xmati5 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Witam, posiadam internet z firmy Netia na łączach TP.SA (chyba). Mam podpisaną umowę na nielimitowany dostęp do internetu do 20 Mb/s (ile da radę sieć tyle powienienem mieć). Tak to przynajmniej rozumię. Obecnie mam mniej więcej tyle - jest jeszcze do sieci podłączony drugi komputer - na karcie wifi ale racej nie zmienił on wiele odczytów. http://www.speedtest.pl/test/48742537 Tutaj wyciąg z strony routera- nie jestem pewien czy tego potrzebujecie ale chyba to. A teraz pytanie - da radę szybciej ? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Masz modulację ADSL G.dmt, przy niej więcej niż 8 Mb/s nie pójdzie, w praktyce mało kto ma więcej niż 6 Mb/s. Router pokazuje maksymalne osiągalne synchro na poziomie 10 Mb/s down i 0,5 Mb/s upstream. O ile z downstreamem, jeżeli uda się uruchomić ADSL2+ to nawet jestem w stanie się zgodzić (tłumienie jest wysokie, ale bezpieczny SNR Margin z dużym zapasem), to 0,5 Mb/s na upstream zupełnie mnie nie przekonuje. Może router widzi jakieś dodatkowe statystyki, których nie pokazuje i stąd te przypuszczenia, natomiast mam wrażenie, że pójdzie więcej. Jeżeli masz możliwość wymuszenia ADSL2+, to polecam. Wtedy przypuszczam, że możesz osiągnąć 6-8 Mb/s. Ale to są przypuszczenia, nie mam żadnych dokładnych informacji o Twoim łączu. Jeżeli nie (czyli zostając na ADSL), to bardzo prawdopodobne jest 4-6 Mb/s. Na 20 Mb/s nie masz żadnych szans, 10 Mb/s może się udać, ale jeśli będziesz miał naprawdę dobry sprzęt, dużo szczęścia i odpowiednie firmware w routerze pozwalające regulować Target SNR Margin. Jednak będzie to kosztem stabilności połączenia. Odnośnik do komentarza
xmati5 Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 4-6 Mb/s to i tak byłaby duża poprawa w porównaniu z 2 Mb/s - czyli jest się o co kłócić ? a z tym ADSL2+ to w sensie że jak ? bo nie bardzo rozumiem. Wiem , że gwarantuje ono szybszy przesył - ale ono zależy do czego ? Od uslugodawcy ? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 ADSL2+ korzysta przy pobieraniu danych częstotliwości z zakresu 142 kHz - 2,2 MHz. ADSL G.dmt tylko 124 kHz - 1,1 MHz. Powinieneś mieć gdzieś w ustawieniach routera możliwość wymuszenia ADSL2+, które dostaniesz, jeżeli centralka obsługuje. No i jeżeli jesteś podpięty do karty ADSL2+. W praktyce, łącza 2 Mb/s nie ma sensu podpinać, bo nic się na tym nie zyska. Męczyć dostawcę o zmianę prędkości, wtedy prawdopodobnie zmienią (o ile jakaś karta będzie wolna). Obserwuj, czy wartość SNR Margin nie skacze. Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Sprawdziłem na tym podanym testerze. Mam od NeoPlus do 10 Mb/s. http://www.speedtest.pl/test/48747303 Dla porównania z innego testera Wartości są w miarę porównywalne. Router EdiMax dzieli mi łącze na dwa kompy. Nie stwierdziłem spadku szybkości. W Twoim przypadku powinno być co najmniej 16-17 Mb/s w download. Odnośnik do komentarza
xmati5 Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Powinieneś mieć gdzieś w ustawieniach routera możliwość wymuszenia ADSL2+, które dostaniesz, jeżeli centralka obsługuje. Faktycznie jest taka opcja. Czyli najpierw do netii o zmianę prędkości, a potem ew. zmieniać w ustawieniach ? SNR Margin : Downstream 26-28 skacze ; Upstream 11 - ale nie wiem czy sprawdzać podczas uzywania internetu czy też gdy nic się nie dzieje. Te wartości są gdy net jest w użyciu. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Według mnie zdecydowanie za duże tłumienie, żeby osiągnąć 17 Mb/s. Nie wiem, jak zmieni się po przejściu na ADSL2+. Normalnie spada o kilka dB, u mnie miało tendencję do wzrastania z powodu zakłóceń na wyższych częstotliwościach, a parametry miałem początkowo bardzo podobne do xmati5. Stąd ten pewien mój pesymizm. Chcę zobaczyć statystyki z ADSL2+. Ustaw na routerze, zrestartuj i daj screen. Odnośnik do komentarza
xmati5 Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Gdy włączam nie chce się połączyć - adsl chwilami miga a potem gaśnie. Może to coś w ustawieniach - przesyłam screena powiedzcie jak to ustawić. Karta sieciowa - Intel 82578DC Gigabit Network Connection - może to jej wina ? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 ADSL2+ Annex A Karta sieciowa nie ma nic do ADSL. Odnośnik do komentarza
xmati5 Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 próbuję, ale po zapisaniu takich ustawień nie chce się "włączyć" adsl - miga chwilami a potem gaśnie. A bitswap i SRA nie mają z tym związku ? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Nie powinny. Zamów wyższą usługę, zobaczymy, jak się to skończy. 8 Mb/s (jeżeli przepną Cię na ADSL2+) powinno działać. Zawsze masz możliwość migracji w dół, jeśli pojawią się problemy. Odnośnik do komentarza
xmati5 Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Nie powinny. Zamów wyższą usługę, zobaczymy, jak się to skończy. 8 Mb/s (jeżeli przepną Cię na ADSL2+) powinno działać. Zawsze masz możliwość migracji w dół, jeśli pojawią się problemy. Czyli piszę / dzwonię do Netii i niech podwyższą mi predkość łącza do 8Mb/s i włączą ADSL2+ (o ile dobrze rozumiem). Ew. 4-6 Mb/s przy ADSL zwykłym Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Te prędkości to ja podałem. Nie wiem, jaką ofertę ma Netia, w TP można zamówić opcję "do 10 Mb/s", czyli o prędkości połączenia zadecyduje DSLAM (w uproszczeniu: centralka) i takie pasmo będziesz mieć. Spodziewam się czegoś podobnego. Strona Netii mówi o trzech prędkościach: do 1 Mb/s, do 20 Mb/s, do 50 Mb/s. Weź do 20 Mb/s i zobaczymy efekty. http://skantarek.netia.pl/skantarek/checkForm.do Jaką według tego możesz mieć prędkość? Odnośnik do komentarza
xmati5 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Telefon i internet w pakiecie : Nie zweryfikowano dostępności usługi Tylko telefon : Usługa dostępna wyłącznie na linii TP Tylko internet : Nie zweryfikowano dostępności usługi Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Ok, pokaż jeszcze z tego: http://www.orange.pl/prt/service_availability_check Ja bym po prostu podpisał umowę/aneks i zobaczył efekty. Odnośnik do komentarza
xmati5 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 też niestety brak odczytu - zapewne wpływ na to ma to że mieszkam na wsi Odnośnik do komentarza
xmati5 Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 zadzwoniłem - dostałem do 10 Mb/s - tak się przynajmniej wyraziła pani konsultantka w tej samej cenie. Oferowała mi nawet do 20 Mb/s ale za dodatkową opłatą Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Netia czy Orange? Odnośnik do komentarza
xmati5 Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Z netią - z nimi mam podpisaną umowę. Jak to jest oczywiście w Polsce, jak się o coś sam nie upomniesz to ci nic nie dadzą Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Jak się o nic nie upomnisz, to przejdziesz na umowę na czas nieokreślony i będziesz płacił średnio trzy razy więcej niż normalnie... Odnośnik do komentarza
xmati5 Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 alt='' Umowa była przedłużona w lecie chyba a przedłużać póki co nie mam zamiaru.Ot po prostu wymogłem żeby dali tyle ile obiecali Ogólnie jednak jestem dosyć zadowolony z wspólpracy z nimi ... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Hm, ok. Doświadczenia moje i znajomych uczą, że na linii TP/Orange, lepiej korzystać z usług tej firmy (chociażby większy priorytet przy naprawianiu usterek), jednak mam wrażenie, że w Netii jest taniej. Jak dostaniesz działający nowy, szybszy Internet, to daj znać. Popatrzymy w statystyki ADSL. Odnośnik do komentarza
xmati5 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 http://www.speedtest.pl/test/50643026 Panowie i Panie czekałem długo ale było chyba warto w międzyczasie zdąrzyłem jeszcze router spalić, ale koniec końców jest dobrze. Wszystkim serdeczne dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi