forgetmenot Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Witam serdecznie. Jestem szczęśliwą (jak na razie) posiadaczką windows 7 64 bit na laptopie. Chciałabym uchronić się od walki z wirusami już od samego początku więc proszę o podpowiedzi czym warto zabezpieczyć win7 64 bit żeby jak najrzadziej prosić tu na forum o pomoc Na komputerze mam zainstalowany NIS 2010 ale z poprzednich systemów z doświadczenia wiem że potrzeba zapewne wspomagaczy Proszę więc o podpowiedzi i przepraszam od razu jeśli umieściłam post w nieodpowiednim dziale. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
polak900 Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 tak się składa że ochrona patchguard systemu windows 7 64 bit uniemożliwia jednoznaczną ochronę tego systemu przez antywirusy nawet te które są 64-bitowe poprostu działanie antywirusa jest blokowane na pewnym etapie inaczej sprawa ma się z malware, twórcy szkodliwego oprogramowania już dawno wiedzieli jak złamać microsoftowe pseudo zabezpieczenie skup się bardziej na ochronie systemu na zasadzie prevention not detection i dołóż do swojego nortona jakiś program HIPS np defenswall personal firewall only 32 bit - mała poprawka poczytaj sobie o tym programie w necie oraz stosuj jakiś skaner na żądanie np MBAM ja nie mam żadnego antywira w real - time bo są bardzo zawodne , zobacz moją ochronę w podpisie Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 @polak900 Przecież DW nie działa w systemach x64, a najtrudniej w nich wykorzystać skutecznie, właśnie ochronę proaktywną a nie AV. @forgetmenot Witamy! Proponuje dołożyć do Nisa piaskownicę Sandboxie, do sufrowania po necie oraz do testowania nieznanych/ podejrzanych programów i plikow, jeżeli takich używasz. http://www.sandboxie.com/ Odnośnik do komentarza
polak900 Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 masz racje mój błąd już poprawione. w takim razie trzeba czekać na GW 3 Odnośnik do komentarza
forgetmenot Opublikowano 18 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Właśnie dziś zaistalowałam Sandboxie i testuję Nie serfuję po jakichś mega podejrzanych stronach NIS pokazuje mi jakie strony są ok A czy coś poza NIS-em można jeszcze dorzucić? Googlowałam długo i namiętnie ale nie znalazłam nic co by się nadawało Od początku mojej przygody z kompem miałam do czynienia wyłącznie z XP i tam dzięki poradom Picasso (poprzednie forum) wszystko grało Wydaje się że Win 7 64bit jest w miarę bezpieczny jak narazie, ale wolę się upewnić i wzmocnić waszymi radami Także jeżeli jeszcze znajdą się jakieś sugestie to chętnie się z nimi zapoznam EDIT: czy MBAM działa sprawnie także na win7 64bit? używałam go na XP ale nie wiem czy tu powinnam Bardzo dziękuję za zainteresowanie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 NIS + Sandboxie, to bardzo dobre i wygodne zabezpieczenie. Jeżeli skończy Ci się licencja na Nisa, to wtedy możemy pomyśleć nad innym zestawem (firewall z HIPS + piaskownica + AV). Jeżeli chodzi o skaner MBAM, to za bardzo go nie polecam, ze względu na fałszywe alarmy, które generuje i później ewentualne problemy z systemem. Na żądanie proponuję CCleaner do czyszczenia śladów i optymalizacji systemu raz SUPERAntiSpyware Free Edition do usuwania aplikacji szpiegujących: http://www.piriform.com/ccleaner http://www.superantispyware.com/ Odnośnik do komentarza
forgetmenot Opublikowano 18 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 CCleanera używam od czasów XP, także tutaj Co do SuperAntiSpyware to nie słyszałam o tej aplikacji jeszcze, trzeba będzie potestować. Dziękuję za porady Odnośnik do komentarza
Eru Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Anonim2 nie gadaj bzdur bo każdy program może walnąć FP Co do MBAM to spokojnie możesz go używać jako on-demand Polecam jeszcze Hitman Pro jako skaner on-demand (jest wersja 64bit) Anonim2 i czemu wciskasz jej HIPS'a nie wiedząc czy poradziłaby sobie z taką aplikacją? Odnośnik do komentarza
polak900 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 CCleanera używam od czasów XP, także tutaj Co do SuperAntiSpyware to nie słyszałam o tej aplikacji jeszcze, trzba będzie potestować. Dziękuję za porady superantispyware jest kiepskim wyborem, lepiej sobie przeskanujesz kompa MBAM Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Anonim2 nie gadaj bzdur bo każdy program może walnąć FP Co do MBAM to spokojnie możesz go używać jako on-demand Polecam jeszcze Hitman Pro jako skaner on-demand (jest wersja 64bit) Anonim2 i czemu wciskasz jej HIPS'a nie wiedząc czy poradziłaby sobie z taką aplikacją? Na komputerze mojej córki MBAM wykrył ponad 140 infekcji, a po ich usunięciu system padł i trzeba było go przywracać. 5 skanerów antywirusowych nic nie wykryło a Windows pracuje bez zarzutów. Wczoraj na jednym z forów w kompie usera MBAM wykrył wirusa w pliku systemowych, który był czysty. Dobrze, że go nie usunął. Hitman Pro to płatny i niedokładny skaner antywirusowy. Żadnego Hipsa nie wciskam, a gdy skończy się licencja na Nisa, możemy podyskutować. Wiele dziewcząt ma większe pojęcie w tym temacie od Ciebie o Adaminie nie wspominając Odnośnik do komentarza
polak900 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 to nie wina mbam tylko windy która lubi się wywalać ja używam mbam i nie miałem takiego problemu ludzie lubią sobie grzebać w systemie i instalować rózne badziewia takie postępowanie prowadzi prostą drogą do formatu, no chyba że ktoś jest przezorny i robi kopię bezpieczeństwa windows do takich zabaw się nie nadaje bo ma rejestr. takie jest moje zdanie co do drugiego przypadku, każdy program zabezpieczający prędzej czy później się pomyli dlatego róbcie sobie BECKUPY! Odnośnik do komentarza
Eru Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Anonim2 U ciebie to zawsze coś się dzieje - co do kolesia z form mbam, a nie czytałeś że NOD, BD (i coś tam jeszcze) przez ostatnie aktualizacje też świrowały? I niby o co ci chodziło z tą wypowiedzią: Wiele dziewcząt ma większe pojęcie w tym temacie od Ciebie o Adaminie nie wspominając Odnośnik do komentarza
Meir Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 MBAM zazwyczaj nie wali FP na czystych systemach...natomiast zdarza się to na modyfikacjach przy pierwszym skanie dodajemy do "ignoruj" i jest git...ja polecam MBAM Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Każdy używa co uważa. Zaawansowany user może spokojnie stosować MBAM, czy Emsisoft Emergency Kit, ale moim zdaniem nie należy tych skanerów beztrosko polecać wszystkim. Odnośnik do komentarza
forgetmenot Opublikowano 21 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Bardzo dziękuję za Wasze porady Na tą chwilę pozostaję przy NIS, sandboxie oraz polecanym przez Picasso USB-set. MBAM zapodam przy okazji Co do HIPS to miałam z tym do czynienia już na poprzednim systemie w COMODO bodajże, dałam radę, nigdy nic nie padło Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 My tez pozdrawiamy Siemka! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi