Skocz do zawartości

Trojan EagleXNt.sys

Rekomendowane odpowiedzi

Powyższy wirus zagnieździł się dziś na moim notebooku.

Program antywirusowy (AVG) nie wykrywa go w ogóle, za to HackShield go znajduje, ale nie może usunąć, bowiem nie widzi plików do usunięcia. Ręcznie też nie dam rady ich skasować, bo nie mogę przełączyć opcji w widoku na pokazywanie folderów i plików ukrytych, a tam właśnie się to to zagnieździło.

Dołączam pliki, w których zrobiłam zrzuty komunikatów.

Dodam, że w zakresie usuwania wirusów jestem zielona, jak szczypiorek na wiosnę.

Z góry dziękuję za cierpliwość i pomoc.

EDIT:

Dodaję skany z OTLa. Przepraszam, że nie dałam ich od razu.

post-8876-0-18669500-1353490468_thumb.jpg

post-8876-0-45790100-1353490476_thumb.jpg

Extras.Txt

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Widzę te bezplikowe usługi w skanie OTL:

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Documents and Settings\tatsuko\Ustawienia lokalne\Temp\EagleXNt.sys -- (EagleXNt)

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\EagleNT.sys -- (EagleNT)

Tylko, że to nie jest infekcja. EagleNT + EagleXNt to sterowniki zabezpieczenia gry AhnLab's HackShield Game Anti-Hack. Jeśli podczas uruchamiania gry jest jakieś zażalenie na temat EagleNT, to tu materiał dodatkowy: KLIK. Czyli: ja wyczyszczę te odpadki (by oczyścić pole dla gry) oraz przeprowadzę dodatkowe działania nie związane z problemem (usuwanie adware). Wykonaj następujące operacje:

1. Przez Panel sterowania odinstaluj adware Pasek narzędzi AOL 5.0, VMN Toolbar.

2. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
O4 - HKLM..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-1495072830-582423476-1647106068-1006..\Run: []  File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-1495072830-582423476-1647106068-1006..\Run: [RMF FM Miasto Muzyki]  File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-1495072830-582423476-1647106068-1006..\Run: [RMFon]  File not found
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Documents and Settings\tatsuko\Ustawienia lokalne\Temp\EagleXNt.sys -- (EagleXNt)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\EagleNT.sys -- (EagleNT)
SRV - File not found [Auto | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\lmmqege.dll -- (ubuloapnd)

:Reg
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{B983C8CE-3391-4C28-9D8C-32B896FAD0C7}]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{B983C8CE-3391-4C28-9D8C-32B896FAD0C7}]

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany.

3. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras).

.

Zadania ze skryptem pomyślnie wykonane, ale nadal widzę VMN Toolbar (zbyt dużo kompletnych wpisów jak na deinstalację). Czy jest jakiś problem z jego usunięciem?

lżyło mi, że to nie żaden wirus, czy trojan, tylko wywalił się HackShield. W sumie tak rzadko używam tego notebooka do gier (okrutnie słaby jest), to i miało prawo się coś skisić.

Sprawdź teraz czy jest problem przy uruchamianiu gry.

.

[EDIT: Jeszcze był VMN Toolbar. Został właśnie definitywnie odinstalowany.

Właśnie o nim mówiłam a nie o Pasku AOL.

A gra nadal się nie uruchamia i wyskakuje to samo powiadomienie i zarażeniu trojanem...

Coś mnie zaćmiło. Oczywiście AVG nie może działać w tle, rezydent musi być wyłączony, by sterownik HackShield nie był atakowany i gra mogła się uruchomić. To jest fałszywy alarm AVG.

.

Tak po prawdzie nieco boję się wyłączać antywira, bo to nigdy nie wiadomo, co się może przedostać...

Chodzi mi tylko wyłączenie AVG na czas uruchamiania gry a nie na stałe. To na pewno jest fałszywy alarm, bo AVG zgłasza to przy uruchamianiu komponentu związanego z grą.

No i czemu wcześniej się nie gryzł z AVG, bo kilka razy wcześniej uruchamiałam grę... Nagle się pokłócili...

AVG mógł zostać zaktualizowany o nowe zachowania. Przy okazji: ten AVG jest stary, edycja z roku 2009. Najnowszy AVG to AVG 2013.

.

Edytowane przez picasso
1.02.2013 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...