dragolice Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Siema. W sumie nie wiem jak do tego doszło, miałem 2 partycje skasowałem pierwszą (czyli C:), po czym wybrałem tę przestrzeń na format i postawienie systemu. System zainstalował się na dopiero co sformatowanej partycji, a pliki bootujące na tej starszej (wykrywa F:). Obrazek z zarządzania dyskami: http://www.bankfotek.pl/image/1379422.jpeg Jak dla mnie to tam są bzdury bo właśnie system jest na C: (katalog %windir%) a pliki rozruchowe (boot.ini, ntldr itd.) na F:. Na dodatek nie wiem skąd się wzięła ta partycja rozszerzona... ona jest przyczyną? Format leciał z poziomu płyty instalacyjnej windowsa. Pomoże ktoś sprowadzić te pliki spowrotem na C:? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 W aktualnej sytuacji nie możesz przenieść plików na C. Przyczyna rozszczepienia to właśnie typ partycji. Partycja C to dysk logiczny. Pliki rozruchowe nie mogą być umieszczane na takim typie i wymagają partycji spełniającej warunki podstawowa aktywna. Dlatego pliki zostały umieszczone na pierwszej dostępnej podstawowej czyli F. C musiałoby zostać przekonwertowane na partycję podstawową, by można było przemigrować zestaw. Jak dla mnie to tam są bzdury bo właśnie system jest na C: (katalog %windir%) a pliki rozruchowe (boot.ini, ntldr itd.) na F:. Mówisz o tym, że F ma opis "System" a C "Rozruch"? Wszystko się zgadza. Nomenklatura ma odwrotne znaczenie niż intuicja i opis podpowiadają. Partycja z plikami startowymi = System, partycja z Windows = Rozruch. Inne systemy / narzędzia myślą dokładnie na odwrót i dla nich Boot/Rozruch = pliki startowe. . Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 C musiałoby zostać przekonwertowane na partycję podstawową, by można było przemigrować zestaw. Taką funkcję ma Free EaseUS® Partition Master 9.1.1 Home Edition - http://www.partition-tool.com/personal.htm http://www.partition-tool.com/easeus-partition-manager/convert-logical-to-primary.htm dragolice - ale, że sytuacja jest bardziej zakręcona, sam raczej nie bierz się do konwersji 'na hura', bo ta może wymagać dodatkowych ruchów. Picasso pewnie doradzi co dalej. Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 W takim razie poproszę o instrukcje jak przekonwertować dysk logiczny na partycję podstawową. Po tym zabiegu pliki wystarczy przenieść czy trzeba coś edytować? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 1. Przekonwertuj dysk logiczny. Do konwersji typu partycji potrzebny zewnętrzny menedżer partycji. Bonifacy podał przykładowy, no to w nim: KLIK 2. Przestaw aktywną partycję, zdejmując tę flagę z F i nakładając na C, w przeciwnym wypadku bootowanie Windows z C niemożliwe. 3. Przenieś pliki rozruchowe boot.ini + NTLDR + NTDETECT.COM z F na C. 4. Napraw rozruch Windows z poziomu środowiska zewnętrznego: MBR + loader + korekta boot.ini. Do tych akcji dobrze się nadaje płyta Paragon Rescue Free Edition dysponująca modułem Boot Corrector. Po tych akcjach system i tak może nie wstać. To jest ryzyko każdej konwersji. . Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Mnie się wydawało że wystarczy skorzystać z konsoli odzyskiwania, komenda bootcfg /rebuild, jeżeli wykryje system to wskazać i dodać do listy bootowania, później ewentualnie fixboot i fixmbr i powinno pomóc, fakt że system będzie działał na partycji F. Mogę oczywiście się mylić. Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Z tym ryzykiem to kiepska sprawa. Na razie aż tak w oczy mnie to nie razi, żeby reinstalować dopiero co postawiony system gdy coś nie wypali. Rozumiem że jak będzie na nowo stawiany to zwykłe usunięcie partycji + format nie załatwi sprawy? Ciekawi mnie co złego zrobiłem kasując i formatując partycję C. O dyskach logicznych nie było nigdzie mowy. Przed kasacją była partycją podstawową. Płytka miała zintegrowany sp3. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Rozumiem że jak będzie na nowo stawiany to zwykłe usunięcie partycji + format nie załatwi sprawy? Ciekawi mnie co złego zrobiłem kasując i formatując partycję C. O dyskach logicznych nie było nigdzie mowy. Przed kasacją była partycją podstawową. Płytka miała zintegrowany sp3. No, mnie też ciekawiło. Tylko zaraz po instalacji wszystko poprawiłem i zainstalowałem od początku zgodnie ze sztuką. Dragolice - systemowy instalator jest barzdo ubogi. Nie daje zbyt wiele możliwośći użytkownikowi. Skorzystaj z zewnetrznego narzedzia, np Gparted. Usuń a następnie utwórz partycję systemową. Oznacz ją jako aktywną i zainstaluj system. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Belfegor Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 marcinkowski: Mnie się wydawało że wystarczy skorzystać z konsoli odzyskiwania, komenda bootcfg /rebuild, jeżeli wykryje system to wskazać i dodać do listy bootowania, później ewentualnie fixboot i fixmbr i powinno pomóc, fakt że system będzie działał na partycji F. Nie wystarczy, bo nadal rozruch będzie na F, C jest wykluczone jako miejsce plików startowych (to dysk logiczny). System przecież jest aktualnie na C a pliki rozruchu na F. Jemu chodzi o scalenie, by system i pliki były na jednej partycji. W związku z dyskiem logicznym jest wymagane więcej kroków. Zaś bootcfg /rebuild + fixboot + fixmbr = to wszystko jest w Paragonie w Boot Corrector. Podałam to jako lepszą alternatywę, bo np. Konsola Odzyskiwania nie pozwala edytować ręcznie pliku boot.ini a Paragon tak. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi