Skocz do zawartości

Adres IP wewnętrzny, zewnętrzny, zablokowane porty

JaszczurQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewien problem z poprawnym odblokowaniem portów na moim routerze.

Internet posiadam z kablówki, mam wewnętrzne IP. Z internetem łączę się bezprzewodowo, nie wiedzieć dlaczego, pomimo przekierowania portów niektóre aplikacje np. P2P ukazują mi informację, że porty nasłuchu są zablokowane. Dlaczego tak się dzieje?

Co już próbowałem:

Zarezerwowałem sobie adres 10.0.0.2 by był przypisany do karty sieciowej mojego laptopa(WiFI), na ten adres też przekierowuje porty zgodnie z z przykładową instrukcją. Pomimo tego - porty nadal są zablokowane.

Przypisałem sobie do latopa dodatkowo statyczny adres 10.0.0.2 zgodnie z tą instrukcją do bezprzewodowej karty sieciowej. Porty są nadal zablokowane.

Włączyłem DMZ, i jako adres IP podałem także 10.0.0.2 - nadal nic.

Co mnie dziwi - w konfiguracji routera(lub też po kablu) wpisuję adres IP wewnętrzny, jaki uzyskałem od mojego providera. Ale wchodząc na jakąkolwiek stronę ze sprawdzaniem IP, adres ten się różni.

Poprosiłem też providera o przydzielenie mi adresu IP zewnętrznego - pytanie, jak mam się teraz łączyć przez ten adres? Gdzie powinienem go wpisać?

Dziękuję za odpowiedzi :)

W załączniku net-log po kablu

net-log.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Zauważ, że masz dwie podsieci:

0			        	       172.16.48.93
			 0/ 100 =  0%   |
 1	4ms	 0/ 100 =  0%	 0/ 100 =  0%  172.16.48.1
			 0/ 100 =  0%   |
 2	4ms	 0/ 100 =  0%	 0/ 100 =  0%  10.64.0.1

172.16.48.0/24 i 10.64.0.0/24. A mówisz cały czas o jakiejś innej, czyli 10.0.0.0. To w końcu skąd one się biorą? Jak wygląda instalacja u Ciebie? Zrób screeny z ustawień routera.

Co mnie dziwi - w konfiguracji routera(lub też po kablu) wpisuję adres IP wewnętrzny, jaki uzyskałem od mojego providera. Ale wchodząc na jakąkolwiek stronę ze sprawdzaniem IP, adres ten się różni.

Podaj go.

Załączam screeny(5)

172.16.48.93 to adres statyczny jaki przydzielił mi provider. Nie wiem skąd się wziął 10.64.0.0.

10.0.0.0 to sieć jaką utworzyłem sobie w routerze(4 obrazek).

Jeśli chodzi o instalację - mieszkam w bloku, idzie kabel od providera(chyba skrętką... bo mam jakąś taką przejściówkę na końcu, do której mogę podłączyć kabel LAN) i podłączam go do routera(lub też podpinam do komputera - wtedy też widzę inne komputery w sieci).

Załączam nowy net-log - tym razem łączę się z internetem bezprzewodowo, nie mając przypisanego statycznego adresu IP w ustawieniach sieci bezprzewodowej w windowsie(a tylko w ustawieniach routera).

net-log.txt

A, ok. Ten adres, co dostałeś od dostawcy, jest adresem prywatnym i nie pozwoli Ci na przekierowanie portów tudzież DMZ. 10.0.0.0/8 to jest Twoja domowa podsieć tworzona przez router, a węzeł o adresie 10.64.0.1 należy do dostawcy.

Przy takiej konfiguracji nie jesteś w stanie odblokować portów, ponieważ Twój provider robi NAT. Musisz załatwić u niego publiczny adres IP, inaczej się nie uda.

Powtarzam: ten adres jest z puli prywatnej. Jeżeli provider nie zrobił DMZ na 172.16.48.93 całego ruchu, który jest wysyłany pod adres 188.246.130.32, czyli ten, na którym jesteś widziany z zewnątrz, to to nie ma prawa działać. Jak byłeś na początku podpięty po kablu, to wyglądało tak, jakbyś miał ten adres przypisany do swojego komputera, a nie pośrednio przez router, więc jeśli wtedy nie działało, to znaczy, że dostawca nie zrobił przekierowania całego ruchu do Ciebie.

W praktyce nikt nie daje klientowi prywatnego IP i robi w całej sieci DMZ, tylko bierze któryś z posiadanych przez siebie publicznych adresów i jego przydziela klientowi.