Turpat Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Witam. Mam duży problem! Mam dysk zewnętrzny o pojemności 1,5TB. Niestety dzisiaj go podłączyłem i pojawiło się coś takiego: Gdy chciałem go włączyć pojawił się komunikat: Oczywiście daje Anuluj, gdyż mam tam bardzo ważne rzeczy i nie chce ich stracić. Po paru sekundach pojawia się coś takiego: Co mam teraz zrobić? Pewnie sformatowanie pomoże, ale ja nie mogę sobie pozwolić na utratę danych z tego dysku. Da się je jeszcze jakoś odzyskać? Użyłem testdiska i mam coś takiego po użyciu Analise oraz Quick Search. Następnie dałem "file list" i pojawiło się coś takiego :/ Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Myślę że bez formatu się chyba nie obejdzie, uszkodzony jest prawdopodobnie system plików. Możesz spróbować sprawdzić go chekdiskiem, z poziomu konsoli wpisujesz: chkdsk h: /r, nie wiem czy pomoże, może jeszcze ktoś ma inne propozycje. Należy wziąć pod uwagę fakt czy nie jest on uszkodzony mechanicznie, można by sprawdzić przez MHDD. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Może da radę Lazesoft Data Recovery Home - http://www.softpedia.com/get/System/Back-Up-and-Recovery/Lazesoft-Data-Recovery-Home.shtml Pobierz, zainstaluj, podłącz dysk przenośny, uruchom program --> File Recovery -->Finish Rozpocznie się skanowanie dysku H a wynik wyświetli się w stylu jak tu - http://i1-win.softpedia-static.com/screenshots/Lazesoft-Data-Recovery-Home_3.png?1351868821 Zaznaczasz w lewym okienku co chcesz odzyskać (rozumiem wszystko) --> Save Files i dalej będzie (chyba) wskazanie miejsca zapisu odzyskiwanych danych. Odnośnik do komentarza
Turpat Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Zadziałało Użyłem komendy CHKDS i się naprawiło... Geniusze... Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Niemniej jednak program godny polecenia (ja mam w wersji Professional). Zainstaluj i będziesz go miał już w razie czego złego. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi