączenia sie komputera utrudnia, czasem nawet komputer wiesza sie podczas pisania postu. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Cholera mrugnięcie to normalne. Świeci później czy nie? I czy mówimy o tym samym ledzie? Po tych zabiegach działał przez jakiś czas? Co się stało? To może być całkiem inny problem. Odnośnik do komentarza
JohnOka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Jeśli komputer uruchomi sie normalnie i juz jest na pulpicie itd to nigdy LED sie nie swieci. Mowimy o tym samym Ledzie bo tam jest tylko jeden led. Po przestawianiu na 800mhz nie bylo roznicy komputer normalnie odpalil podzialal no i jak to zawsze zwiesil sie czyli tak naprawde bez roznicy. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi