Bonifacy Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Pytam z ciekawości. Czy można coś ustawić w opcjach aby pole tekstowe było wyższe: http://zapodaj.net/0...a0e711.png.html Znaczy się, aby rozciągnęło się samoczynnie w pionie, bo te pole jest małe, nie widać wiele tekstu, a przesuwanie cały czas suwakiem góra/dół niewygodne. Nie wiem, czy miałem zwidy (nie pamiętam), ale raz jest duże a raz małe... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Nie ma do tego opcji stałej, za każdym razem ręcznie rozciągasz. Kliknij w obszarze pola tekstowego, by edytor stał się aktywny, uchwyć prawy dolny narożnik z ukośnymi kreseczkami i pociągnij w dół:To służy do sterowania rozmiarem pola wpisywania treści. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 No tak, oczywiste! Nie wpadłem na to. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 @picasso Niestety u mnie to nie działa. Fakt - mam ustawioną wartość DPI = 125 %. Być może to jest przyczyna. Nie chcę ponownie wracać do 100 % (dla sprawdzenia) bo nie wszystko zapisuje się w kompozycji. W prawym dolnym rogu pokazuje się właściwy wskaźnik myszki ale klik i przeciągnięcie powoduje zaznaczanie dolnych elementów okna i po zwolnieniu myszki zmniejszenie okna. Efekt identyczny w zwykłym edytorze oraz pełnym. EDYTA W trybie zgodności jest inaczej. Jest większe okno, myszka nie powoduje zaznaczenia tego co poniżej ale nie powiększa okna. Nadziubię bzdury aby zwiększyć ilość tekstu. zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff Zwykły edytor - bez reakcji. Pełny również. Ale nie występuje efekt zaznaczania elementów jak na obrazku. Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Jeśli precyzyjnie zaznaczyłeś położenie myszki no to mamy rozwiązanie. Chodzi o to co zaznaczyłem. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ja wiem gdzie jest znaczek powiększania okna. I dokładnie w tym miejscu zacząłem. Przesunięcie myszki do miejsca jak na moim obrazku powoduje to co na obrazku. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 A jednak zwidów nie mam. Dzisiaj edytor otworzył się samoistnie od razu na ok. 7 cm wysokości ( przy ekranie 23 cale i rozdzielczości natywnej). Ale zazwyczaj ma 4 cm wysokości. Już wiem jak trzeba go rozciągnąć. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 wieslaw531 Niestety u mnie to nie działa. Fakt - mam ustawioną wartość DPI = 125 %. Być może to jest przyczyna. Nie chcę ponownie wracać do 100 % (dla sprawdzenia) bo nie wszystko zapisuje się w kompozycji. W prawym dolnym rogu pokazuje się właściwy wskaźnik myszki ale klik i przeciągnięcie powoduje zaznaczanie dolnych elementów okna i po zwolnieniu myszki zmniejszenie okna. Efekt identyczny w zwykłym edytorze oraz pełnym. Sprawdziłam DPI 125% + Internet Explorer 9 i dzieje się u mnie to samo, tzn. przy ciągnięciu w dół zaczyna się zaznaczać dolny tekst pod edytorem. Pomimo tego uchwycenie narożnika i pociągnięcie w dół rozszerza edytor, tylko nie można puścić przy pierwszym zaznaczeniu tekstu lecz uparcie ciągnąć w dół: Z tym nic nie dam rady zrobić, to skutek podwyższonego DPI, po zmianie na domyślne 100% zanika ten efekt. Dodatkowo, DPI 125% ma niejednakowe skutki w różnych przeglądarkach: - W Internet Explorer 9 menu edytora jest powiększone + omawiany efekt przy ciągnięciu. - W Firefox 17.0.1 i Opera 12.11 wszystko działa. Tu jest pewna różnica, mimo DPI 125% edytor jako taki nie jest "skalowany", menu wygląda jakby było na DPI 100%. - Google Chrome 23.0.1271.95 ogólnie świruje. Na DPI 125% oraz DPI 100% uchwycenie narożnika i pociągnięcie powoduje pojawienie się pomarańczowej obwódki wokół edytora i zaznaczenie całego pola / innych elementów menu (choć pole się rozciąga). To jest bug CKEditor w kombinacji z silnikiem Webkit i nie ma na teraz żadnego fiksa: KLIK. W trybie zgodności jest inaczej. To odpada jako metoda testu / porównawcza, jest zupełnie niewiarygodne. Tryb zgodności jest dla stron niekompatybilnych z IE9. Nasza strona jest zgodna z tą przeglądarką i włączenie trybu zgodności ma nieprzewidywalne skutki i sypie jeszcze większą ilością błędów. Tryb ten musi być wyłączony dla naszej strony. Bonifacy A jednak zwidów nie mam. Dzisiaj edytor otworzył się samoistnie od razu na ok. 7 cm wysokości ( przy ekranie 23 cale i rozdzielczości natywnej). Tego nigdy nie widziałam na oczy i nie wiem dlaczego edytor w losowy sposób otwiera się z większym polem tekstowym. . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Tak jak podejrzewałem - problemem jest DPI. OK pogodzę się z tym. To problem systemowy i wydaje mi się, że MS nie zauważa iż monitory są coraz większe. Prościej jest zwiększyć DPI niż bawić się w zmiany wartości poszczególnych czcionek w elementach okien a nawet nie wszystkie są prosto dostępne. Trudno. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Tak jak podejrzewałem - problemem jest DPI. OK pogodzę się z tym. Na DPI 125% sprawdziłam także i to: rozciąganie edytora na oficjalnym forum IPB (wersja IPB 3.4.0 z CKEditor bodajże 3.6.4 lub wyżej) oraz w demo CKEditora (najnowszy). Otóż tam ten problem nie występuje w Internet Explorer. Wnioski: to nasza wersja forum IPB 3.2.3 ze zintegrowanym CKEditor 3.6.2 ma jakiś bug. Jesteśmy na starszej wersji, bo jak mówiłam tu już gdzieś nie opłacało się aktualizować (zbyt mało zmian w porównaniu do zbyt dużej roboty z przeładowaniem wszystkiego) i przeskoczyłam całą gałąź 3.3.x licząc na solidniejsze zmiany zwłaszcza w edytorze. Ale za niedługo aktualizujemy. Moderatorzy już o tym wiedzą, bo ostatnio pisałam w Moderatornii, że wydano 3.4.0 i będziemy aktualizować do którejś z poprawkowych wersji 3.4.x. Tyle wieslaw531 musisz przeczekać do sprawdzenia co jest grane na najnowszej wersji IPB z nowszym CKEditorem. Ja nie ruszę z aktualizacją w tym momencie, bo to pierwsza wersja główna 3.4.x i niezbyt sprytne od razu się na nią rzucać + na trackerze jest kilka niepokojących mnie bugów. Czekam do pierwszego maintenance release i ocenię co dalej. . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Wierz mi to drobnostka (denerwująca) ale mam to od dawna i przyzwyczaiłem się. Napisałem po postach kota. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi