Skocz do zawartości
14 stycznia 2020 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Windows 7 ×

Nie mogę zainstalować SP1 Win7

Grzegorz1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

nie udaje mi się dokonać aktualizacji SP1 na moim netbooku z Win7 Starter.

Wszystko ściąga i instaluje, pisze że jest OK i chce restartu, podczas restartu dochodzi do kilkunastu procent i nagle pisze, że wycofuje zmiany bo błąd.

W szczegółach tylko: ERROR_NOT_FOUND(0x80070490)

Robiłem wszystko co kazał MS i nie pomogło.

Może jakiś robak?

W załączeniu logi, proszę o analizę.

Extras.TxtPobieranie informacji ...

OTL.TxtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Temat przenoszę do działu Windows 7.

Cytat
Robiłem wszystko co kazał MS i nie pomogło.

Nie objaśniłeś tego, co konkretnie robiłeś. MS opowiada wiele rzeczy.

Cytat
Może jakiś robak?

Nie. To problem naruszonych komponentów systemowych, a jakich to się dopiero okaże przy analityce:

1. Uruchom "Narzędzie analizy gotowości aktualizacji systemu": KLIK.

2. Następnie skopiuj na Pulpit cały folder C:\Windows\Logs\CBS, zapakuj do ZIP, umieść na jakimś hostingu i podaj tu link do paczki.

.

Witam

z tego co kazał robić MS, to było chyba "Narzędzie analizy gotowości aktualizacji systemu" bo miałem już katalog CBS, więc nie uruchmiałem go jeszcze raz tylko wstawiam to co tam jest:

http://przeklej.net/...22f8317607.html

Ponadto, "Norton Internet Security Netbook Edition" - subskrypcja wygasła, komputer nie jest chroniony, więc zakładam, że jest wyłączony i nie przeszkadza w tej aktualizacji (nie wiem jak go inaczej wyłączyć).

Pobrałam. Na analizę materiału potrzebuję czasu.

Cytat
z tego co kazał robić MS, to było chyba "Narzędzie analizy gotowości aktualizacji systemu" bo miałem już katalog CBS

Katalog CBS jest częścią Windows, w nim jest nagrywany zawsze log główny CBS.LOG. To co pochodzi od "Narzędzia analizy gotowości aktualizacji systemu" to tylko log C:\Windows\Logs\CBS\checksur.log. Poprosiłam o cały CBS, bo potrzebuję wszystkie te dane.

.

Wiem, że cały, bo to już sprawdziłam. I jak powiedziałam: "Na analizę materiału potrzebuję czasu". Czekaj cierpliwie i nie podejmuj żadnych akcji.

EDIT: Sprawdziłam materiały. "Narzędzie analizy gotowości aktualizacji systemu" było uruchamiane dwa razy i w obu podejściach nie wykryło żadnych błędów. Właściwy błąd jest nagrany w głównym CBS.LOG. Procedura deinstalacji sterowników jest wadliwa, błąd Failed uninstalling driver updates [hrESULT = 0x80070490 - ERROR_NOT_FOUND]:

Pokaż ukrytą zawartość

Teraz należy wytypować który sterownik jest wybrakowany. Dla porównania ten sam rodzaj przypadków z forum: KLIK / KLIK. Dostarcz mi plik C:\Windows\inf\setupapi.dev.log.

.

Problematyczny sterownik:

!!!  sto: Failed to find driver update 'C:\windows\WinSxS\x86_usbvideo.inf_31bf3856ad364e35_6.1.7600.16543_none_2dfb89901bc8b78d\usbvideo.inf' in Driver Store. Error = 0x00000490

[b]1.[/b] Start > w polu szukania wpisz [b]cmd[/b] > z prawokliku Uruchom jako Administrator > wklej komendę:

[b]pnputil -a C:\Windows\WinSxS\x86_usbvideo.inf_31bf3856ad364e35_6.1.7600.16543_none_2dfb89901bc8b78d\usbvideo.inf[/b]

[b]2.[/b] Zresetuj system. Ponów próbę instalacji SP1.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...