Adam Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Czy istnieje działający na Windows 7 program, które rozszerza funkcjonalność UAC ? Szczególnie mnie interesuje zapamiętywanie hasła w konkretnych komunikatach. Niektóre programy codziennego użytku do poprawnego działania wymagają praw administratora i nie wygodne jest wpisywanie hasła za każdym razem. Niestety Norton UAC, który znalazłem w linkowni działa tylko pod Vistą. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Ja też używam UAC na maks 4 poziom i nic mnie o hasło nie pyta jedynie prosi o potwierdzenie operacji - to mogę wytłumaczyć na dwa sposoby -pracujesz na limitowanym koncie - wtedy rzeczywiście przy elewacji prosi o hasło do konta admina - majsterkowałeś coś w zaawansowanych ustawieniach UAC jakimś tweakerem ,gpedit.msc lub bezpośrednio w rejestrze -jeśli tak to odkręć to ,przy okazji możesz dopasować ustawienia UAC do własnych potrzeb oczywiście na tyle ile zasady grupy na to pozwalają http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd835564%28WS.10%29.aspx Najprościej to wykonywać w wersji Pro i Ultimate gdzie są zaimplementowane zasady grupy - w pozostałych wersjach też jest to możliwe tylko trzeba to robić bezpośrednio w rejestrze http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=18c90c80-8b0a-4906-a4f5-ff24cc2030fb,dodatkowy artykuł o naturze elewacji http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/2009.07.uac.aspx Co do programu który by wyszedł poza oficjalne ustawienia to nie znam....warto jednak zaznaczyć że MS krzywo patrzy na takie nakładki... Odnośnik do komentarza
Adam Opublikowano 23 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Tak chodzi o limitowane konto. Niestety foobar 2000 uruchamia się jedynie z prawami administratora, w takim przypadku irytujące jest ciągłe podawanie hasła. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Tak chodzi o limitowane konto. Niestety foobar 2000 uruchamia się jedynie z prawami administratora, w takim przypadku irytujące jest ciągłe podawanie hasła. No to jeżeli chcesz aby limitowany użytkownik mógł uruchomić konkretną aplikację która wymaga uprawnień administratora (w ramach wyjątku) to sposób jest następujący http://www.petri.co.il/bypass-uac-using-desktop-shortcut.htm Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Tak chodzi o limitowane konto. Niestety foobar 2000 uruchamia się jedynie z prawami administratora, w takim przypadku irytujące jest ciągłe podawanie hasła. W normalnych okolicznościach foobar2000 z poziomu limitowanego konta uruchamia się bez UAC, dialogu nie ma dopóki nie są wykonywane jakieś operacje związane z modyfikacją ustawień, gdzie limitowany nie ma dostępu. Jeśli foobar jest zainstalowany u Ciebie w strzeżonym Program files to może wystarczy dla katalogu C:\Program files\foobar2000 przypisać uprawnienia dla konta limitowanego / zmienić uprawnienia grupy Użytkownicy na Pełną kontrolę. Lub, co wygodniejsze, zmienić jego lokalizację: Nie byłoby problemu gdyby na etapie instalacji foobar2000 wybrano inne ustawienia niż domyślne: w instalacji określonej jako "Standardowa" należało wyizolować folder poza Program files (wtedy w ogóle nie potrzebuje UAC, o ile nie są wykonywane przestawienia opcji związane z modyfikacją rejestru w gałęziach gdzie user nie ma praw) lub ewentualnie dać opcję "Portable" (ale instalka portable nie ma kojarzenia plików z foobarem), precyzując lokalizację gdzie konto ma pełny dostęp. . Odnośnik do komentarza
Adam Opublikowano 23 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Już wcześniej nadałem odpowiednie uprawnienia do katalogu z foobarem lecz to nie pomogło. Program instalowałem z opcją "portable" z poziomu administratora, pomimo tego spróbowałem teraz jeszcze raz, reinstalowałem foobara z ograniczonego konta i jest w porządku. Dzięki za pomoc! Dodane: Po kilku uruchomieniach problem powrócił. Ostatecznie pomogło przeniesienie foobara w miejsce gdzie nie ma żadnych kolizji z uprawnieniami. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi