piotrekdz Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Witam Od jakiegoś czasu komp spowolnił mi się. Teraz doszedł do tego błąd aplikacji svchost.exe. Gdy uruchomię kompa działa wolno ale jest w miare ok. Po jakimś czasie wyskakuje komunikat "svchost.exe - błąd aplikacji nie można odczytać pamięci pod adresem 0x6f8916e2" a poźniej blokuje mi się cały komputer - pomaga tylko reset. Sprawdzałem hijacktisem i log był czysty. Wirusów tez nie mam przynajmniej tak uwarza mój anty-vir. Dzis był tez problem z dzwiękiem. Nie było mnie przy tym ale siostra "usuneła" tą usterke bo jak sama powiedziała "wystarczyło zresetować kompa". dokladniej nie wiem co się wtedy stało. Win xp SP2 NOD32 Z góry dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Sprawdzałem hijacktisem i log był czysty. To narzędzie nie jest w ogóle wiarygodne, jest przestarzałe i nie pokazuje połowy tego co należy sprawdzić. Pokaż raport z OTL (nie zapomnij o Extras), doczep tu w formie Załącznika. To nie jest tylko po to, by sprawdzić czy "log czysty", ale by mieć obraz sytuacji systemu, co się ładuje / jakie są błędy w Dzienniku zdarzeń / jakie aplikacje zainstalowane. Win xp SP2 System dziurawiec. To się kwalifikuje do natychmiastowej aktualizacji do stanu Service Pack 3. . Odnośnik do komentarza
piotrekdz Opublikowano 22 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 W takim stanie jakim teraz mam kompa nie dam rady go zaktualizować do SP3 ale jak się uporam z nim to zaktualizuje. W załączniku logi o które prosiłeś. Sory za double post, net mi nawalil. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 W takim stanie jakim teraz mam kompa nie dam rady go zaktualizować do SP3 ale jak się uporam z nim to zaktualizuje. 1. Proponuję jednak od tego zacząć, bo takie błędy svchost.exe mogą być wynikiem braku stosownych wersji plików i zabezpieczeń. Instalator SP3 potrafi się uruchomić w limitowanym środowisku, tzn. działa w Trybie awaryjnym Windows. Dodatkowo, by zapiąć wątek zabezpieczeń, poczęstuj się Windows Worms Doors Cleaner. 2. Kolejna możliwość dla wykładania się svchost.exe to wadliwe sterowniki Hewlett-Packard (posiadasz ten typ). W bazie wiedzy MS jest artykuł o zbliżonym charakterze (choć punktowany błąd się różni): KB821690. Zainteresuj się aktualizacją sterowników, bo datowanie w raporcie wskazuje na stare z roku 2006. A tym bardziej, że we fragmencie z Dziennika zdarzeń widać powielone błędy punktujące usługę StiSvc czyli WIA związaną z urządzeniami peryferyjnymi typu drukarki / skanery / kamerki. Error - 2010-09-22 15:08:13 | Computer Name = PIOTREK | Source = DCOM | ID = 10005Description = Model DCOM odebrał błąd "%1084" podczas próby uruchomienia usługi StiSvc z argumentami "" w celu uruchomienia serwera: {A1F4E726-8CF1-11D1-BF92-0060081ED811} 3. Możesz także usunąć ze startu te zbędne zapisy: O4 - HKLM..\Run: [Alcmtr] C:\WINDOWS\Alcmtr.exe (Realtek Semiconductor Corp.)O4 - HKLM..\Run: [NeroFilterCheck] C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NeroCheck.exe (Nero AG)O4 - HKLM..\Run: [setup] J:\WSETUP\Setup.exe File not foundO4 - HKLM..\Run: [userFaultCheck] File not foundO4 - Startup: C:\Documents and Settings\Piotr\Menu Start\Programy\Autostart\Adobe Gamma.lnk = C:\Program Files\Common Files\Adobe\Calibration\Adobe Gamma Loader.exe (Adobe Systems, Inc.) Do odinstalowania śmieć sponsoringowy DAEMON Tools Toolbar. 4. Sugeruję deinstalację Ad-Aware i zastąpienie mniej inwazyjnym (a skuteczniejszym) skanerem na żądanie Malwarebytes' Anti-Malware. . Odnośnik do komentarza
piotrekdz Opublikowano 24 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 - Zaktualizowałem do SP3 - Pozamykałem porty Doktorkiem - Zaktualizowałem stery HP - usunąłem zbędne wpisy - wywaliłem Ad-aware i zainstalowałem polecany program Podsumowując dzięki za pomoc. Komp jak po formacie szybki i sprawny. Dziekuje i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi