detektywjez Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Goedendag, jak każdy w tej bezradnej gawiedzi, błądzącej po forach technicznych i szukających pomocy nieszczęśników, zwracam się z prośbą o pomoc w pewnym problemie. Otóż od niepamiętnych czasów używałem 32-bitowej visty, jednak czasy się zmieniły, a wraz z nimi system, którym operuję na codzień - jest nim 64-bitowa siódemka. Rzecz się ma od ponad roku i aż do tej pory nie potrzeba mi było niczego więcej do szczęścia. Jednak zapragnąłem pewnej zmiany. Od początku: Vistę miałem zainstalowaną na partycji 1 na dysku podzielonym na dwie partycje - nazijmy je Samsung1 i Samsung2. Potem doinstalowałem siódemkę na innym dysku (mam ich w sumie 3, dwie w całości i podzielonego Samsunga), który nazwiemy Maxtorem. Po owym roku nieuzytkowania visty zechciałem ją zastąpić drugą instancją siódemki (to ma podłoże sprzętowe - tablet nie chce działać na zasyfiownym systemie i szukam sposobu, by go uruchomić na czystym). I tu się zaczynają schodki: Próba zainstalowania siódemki na Samsungu1 spełzła na niczym, bo jest oznaczona jako "Systemowa" i "Aktywna". Próba sformatowania Samsunga1 też się nie powodzi (System Windows nie był w stanie dokończyć formatowania). Przy czym Maxtor jest oznaczony jako "Rozruchowy". Obrazowo przedstawię to tutaj: W skrócie: nie mogę zainstalować siódemki na Samsungu1, próba sformatowania Samsunga1 się nie powodzi, próba oznaczenia Maxtora jako aktywną partycję kończy się na bootmgr missing (i ręcznej naprawie z partition wizard), próba aktualizacji systemu zakończyła się nadpisaniem siódemki... siódemką. E: jest w tej chwili nietykalny i kończą mi się pomysły, które nie doprowadziłyby do utraty danych. Jakaś porada? Dank bij voorbaat. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Obrazowo przedstawię to tutaj: I gdzie ta obrazowość w temacie? Bo opis bardzo literacki Daj obrazki z zarządzania dyskami. Pokaż który jest który i jak znam życie skończy sie na linuksowych narzedziach do formatu dysków. One nie znają ograniczeń. Odnośnik do komentarza
detektywjez Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 EDIT: Aj zjedzcie mnie, nie pojąłem żaluzji. W razie czego link bezpośredni: http://i.imgur.com/HO4l8.png Po prostu szukam sposobu, by zmienić atrybut partycji na "systemowy" bez konieczności formatu. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Czyli tak: na dysku Maxtor jest teraz Windows 7, a Ty byś chciał żeby była druga czysta instalacja siódemki na dysku Samsung partycja E 195 GB? Dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza
detektywjez Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 W rzeczy samej. To, co znajduje się na Samsungu partycji E 195GB jest dla mnie nieistotne - jednak boję się go sformatowac z poziomu live cd, bo coś siądzie i nie wstanie ;_; Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) To, co znajduje się na Samsungu partycji E 195GB jest dla mnie nieistotne - jednak boję się go sformatowac z poziomu live cd, bo coś siądzie i nie wstanie ;_; Obawiam się że dwóch równoległych instalacji W7 nie da się zrobić, na dwóch niezależnych dyskach. Ale mogę się mylić. Poczekaj na mądre głowy. Po prostu szukam sposobu, by zmienić atrybut partycji na "systemowy" bez konieczności formatu. Moim zdaniem nie ma takiego sposobu bez kolejnej instalacji W7. Teraz na Maxtorze są pliki rozruchowe i tam jest zapisany sektor startowy W7. Co robić? Jak jesteś zainteresowany co ja bym zrobił - odpowiedz. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Belfegor Odnośnik do komentarza
detektywjez Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zawsze mógłbym pokopiować dane i instalować dwie windy od zera... ale szkoda zachodu. Co byś zrobił? EDIT: Zaczynam zabawę według tego wątku: http://www.sevenforums.com/installation-setup/201751-please-help-me-change-active-partition.html Życzcie mi powodzenia! Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 EDIT: Zaczynam zabawę według tego wątku: No to życzę powodzenia, tylko tam jest XP. A to zupełnie zmienia postać rzeczy. W Twoim przypadku należy skopiować z maxtora to co jest Ci potrzebne. Usunąć całkiem partycję C. Sformatować ją w NTFS Następnie usunąć Samsung E sforamatować w NTFS. Wszystko za pomocą linuxowych edycji. Nastepnie wskazać partycję 195 już z poziomu instalatora W7 jako tę która ma być systemową,. I zainstalować jeden system. Odnośnik do komentarza
detektywjez Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Potrójna naprawa się nie udała, chyba jednak pozostaje format C i E w p(#@#. Nocka w takim razie przede mną, dobranoc i dzięki! EDIT: Zresztą, mogę zmniejszyć rozmiar którejś z partycji (np. E) i sobie zainstalować co chcę na trzeciej już z kolei... partycji. Trochę bałaganu, no ale co robić. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi