intruder Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Witam! Więc krotko: nie działa port USB3 z urządzeniem na USB3. Jeżeli do portu podepnie się urądzenie USB2 wszystko gra. Urządzenie USB3 w porcie USB2 też pracuje bez zarzutów. Jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Sugeruję podać jednak więcej informacji: co to za urządzenie USB3? co oznacza nie działa - nie jest widoczne w systemie? czy wcześniej działało, a jeśli tak, to w jakich okolicznościach przestało? typ płyty głównej komputera. Odnośnik do komentarza
intruder Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 ad.1 PenDrive GOODRAM 64 GB ad.2 Dokładnie! ad.3 działało i nagle przestało ad.4 ASUSTeK Computer Inc. N43SN v.1.0 chipset: Intel Sandy Bridge rev.09 southbridge: Intel HM65 rev.05 ... choć nie rozumiem po co Ci ta ostatnia informacja! Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Jaki to dokładnie system i nie pytaj po co mi ta informacja? Czy aktualizowałeś sterowniki chipsetu? To, że nagle przestało może mieć wiele przyczyn włącznie z aktualizacjami systemu. Odnośnik do komentarza
intruder Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 ..a po co ... MS Win 7 Home Premium stery chipsetu nie aktualizowane ale nie ma chyba nowszej wersji ponieważ program od upgrade-ów nic nie monitował aktualizacje systemu przeprowadzzane na bierząco żadnych braków w tym segmencie Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 A po co to moja słodka tajemnica i nadal nie podałeś wersji bitowej x86 czy x64 (nie wiem czy ta wersja ma wogóle x64 ale potwierdź). stery chipsetu nie aktualizowane ale nie ma chyba nowszej wersji ponieważ program od upgrade-ów nic nie monitował Takie cuda omijaj szeeerokim łukiem bo to może wina tego dziadostwa. Pokaż obrazek z Menadżera urządzeń. Odnośnik do komentarza
intruder Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 x64 Pokaż obrazek z Menadżera urządzeń. co konkretnie chcesz zobaczyć bo jest tego trochę? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Skoro jest tego trochę to mi podpowiada, że są problemy lub rozwinąłeś wszystkie gałęzie. Czy są wykrzykniki? Jeżeli nie to pokaż ogólny obrazek z rozwiniętą gałęzią Kontrolery USB. Odnośnik do komentarza
intruder Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 ... nie ma ani pół wykrzyknika, po prostu myślałem że interesuje cię jakiś konkretny składnik systemu ... np płyta główna ... i tu powraca pytanie ... ... zrzut w załączniku: Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Ironię zostaw sobie na dobranoc. Zakładam, że zależy Ci na usunięciu problemu. Nie wykonuj restartu do zakończenia wszystkich działań. !!!!!!! Wybierasz Uruchom ponownie później. Odłącz wszystkie peny, urządzenia USB które możesz. Szczególnie USB3. W MU wchodzisz do tej gałęzi j.w. i PPM na oba urządzenia Fresco (USB3) -> Odinstaluj -> OK A tu masz wyjaśnienie po co mi informacja o systemie. Na XP jest gdzie indziej. Usuń plik C:\Windows\System32\DriverStore\INFCACHE.1 Plik jest normalnie ukryty - zmień wcześniej ustawienia eksploratora (odznacz ukryj pliki chronione itp). Plik zostanie odtworzony po restarcie. Wykonaj restart. System wykryje nowe urządzenia i prawdopodobnie będzie kolejny restart ale niekoniecznie. Jeżeli wszystko się zakończy wejdź w MU i sprawdź czy ponownie są urządzenia Fresco. Podłącz pena USB3 pod USB3. W Tray`u powinien być komunikat o znalezieniu nowego urządzenia. Wykonaj wszystko dokładnie. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Wbrew pozorom, pomimo podobnego wyglądu i kompatybilności wstecznej standardy USB2.0 i USB3.0 dość mocno się różnią: Aby umożliwić szybszy transfer, powiększono liczbę styków: o ile w USB 2.0 wystarczały cztery styki, to w USB 3.0 jest ich o pięć więcej. Tym samym zmieniły się również przewody. W kablu USB 3.0 do pary żył obecnych w USB 2.0 dodano jeszcze dwie pary przewodów, osobna do wysyłania i do odbioru, przewód zasilający i uziemiający. Aby uzyskać miejsce na dodatkowe styki, gniazda i wtyki USB zostały powiększone - z wyjątkiem dobrze znanego typu A, w którym dodatkowe styki znalazły się w tylnej części wtyki, a dotychczasowa forma pozostała niezmieniona. Nie napisałeś w jakich okolicznościach pojawił się problem, ale można przypuszczać, że mogło dojść do uszkodzenia pamięci lub gniazda. W tej sytuacji pierwszą rzeczą, którą bym zrobił byłoby sprawdzenie pena w jakimś innym komputerze z obsługą USB3.0. Ewentualnie innego pena w twoim. Odnośnik do komentarza
intruder Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 No i niestety! Jest wręcz gorzej niż poprzednio. Inny pen USB2 wpięty do USB3 nie jest widoczny w systemie (a przedtem był) pen USB3 pracuje normlnie w USB2 ... w USB 3 nadal go nie widac Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Wysil się trochę. Pokaż np. obrazek z MU. Czy były jakieś komunikaty? Czy odłączyłeś wszystko przed restartem? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 pen USB3 pracuje normlnie w USB2 Akurat z tego nie wyciągałbym za daleko idących wniosków. Jak wyżej pisałem 3.0 ma 9 zamiast 4 styków. Wyobrażam sobie sytuację, że pen mógł upaść na skutek czego pechowo puścił lut na pinie 5, 6, 8 lub 9. Odpowiadające USB2.0 piny 1, 2, 3 i 4 będą działać poprawnie i już masz wytłumaczenie sytuacji. Patrz tu: http://en.wikipedia.org/wiki/USB_3.0#Standard-A Odnośnik do komentarza
intruder Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Akurat z tego nie wyciągałbym za daleko idących wniosków. Jak wyżej pisałem 3.0 ma 9 zamiast 4 styków. Wyobrażam sobie sytuację, że pen mógł upaść na skutek czego pechowo puścił lut na pinie 5, 6, 8 lub 9. Odpowiadające USB2.0 piny 1, 2, 3 i 4 będą działać poprawnie i już masz wytłumaczenie sytuacji. Wzystko pięknie, ładnie tylko, że pen jest nowy i nie spadł nigdzie conajmniej od czasu kiedy działał ostatnio poprawnie! Wysil się trochę. Pokaż np. obrazek z MU. Czy były jakieś komunikaty? Czy odłączyłeś wszystko przed restartem? Wiesław wysilam się jak diabli ale zaliczyłem właśnie z nienacka 2 bluescreeny: Podpis problemu: Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3 Identyfikator ustawień regionalnych: 1045 Dodatkowe informacje o problemie: BCCode: 50 BCP1: FFFFFA801AF1B190 BCP2: 0000000000000000 BCP3: FFFFF88005BA1A64 BCP4: 0000000000000002 OS Version: 6_1_7601 Service Pack: 1_0 Product: 768_1 Wszystko było odłączone. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Dlatego w poście #2 zapytałem o okoliczności wystąpienia problemu. I wcale nie uważam, że to hardware musi być przyczyną. Bardzo prawdopodobne, że to Wiesław ma rację idąc tropem sterowników. Z drugiej strony goodram i spoiwo bezołowiowe BCCode: 50 0x00000050 Cause The BCCode 50 usually occurs after the installation of faulty hardware or in the event of failure of installed hardware (usually related to defective RAM, be it main memory, L2 RAM cache, or video RAM). Odnośnik do komentarza
intruder Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 też już to czytałem, by the way - jestem przekonany że to problem softu dlatego dziwne wydało mi się zapytanie o ... plytę glówną ... całą resztę jak najbardziej rozumiem ... Odnośnik do komentarza
intruder Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Problem rozwiązany! Trzeba było odinstalować wszystkie sterowniku USB, część zaktualizowana przes Windows Update, część (USB3) dzięki aktuallizacji z supportu ASUSa. Wiesław dzięki za naprowadzenie na właściwy tok rozumowania ... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi