Zoso Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Witam, Gdy gram np w Battlefield 3 po paru minutach wywala mnie do pulpitu z błędem "Sterownik ekranu amdkmdap przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność" (Identyfikator zdarzenia: 4101). Karta była w serwisie, gdzie stwierdzili, że jest wszystko z nią ok. Próbowałem już wyłączać PowerPlay, zmniejszać/zwiększać taktowania w panelu CCC, wyłączyć AERO oraz naprawiać błędy programem FIX IT od Microsoftu, wyłączałem przyspieszenie sprzętowe z FlashPlayer. Posiadam Windows 7 Professional 64 (jest on oryginalny i mam pobierane na bieżąco update). Specyfikacja komputera: Płyta główna: MSI 770 C-45 Procesor: AMD Athlon II X2 250 3.0 GHz Karta graficzna: MSI Radeon HD 7770 1GB DDR5 Zasilacz: OCZ 600W RAM: Goodram 8GB 1333 Mhz (w dwóch kościach, próbowałem także je zamienić slotami, ale to nic nie dało) Przed zmianą karty graficznej miałem GF 240GT, na niej wszystko chodziło bez problemu - w sensie, nie miałem tego typu problemów. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Przeczytaj to: https://www.fixitpc.pl/topic/14930-bluescreen-atikmpagsys-i-mala-wydajnosc/page__pid__102108?do=findComment&comment=102108 Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Akurat problemu z zasilaniem u mnie nie mam. Mam wystarczająco Molexów. A do tego zmieniałem niedawno zasilacz, bo myślałem, że to od tego mam ten błąd. Dawniej miałem Fortona 400W i miałem ten sam problem - a na nim też miałem bez rozdzielnika Molexa. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Ja nie miałem na myśli problemów z zasilaniem tylko podobny układ z wcześniejszą kartą nvidia. Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Tzn po zakupie tej karty miałem już formata, także raczej nie zostało nic z wcześniejszych sterowników. Próbowałem także kiedyś deinstalacji programem Driver Fusion, a później na nowo pobierałem sterowniki ze strony AMD i jest dalej to samo. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Pobierz HWInfo - zainstaluj - uruchom i pokaż dwa obrazki z System Summary oraz drugi z Sensors. Pokaż również obrazek z Menadżera Urządzeń. Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 http://i47.tinypic.com/14a95xy.jpg Chyba o to chodziło. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Czy nie robiłeś jakiegoś dziwnego OC bo RAM pracuje w trybie Single Channel zamiast DDR3 i ma dziwne taktowanie? Nie wiem i nie czytałem info jak ta płyta obsługuje RAM. Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Nie nie robiłem... BIOS mam na default ustawiony. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Poszukaj w Tutorialach opisu memtesta i wykonaj test. Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 znalazłem to w tych tutorialach o tym memtest zrobilem to botowanie i w sumie to nie wiem co dalej Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Masz pobrać obraz .iso, wypalić płytkę, ustawić w Bios Boot z CD i odpalić start z płytki. Test długi kilkugodzinny lub do wywalenia pierwszych błędów. Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 To zrobie to jutro Dzisiaj już nie mam do tego siły. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Procesor chodzi na 220 MHz , a co za tym idzie ram jest w caly swiat. Zrob reset BIOS-u i ustaw szyny recznie. Single moze wynikac ze zle zapakowanych kostek w sloty. Poczytaj instrukcje plyty - tam masz wszystko podane. Troche uwagi i czasu na to poswiec. Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Procesor chodzi na 220 MHz , a co za tym idzie ram jest w caly swiat. Zrob reset BIOS-u i ustaw szyny recznie. Single moze wynikac ze zle zapakowanych kostek w sloty. Poczytaj instrukcje plyty - tam masz wszystko podane. Troche uwagi i czasu na to poswiec. Zmieniłem to ręcznie na 200 MHz... Zaraz idę sprawdzić czy błąd dalej występuje. EDIT: Problem nadal występuje. A czy przyczyną może być np podłączenie monitora do karty? Monitor mam pod D-Sub (nie mam wejścia HDMI ani DVI), a do karty dostałem w zestawie Adapter DVI/D-Sub i przez to mam podłączone. Chociaż wydaje mi się, że to nie ma z tym związku. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Jesli Przed zmianą karty graficznej miałem GF 240GT, na niej wszystko chodziło bez problemu - w sensie, nie miałem tego typu problemów. chodzilo poprawnie to przyczyna moze byc nowa karta lub jej sterowniki. Zabawa polega na podmianie sterow i ich konfiguracji. To jest mozolna i czasochlonna zabawa. Pomoc z naszej strony jest watpliwa. Moze na stronie gry znajdziesz podobne zdarzenia. Poszukaj rowniez tam. Monitor - malo prawdopodobne. Zamien wejscie w GPU na drugie, nie sadze, ze to pomoze. Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Wczoraj instalowałem sterowniki z płytki którą dostalem do karty są tam 12.3, ale było to samo. Także zaktualizowałem je spowrotem do 12.10. Jak zamienić wejście GPU (nie rozumiem tego)? A co do tego błędu - miało go pare osób w tej grze, ale oni mieli systemy 32 bit i wpisywali jakąś tam komende w cmd i podobno pomagało - a na 64 bitowym Windowsie to nie działa... Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Nie zamienisz (moja nieuwaga) masz tylko jedno wejscie DVI. Sorry. Nie potrafie pomoc na odleglosc. Czy uporales sie z Single Chanel, ale to nie wydaje sie problemem zasadniczym. @edit Zapakuj ta grafike do innego PC. Jesli bedzie smigac to wykluczysz jej problematyczne dzialanie. Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Tzn Ram mam podpięty jeden w czarnych slotach, a drugi w niebieskich. Mam 4 sloty na Ram i mam jeden wpięty do 1 gniazda (czarny) a druga kość do 3 gniazda (niebieski). EDIT: No spróbuje z tą grafiką, ale wydaje mi się, że to nie od niej, jezeli serwis stwierdził, że jest wszystko ok. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Tzn Ram mam podpięty jeden w czarnych slotach, a drugi w niebieskich no to wepnij obie kosci do czarnych slotow i zobacz czy pracuja poprawnie.Nie twierdze, ze grafika jest padnieta. Sugeruje, ze jest nieskonfigurowana poprawnie. Na to z odleglosci ciezko pomoc. Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Jak podłączam pod jeden kolor komp się nie chce uruchomić. Musisz mi podpowiedzieć, jak ustawić Single Channel w Biosie... Bo nie ogarniam aż tak tego. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 jak ustawić Single Channel w Biosie Ram pracuje obecnie jako Single, a ma pracowac jako Dual. Naprawde potrzebujesz pomocy kogos na miejscu kto ustawi parametry Bios-u (zresetuje i wprowadzi niektore opcje na sztywno) i wyczysci poprawnie sterowniki. Wgra i ustawi nowe/stare wersje. Zabawa na pare godzin. Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Wycinek z Biosu, gdzie jest do ustawienia pamięć (te pogrubione i podkreślone to są te opcje, które są ustawione defaultowo). DRAM Timing Mode [Auto/DCT0/DCT1/BOTH] 1T/2T Memory Timing [1T/2T/Auto] DCT Unganded Mode [Disabled/Enabled] Bank Interleaving [Disabled/Auto] Power Down Enable [Disabled/Enabled] MemCLK Tristate C3/ATLVID [Disabled/Enabled] Jak byś mógł pomóc jak z tego zrobić Dual Channel byłbym bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 1. To, że masz dwie kostki wcale nie znaczy iż będą razem gadać. 2. Czy kupowałeś "parę" czy pojedyńczo? Może się okazać, że trzeba im sztucznie obniżyć częstotliwość. 3. MarekB w poście #20 pisał abyś je zamontował w slotach czarnych. Gdzie siedzą. 4. Mają być w slotach DIMM1 i DIMM2. 5. W Bios -> Cell Menu -> MemoryZ i widzsz co Bios widzi. Odnośnik do komentarza
Zoso Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Mam dwie takie same kostki po 4 gb od goodram 1333 mhz. w biosie mam pokazane dimm1 i 3 bo jak włoże do jednego koloru to mi komp nie chce odpalić. dlatego musze chyba zmienić w biosie jakoś żeby mi to czytało Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi