tada44 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Taki mam problem raz dziennie lub co dwa dni zawiesza się explorer.exe i po komunikacie startuje od nowa. W monitorze niezawodności pokazuje się taki komunikat: Opis Nazwa aplikacji powodującej błąd: Explorer.EXE, wersja: 6.1.7601.17567, sygnatura czasowa: 0x4d6727a7 Nazwa modułu powodującego błąd: ASCPLU~1.DLL_unloaded, wersja: 0.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x50753ff1 Kod wyjątku: 0xc0000005 Przesunięcie błędu: 0x04f2a7c0 Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x7bc Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01cdd3b549d9ad9a Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Windows\Explorer.EXE Ścieżka modułu powodującego błąd: ASCPLU~1.DLL Identyfikator raportu: 3f2e92a8-3fc1-11e2-b8dd-002522d290fd Czy można to poprawić? Mój system to Widows 7 Home Premium 32 bit SP 1 Intel Pentium D CPU 3,00GHz, 2,0 GB RAM Proszę o poradę pozdrawiam Ps OTL nie wykonałem, bo nie wiem czy się przyda OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Taki mam problem raz dziennie lub co dwa dni zawiesza się explorer.exe i po komunikacie startuje od nowa. W monitorze niezawodności pokazuje się taki komunikat: Podany moduł powodujący błąd: Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Windows\Explorer.EXEŚcieżka modułu powodującego błąd: ASCPLU~1.DLL Nazwa pliku jest w konwencji 8+3 (skrócona), ale w logu OTL widać dokładnie pliki o nazwie zaczynającej się od ASC*, a ten z błędu to plugin przeglądarek "Advanced SystemCare Browser Protection": ========== Modules (No Company Name) ========== MOD - [2012-09-19 17:19:14 | 000,142,208 | ---- | M] () -- D:\dysk D\p.naprawa\czyszczenie\Advanced SystemCare\Advanced SystemCare 6\ASCExtMenu.dll ========== Standard Registry (SafeList) ========== O2 - BHO: (Advanced SystemCare Browser Protection) - {BA0C978D-D909-49B6-AFE2-8BDE245DC7E6} - D:\dysk D\p.naprawa\czyszczenie\Advanced SystemCare\Advanced SystemCare 6\BrowerProtect\ASCPlugin_Protection.dll (IObit) Tak więc nasuwa się, że problem powodują rozszerzenia powłoki dodane przez Advanced SystemCare. Do wyboru: 1. Uruchom ShellExView, wyszukaj wszystkie wpisy Advanced SystemCare i wyłącz. Zresetuj system. 2. Całkowicie odinstaluj Advanced SystemCare. I ja sugeruję od razu się tym zainteresować pomijając punkt 1, bo w Dzienniku zdarzeń jest też błąd: Error - 2012-12-07 12:00:54 | Computer Name = Tadeusz-Komputer | Source = Service Control Manager | ID = 7000Description = Nie można uruchomić usługi Advanced SystemCare Service 6 z powodu następującego błędu: %%3 Usługa jest uszkodzona: SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (AdvancedSystemCareService6) Poza tym, masz AVG PC TuneUp, Auslogics BoostSpeed i kilka innych. Co za dużo to nie zdrowo. Ironią sytuacyjną jest tu fakt, że to właśnie program do "optymalizacji" jest przyczyną błędów explorer.exe. Dodatkowe uwagi: 1. Usuń puste uszkodzone wpisy + szczątki NETGATE SpyEmergency. W Autoruns w kartach Services + Drivers skasuj te pozycje: SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (WiseBootAssistant)SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (AdvancedSystemCareService6)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (Cardex) DRV - [2011-04-21 10:31:42 | 000,020,056 | ---- | M] (NETGATE Technologies s.r.o.) [File_System | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\System32\drivers\spyemrg_access.sys -- (SpyEmrgAccess)DRV - [2011-04-21 10:31:36 | 000,016,216 | ---- | M] (NETGATE Technologies s.r.o.) [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\System32\drivers\spyemrg_guard.sys -- (SpyEmrgGuard)DRV - [2011-04-21 10:31:30 | 000,014,168 | ---- | M] (NETGATE Technologies s.r.o.) [Kernel | System | Running] -- C:\Windows\System32\drivers\spyemrg.sys -- (SpyEmrg) Nie wszystkie sterowniki NETGATE się ujawnią w Autoruns. Wadą Autoruns jest, że pokazuje tylko rzeczy uruchomione lub puste, ale nie usługi w stanie "Zatrzymano". Należy poprawić. Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Administrator > wklep komendy: sc delete SpyEmrgAccess sc delete SpyEmrgGuard Zresetuj system. Na koniec usuń z dysku pliki: C:\Windows\System32\drivers\spyemrg_access.sys C:\Windows\System32\drivers\spyemrg_guard.sys C:\Windows\System32\drivers\spyemrg.sys 2. Firefox nieco zaśmiecony: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. . Odnośnik do komentarza
tada44 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Wykonałem jak poleciłaś, tylko nie znalazłem w Autoruns tych pozycji z Services. Dzięki narazie poczekam na efekty, Ale znając twoje wiadomości i wiedze będzie napewno dobrze pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 tylko nie znalazłem w Autoruns tych pozycji z Services Czyli nie widzisz tam WiseBootAssistant + AdvancedSystemCareService6? Start > w polu szukania wpisz regedit > z prawokliku skasuj klucze: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\AdvancedSystemCareService6 HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WiseBootAssistant Ten pierwszy klucz to możliwe, że nieobecny, jeśli Advanced SystemCare zostało odinstalowane. . Odnośnik do komentarza
tada44 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Usunąłem te dwa klucze Dzięki To chyba wszystko!!! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi