Morys0856 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Witam serdecznie, Jak w temacie, system potrafi się uruchamiać prawie 4minuty. Najdłużej czeka się podczas ładowania pulpitu i wszystkich programów startowych. Czy jest możliwość zmniejszenia tego czasu? Plik z WPT http://www.speedysha...wAnS/boot-1.zip Z góry dziękuje za pomoc Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Morys0856 Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Rozumiem, że nikt nie siedzi tu 24h na dobę ale temat zleciał na drugą stronę (nie chciałbym żeby został zapomniany ) Czy jest możliwość zmniejszenia czasu uruchamiania się? Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Witam na forum, 1. Fazy startu Nazwa...........|.start(ms)|koniec(ms)|..suma(ms) ------------------------------------------------- Pre.Session.Init|.........0|......7530|......7530 Session.Init....|......7530|.....45459|.....37928 Winlogon.Init...|.....45459|.....61549|.....16090 Explorer.Init...|.....61549|.....79886|.....18336 Post.Boot.......|.....79886|....243886|....164000 ------------------------------------------------- System.gotowy.po:.....................233,886.sek Jednym słowem komputer dochodzi do stanu 'względnej' sprawności w niespełna 4 minuty. Gros z tego czasu (164 sek.) spędza w fazie post boot i najwęższym gardłem jest zdecydowanie dysk, który obciążony jest właściwie w 100% przez cały ten czas. Podejdziemy do tematu w kilku krokach. 2. Sugestie / uwagi Zacznijmy od - Soluto: SolutoService (Soluto PCGenome Core Service) + Soluto.exe, czyli usługa oraz aplikacja uruchamiana przez userinit - są na topie listy najbardziej dyskożernych aplikacji; - SMARTInk.exe + reszta uruchamiana z "C:\Program Files (x86)\SMART Technologies\Education Software\". Wszystkie startują w ramach runonce, więc wystarczy autoruns Bardzo duże obciążenie generuje również AVP (Kaspersky), ale tego na razie zostaw. Pozbądź się także aplikacji typu KSPlus ("C:\Program Files (x86)\Komputer Świat Plus\KSPlus.exe"), tudzież wyłącz automatyczne ładowanie Daemon Tools - prawdopodobnie wszystko do znalezienia gdzieś w autorunsach. 3. Po wszystkim przygotuj kolejny log, tym razem z kilkoma restartami (w międzyczasie nic nie rób ): xbootmgr -trace boot -traceflags latency+dispatcher -stackwalk profile+cswitch+readythread -notraceflagsinfilename -postbootdelay 180 -resultpath c:\xperf -prepsystem m.g. Odnośnik do komentarza
Morys0856 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 1. Soluto, Deamon tools usunięte. 2. SMART, KSplus odznaczone z włączania razem z systemem. 3. Dołączam zapis z programu autoruns (wyłączyłem tam SMART-a etc ale może da się coś jeszcze wyłączyć co spowalnia system) 4. Logów zrobiło się 6, każdy ma około 500MB więc wrzucanie ich trochę zajmie. Mam wrzucić wszystkie czy tylko jakieś konkretne? Autoruns: http://www.speedysha...67/AutoRuns.arn Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Hej, Ad 4. Wrzuć najświeższy (powinien nazywać się boot_1.etl) m.g. Odnośnik do komentarza
Morys0856 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Przesyłam log: http://www.speedyshare.com/ZbwD8/bootPrep-6.etl Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Hej, dzięki za ten plik. Jak widać, nie udało się wygenerować ostatecznego logu i mamy do dyspozycji tylko 'szkoleniowy', obcięty do 170 sek., w których Twój system się nie mieści Mam 2 prośby: 1. Kaspersky - odinstaluj tymczasowo. Niestety, generuje tak duże obciążenie dysku, że właściwie nic innego nie widać. 2. AntiBrowserSpy - odinstaluj. Szczerze, nie korzystałem nigdy z tego narzędzia i IMO jego zastosowanie jest raczej ograniczone, nie wiem, czy jest sens obciążać nim system w takim stopniu, jak ma to miejsce u Ciebie. Po wszystkim wygeneruj kolejny log, ustaw może parametr postbootdelay na 240. m.g. Odnośnik do komentarza
Morys0856 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Kaspersky i AntiBrowserSpy odinstalowane. Oto log: http://www.speedyshare.com/a47SR/boot-1.etl Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Mam prośbę - mógłbyś spakować ten plik i wrzucić spakowany? m. Odnośnik do komentarza
Morys0856 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Spakowany i wrzucony, mam nadzieję, że rozpakuje się bez błędów http://www.speedyshare.com/9BmCh/boot-1.rar Odnośnik do komentarza
Morys0856 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Czy udało się coś ustalić? Póki co zainstalowałem sobie Microsoft Security Essentials, żeby nic nie złapać i w razie czego móc go szybko odinstalować Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi