ktr Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Mam problem, od niedawna laptop często nie czyta / nie widzi płyt CD i DVD. Laptop Acer Aspire 5720Z, WinXP Pro SP3 PL. Nazwa mojego napędu płyt CD/DVD: a. dane z biosa: MATSHITA DVD-RAM UJ-850S b. dane z Everest Home Edition: napęd dysków optycznych: HV2944Z AFM851U SCSI CdRom Device W Panelu Sterowania w Menedżerze urządzeń, a także w Moim komputerze czasem jest OK i widać napęd, a czasem po prostu znika, nie ma go i nie mogę wtedy korzystać z płyt. Laptop nie ma nawet 4 lat. Testy z bootowaniem z płyty CD pozytywne, tzn. mogę bootować kompa z płyty. Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Miałes temat na innym forum. Pozostaje 1. Instalacja sterowników do chipsetu płyty głownej lapka 2. czyszczenie optyki napedu 3. aktualizacja biosu CD/DVD Odnośnik do komentarza
ktr Opublikowano 25 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Ad. 1: przeinstalowałem sterowniki do chipsetu - nie pomogło Ad. 2: przeczyściłem optykę napędu (nie pomogło) - gdyby to była optyka to bootowanie chyba też by czasem działało, a czasem nie... więc to raczej nie o to chodzi Ad. 3: nie rozumiem, jeśli chodzi o aktualizację bios-u to robiłem to jakieś pół roku temu, także mam nowy biosik (więc to nie ta przyczyna). Chyba, że chodzi o jakiś inny bios, "bios cd/dvd" - ale chyba takiego nie ma. Nie wiem, jestem laikiem więc proszę o precyzyjne instrukcje / porady:) Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 ktr chodzi o bios inaczej firmware do napędu optycznego. Nie wiem tylko czy tej firmy można gdzieś zdobyć? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 [/url] ktr chodzi o bios inaczej firmware do napędu optycznego. Nie wiem tylko czy tej firmy można gdzieś zdobyć? Można zdobyc, tylko szukaj wg. frazy MATSHITA DVD-RAM UJ-850S. Tutaj jest bios A ogólnie z tymi nagrywarkami jest wielki kłopot. Wiec, żeby się nie stresować proponuje wymienić napęd. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 @ktr Wyjmij baterie z laptopa na kilka (powiedzmy na 5) minut a następnie włóż je zpowrotem.W ostatecznośći zmień baterie Odnośnik do komentarza
ktr Opublikowano 26 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 A co ma bateria do napędu CD/DVD??? Proszę o łopatologiczne i precyzyjne odpowiedzi, gdyż jestem laikiem:) Co do uaktualnienia firmware (biosu) napędu to dziś skorzystam z linku i uaktualnię - dam znać, czy pomogło. Chciałem skorzystać z linku do biosa napędu, ale wyskoczył komunikat, że trzeba się zarejestrować. Więc się zarejestrowałem - miałem po 10 min dostać maila z linkiem aktywacyjnym, minęło kilka godzin a nie dostałem jeszcze tego maila. Także na razie nie udało mi sie jeszcze wykonać tej operacji. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 A trochę samodzielności nie łaska? Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę MATSHITA DVD-RAM UJ-850S BIOS i znajdziesz kilkanascie stron gdzie sa sterowniki do tej nagrywarki. na przykład TUTAJ Odnośnik do komentarza
ktr Opublikowano 26 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 1. Sam próbowałem, ale za każdym razem ściągałem złą wersję... 2. Podana przez Ciebie jest także zła... najpierw z 10 razy musiałem klikać OK, chociaż szuflada była otwarta (screen1), a późnie wyskoczył komunikat, że to nie jest wersja dla mojego napędu (screen2) - to jest dla Sony Vaio. Siłą rzeczy to nie pomogło. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Mozesz spróbować sciagnać firmware z tej strony KLIK. Ogólnie, jest masowy problem z tymi nagrywarkami. Wiekszość ludzi rezygnuje i wymienia napęd. Zresztą, co to za sprzęt, do którego producent nie aktualizuje firmware. Druga sprawa, która przychodzi mi do głowy - program do nagrywania. Jakiego używasz? Może się okazać, że zmiana oprogramowania rozwiąże problem. Osobiście, jak wszystkie pomysły zawiodą, wymieniłbym napęd. Odnośnik do komentarza
ktr Opublikowano 3 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Zaczynam się zastanawiać nad wymianą napędu... pytanie, czy na taki sam, czy lepiej na jakiś inny - jaki polecacie do mojego laptopa? Czy to jest prosta operacja? Czy trzeba rozkręcać całego laptopa? I żeby to pasowało... a nie np. będzie efekt spasowania jak w 20 letnim "bezwypadkowym" bmw:) Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Zaczynam się zastanawiać nad wymianą napędu... pytanie, czy na taki sam, czy lepiej na jakiś inny Niech cię ręka boska broni wymieniać napęd na taki sam. Jaki jest sens instalować takie samo ustrojstwo. Nie sądze zeby wymiana napedu CD była skomplikowana. Zorientuj się w serwisie. Polecam napedy samsunga. Poczekaj na opinie innych, albo założ osobny temat w dziale Hardware dotyczący wymiany. Odnośnik do komentarza
arekk Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Powiem krótko mam ten sam problem, borykam się z nim już dobre rok czasu, trochę zaniedbałem sprawę bo laptop jeszcze był na gwarancji. Dzwoniłem do HP, jak powiedziałam co zrobiłem i jakie są objawy powiedzieli, że napęd kwalifikuje się do wymiany, mogłem wysłać na drugi dzień po zgłoszeniu a ja zwlekałem bo ciągle coś a teraz już muszę na własną rękę..Czyli koszt około 150 zł napęd + wymiana w serwisie. jak bym chciał poza gwarancyjne w autoryzowany serwisie HP to koszt takiej wymiany 800 zł A teraz jak bym miał fundusze kupił bym LG albo Sony Odnośnik do komentarza
Maksiu Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 A spróbuj jeszcze takiej sztuczki : 1. Wejdź w menadżer urządzeń i odinstaluj sterowniki napędu 2. Restart 3. Po nowym załadowaniu systemu powinien OS sam doinstalować driver. Gdy już to zrobi pobierz ten plik. Wypakuj go i uruchom plik Instalaka ASPI 4. Restart Później napisz jak poszło. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Zaczynam się zastanawiać nad wymianą napędu... pytanie, czy na taki sam, czy lepiej na jakiś inny - jaki polecacie do mojego laptopa? Czy to jest prosta operacja? Czy trzeba rozkręcać całego laptopa? I żeby to pasowało... a nie np. będzie efekt spasowania jak w 20 letnim "bezwypadkowym" bmw:) Napęd zależy w jakim laptopie się wymienia bo np w moim starym laptopie ( Acer Aspire 9300 ) wystarczyło jedną śrubkę odkręcić ( poszukaj od spodu w okolicach napędu śrubki jak jest to ją wykręć pociągnij za napęd który musi być otwarty bo inaczej nie wiem jak go wyjmiesz ^^ i już ładnie wychodzi a takiego samego to jest bez sensu jak już wspomniano tam wyżej bo na 99% by było to samo co teraz Odnośnik do komentarza
ktr Opublikowano 4 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Słuchajcie, to nie ma co się z tym ustrojstwem mordować, kupię sobie napęd i skoro mówicie, że to takie proste to sam go sobie wymienie - a co! a kupię może coś na allegro - nie ma co tracić czasu na truposza:) Dzięki za wszelkie rady, jakby ktoś przypadkiem wiedział jeszcze którą to "jedną" śrubkę wykręcić to bardzo by się przydało. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Tu jest krótka INSTRUKCJA Odnośnik do komentarza
ktr Opublikowano 4 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Dzięki, to co prawda inny model, ale być może da się z tego skorzystać. Dam znać. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Dzięki, to co prawda inny model, ale być może da się z tego skorzystać. Dam znać. A co stoi na przeszkodzie zeby samodzielnie poszukac lepszej instrukcji? Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Słuchajcie, to nie ma co się z tym ustrojstwem mordować, kupię sobie napęd i skoro mówicie, że to takie proste to sam go sobie wymienie - a co! a kupię może coś na allegro - nie ma co tracić czasu na truposza:) Dzięki za wszelkie rady, jakby ktoś przypadkiem wiedział jeszcze którą to "jedną" śrubkę wykręcić to bardzo by się przydało. daj fotkę laptopa od spodu to może wtedy ci bardziej wskażę Odnośnik do komentarza
ktr Opublikowano 4 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Wyjęcie jest bardzo proste, trzeba: - uchylić szufladę (to później pomoże wyjąć napęd), odłączyć od prądu i wyjąć baterię - przewrócić go spodem do góry - odkręcić 3 śrubki by zdjąć "klapkę" przysłaniającą m.in. RAM, wiatraczek - jest tam 1 śrubka, która trzyma napęd CD/DVD: mniej więcej tam, gdzie na oko powinien kończyć się napęd CD/DVD - po odkręceniu śrubki ładnie wychodzi Mam wyjęty, kupię dziś lub jutro coś na allegro i podmienię Ciekawe, czy wystarczy wsadzić to coś nowego, co przyjdzie, czy też będzie trzeba coś przekładać "do matki", czy do starej "szuflady", aby pasowało? PS. Który napęd polecalibyście do mojego laptopa? Oto kilka pozycji: 1. http://allegro.pl/nowa-nagrywarka-toshiba-samsung-dvd-rw-ata-ide-i1253878352.html 2. http://allegro.pl/nowy-pioneer-dvr-k17-multi-ide-ata-12m-gw-fvat-i1243846346.html 3. http://allegro.pl/nowy-panasonic-uj-840-multi-ide-ata-1rok-gw-fv-i1243846386.html Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Panasonica juz miałeś. Moze taki Samsung DVD-REC SAMSUNG SN-S083F SATA SLIM CZARNY BULK ASAP Najlepiej wymontować CD i udać sie dla porównania do sklepu lub serwisu. Zeby później nie okazało sie ze kupiłeś coś co nie pasuje do laptopa. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 pasować będą raczej skoro są na IDE ale czasami są problemy np ja raz kupiłem napęd do lapka niby pasował all ok ale za chiny system nie startował (zawieszał się przy ładowaniu ) a po wyjeciu napedu do normy spowrotem wrocilo wszystko więc jak masz możliwość to Przetestuj ! Odnośnik do komentarza
Fix00ser Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 http://www.firmwarehq.com/Matshita/drives.html Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 http://www.firmwareh...ita/drives.html A gdzie na tej stronie jest Bios do UJ 850S ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi