sotiv Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Witam ponownie. Mam XP Pro z SP3. Problem polega na tym, że dysk sobie działał normalnie i nagle się zwiesił (niebieski ekran). Po zresetowaniu kompa i uruchomieniu się systemu (prawdopodobnie) dysk zaczął "tykać" w sensie, że raz na tam powiedzmy minute czy dwie robił "tyk" i na jakieś 3,4 sekundy komp się zwieszał by potem znowu działać i tak w kółko aż do momentu kiedy się zwiesił kompletnie (niebieski ekran). Wtedy po restarcie niestety już się nie uruchomił do końca, czyli zatrzymuje się w momencie, powiedzmy zaraz przed logowaniem bądź wczytywaniem plików systemowych(?) wyskakuje czarny ekran z kursorem i nic się dalej nie dzieje. Niestety w systemie awaryjnym dzieje się dokładnie to samo Próbowałem uruchomić ostatnią dobrze działającą konfigurację - to samo, jak i również przez VGA, też nic... Podpiąłem stary dysk i ten działa więc płyta sprawna. Ustawiłem stary dysk jako Master, a ten "popsuty" na Slave i jestem w stanie przeglądać jego zawartość więc szlag go chyba nie trafił. Jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Podpiąłem stary dysk i ten działa więc płyta sprawna. Ustawiłem stary dysk jako Master, a ten "popsuty" na Slave i jestem w stanie przeglądać jego zawartość więc szlag go chyba nie trafił. Sprawdź dysk MHDD https://www.fixitpc.pl/topic/7334-film-instruktazowy-mhdd-od-plyty-iso-do-skanu/ Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Jest pewien problem... Podłączyłem dysk na SATA 0, bo z SATA 1 nie chce w ogóle wystartować. Mam BIOS EV91510A.86A.0482 i niestety nie doszukałem się Sata Configuration aby przełączyć na IDE. Jedyne co znalazłem to ATA/IDE Conf. i zmieniłem na Legacy i wyskoczył dodatkowy pasek o nazwie LEGACY IDE i tam zmieniłem na SATA P0/P2, P1/P3. Ustawiłem botowanie na napęd zapisałem zresetowałem i...wyskoczył ERROR 106 :/ Coś gdzieś źle zrobiłem czy jak? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 sotiv podaj co to za płyta głowna jest? Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 INTEL AVALON D915GAV Odłączyłem stary dysk pozostawiając ten "zepsuty" i zostawiając pierwotne ustawienie w BIOsie jakoś poszło lecz nie z pozycji pierwszej lecz z PCI Contr. A oto wyniki. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 podałeś wyniki smart. A zrób teraz skan całego dysku i foty Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 @sotiv Po wykonaniu pełnego skanu zrób jeszcze raz SMART i podaj fotki - skan i smart. Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Skan i smart Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Powiem ogólnie, nie dobrze swiadczą te błedy w pierwszym oknie ze skanu. Poczekaj na opinię innych. W międzyczsie podaj jaki masz zasilacz? Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zasilacz jest dość stary... Przypuszczasz, że może to być wina zasilacza który nie dostarcza odpowiedniej mocy do "nowego" twardziela? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Przypuszczasz, że może to być wina zasilacza który nie dostarcza odpowiedniej mocy do "nowego" twardziela? Przypuszcam że on w ogóle nie daje właściwych napięć. Znajduje się na czarnej liście. Zamów sobie pod choinkę markowy zasilacz. Tu masz podobny temat https://www.fixitpc.pl/topic/14783-problem-z-karta-graficzna/ Tu drugi temat o zasilaczu https://www.fixitpc.pl/topic/14617-zasilacz-przestal-reagowac-nie-wlacza-sie-komputer/page__fromsearch__1 Zrób kopie danych z tego dysku. Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Taka 350 powinna wystarczy. Mam zintegrowaną karte graf. więc specjalnego wymagania nie ma http://allegro.pl/nowy-zasilacz-fortron-350watt-gw36-kurier-gratis-i2853115523.html http://allegro.pl/oryginalny-fortron-400w-2-linie-12v-2x6-pin-fv-gw-i2834195733.html Dysk raczej nie do odratowania czy czekać jeszcze może ktoś się wypowie? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Czekać. Teraz nie mogę. 1. Masz 9 uszkodzonych sektorów. 2. Z pierwszego smarta przed skanem miałeś 901 błędów, które zostały naprawione przez korekcję błędów. 3. Smart po skanie pokazuje już tą wartość jako monstrualną 260441503 !!!! 4. Masz 5355 błędów wynikających z transmisji między kontrolerem a dyskiem. 5. Akurat te błędy mogą być prawdopodobną przyczyną wszystkich poprzednich. 6. Dysk nie pracował zbyt długo więc warto podjąć próbę naprawy. Dopiero jeżeli to nie pomoże to wymiana. 7. Konieczne jest skopiowanie ważnych danych z tego dysku na inny bo w trakcie naprawy utracisz wszystko włącznie z podziałem na partycje. 8. Do tego mógł się dołożyć wadliwy zasilacz, który proponuję wymienić przed próbą naprawy dysku. Naprawa: 1. Wymień zasilacz. 2. OBOWIĄZKOWO wymień taśmę SATA na nową, popraw wtyk zasilający dysk. 3. Podepnij tylko ten dysk do pierwszego portu SATA - jest oznaczony na płycie i może to być SATA0 lub SATA1. 4. Uruchom MHDD - wybierz dysk i zamiast klawisza F4 w wierszu polecenia wpisujesz erase + Enter. 5. Kolejno zatwierdzasz początkowy i końcowy sektor proponowany przez soft. 6. Zgadzasz się na wymazanie dysku i czekasz na zakończenie operacji - tyle co skan. 7. Po zakończeniu wciskasz F4 -> przechodzisz strzałką w dół do opcji Remap i spacją zmieniasz status na ON i ponownie F4. 8. Po tej operacji ponownie wykonujesz skan metodą F4 - F4 ale zwróć uwagę czy nie jest zaznaczona opcja remap na ON. Ma być OFF. 9. Robisz fotkę skanu , wykonujesz SMART + 2 fotka i pokazujesz do oceny obrazki. Jeżeli coś nie jest jasne - pytaj. Edytowane 13 Grudnia 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi