komputer89pc Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Witam! Przypomniałem sobie, że usnąłem ważny plik. Jak go odzyskać? Było to jednak dość dawno i w międzyczasie chyba Win XP zmienił się na 7... Chcę odzyskać dokładnie tylko ten jeden plik. Znam kilka nazw (tak jak się mógł nazywać, i jest to raczej jedna z dwóch nazw) i jego rozszerzenie (plików o tym rozszerzeniu nie miałem dużo, a w tamtym czasie to chyba był jedyny, pierwszy plik z tym rozszerzeniem). Czy to jest możliwe? Jak to zrobić? Jest jakiś program gdzie mogę wybrać nazwę pliku + rozszerzenie, a on mi go odnajdzie? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Teraz już bym na to nie liczył. Masz nowy system, dane ze starego zostały nadpisane przynajmniej setki razy. Możesz próbować PhotoRec albo Undelete Plus, ale nie wierzę w powodzenie. A, i odpalaj wszystko z zewnętrznych nośników, nie korzystaj z dysku, bo wtedy tylko zmniejszasz szanse na odczytanie pliku, którego już pewnie nie ma. Odnośnik do komentarza
komputer89pc Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Tak właśnie myślałem, ale nie przekonam się dopóki tego nie sprawdzę. Mam korzystać z zewnętrznych nośników, a więc te aplikacje nie wymagają instalacji? Jeżeli nie to mam je instalować na pendrive? Jak wygląda odzyskiwanie? Wpisuję nazwę pliku i format i on wyszukuje, czy ten program ma widok w coś i widzi to wszystko, co zostało usunięte? Przypomniało mi się, że plik miałem dawniej na telefonie w micro SD, ale stamtąd również go usunąłem. Tu było by chyba łatwiej, ale czy się da? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Masz uruchomić system z zewnętrznego nośnika. Sprawdź sobie, w jakich LiveCD/LiveUSB są te programy. Wydaje mi się, że powinny być w Hirens Boot. Karty SD - analogicznie. Podpinasz do komputera i sprawdzasz. Tym razem możesz uruchomić programy spokojnie z systemu, bo system nie będzie sam z siebie zapisywał niczego na karcie. Odnośnik do komentarza
komputer89pc Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Co to jest "LiveCD/LiveUSB". Czy do tego potrzebuję czystego pendrive, czy może być taki z danymi. Jeżeli są na nich dane, to może się z nimi coś stać? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 LiveCD/LiveUSB - nośnik, z którego mozna uruchomić niezależny system. Poczytaj sobie: http://jakilinux.org/jaki-linux/live-cd/ Odnośnik do komentarza
komputer89pc Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Dzięki! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi