Jacek Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Witam. Opis sytuacji: Pierwszy był Win XP później na drugiej partycji była Vista i tak bez problemów wszystko działało. Po jakimś czasie do tej dwójki dołączył Linuks zwany Lamparcikiem. I dalej wszystko działało bez problemów. Pewnego dnia niedoświadczony uzyszkodnik (czyli ja) postanowił rozstać się z linuksem. Przeszukałem internet i znalazłem takie rozwiązanie, a mianowicie przywrócenie bootloadera visty za pomocą poleceń: BOOTREC /FIXMBR BOOTREC /FIXBOOT Właściwie operacja się udała. "Lśniący lamparcik" poszedł w niepamięć a z nim GRUB 2, Vista wystartowała i byłem szczęśliwy. Jednak niestety zniknęła też możliwość uruchomienia Windows XP który tam gdzieś jest. Pytanie: Jak przywrócić możliwość wyboru systemów? Czy jest jeszcze szansa na odzyskanie XP? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 1. Np. EasyBCD i dodanie wpisu XP do menu rozruchu. EasyBCD to m.in. nakładka graficzna na konsolowe BCDEDIT. 2. Alternatywnie można w konsoli pojechać: Start > wklep CMD > z PPM Uruchom jako Administrator i do wpisania następujące polecenia: bcdedit /create {ntldr} /d "Windows XP" bcdedit /set {ntldr} device partition=C: bcdedit /set {ntldr} path \ntldr bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast Gdzie C: = tu przykładowe liternictwo, tu jest punktowana partycja z plikami startowymi (niekoniecznie tożsama z partycją na jakiej jest Windows), czyli tam gdzie siedzi trójka od XP: NTLDR, NTDETECT.COM i BOOT.INI. . Odnośnik do komentarza
Jacek Opublikowano 21 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Ponownie wyrazy szacunku i uznania. Cała operacja zajęła 2-3 minuty (EasyBCD). Mój stary ukochany XP wystartował bez najmniejszych problemów. Wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Tak na przyszłość. W miejsce bcdedit /set {ntldr} device partition=C: zawsze można wpisać bcdedit /set {ntldr} device partition=\device\harddisk0\partition2 W takiej sytuacji prawidłowy wpis powstanie nawet jeśli dodawany system nie ma przypisanej litery. Natomiast kolejność numeracji pokrywa się z tym co widzimy w "zarządzaniu dyskami" > diskmgmt.msc. pzdr Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi