Skocz do zawartości

Dysk zewnętrzny zawiesza system WinXP

be3mart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po 14 mcach sprawnego i idealnego działania dysku zewnętrzego Western Digital My Passport Essential SE 1TB, pojawił się pierwszy problem z jego użytkowaniem - podłączenie (i odblokowanie) dysku zewnętrznego zawiesza system operacyjny i cały komputer. Występuje on jedynie na jednym komputerze stacjonarnym. Pech chce że to moje podstawowe miejsce pracy, a podpięty dysk jest jej integralną częścią.

Jak objawia się problem?

1. Standardowo dla tego dysku, po jego podłączeniu do komputera, system Windows XP SP3 skanuje jedynie jego niezabezpieczoną część i uruchamia program zabezpieczający do wpisania hasła.
  2. Po poprawnym wpisaniu hasła, program odbezpiecza resztę dysku, tak by był on w całości widoczny dla systemu.
  3. Na tym komputerze, po wpisaniu hasła, niestety zawiesza się system, prawdopodobnie w momencie skanowania pozostałej części dysku.
  4. Dalej nie pozostaje mi nic oprócz restartu komputera. Brak reakcji na Ctrl + Alt + Delete

Problem nie wystepuje na kilku innych komputerach, laptopach - więc zakłądam że problem tkwi w moim blaszaku.

Raporty z CPU-Z i GPU-Z: https://dl.dropbox.c...us_12_11_18.PNG

Raport tekstowy z HWiNFO32: https://dl.dropbox.c...us_12_11_18.LOG

Raport SMART HDD na PC stacjonarnym: https://dl.dropbox.c...us_12_11_18.jpg

Raport SMART dysku zew. My Passport: https://dl.dropbox.c...us_12_11_18.png

Dodatkowe informacje o hardware i software:

• Hardware:
    • Płyta główna - Asus P5K SE
    • Procesor - Intel Core 2 Duo E6750 2.66Ghz
    • Pamięć - 2gb / 800 OCZ / 2GK
    • Karta graficzna - NVIDIA GeForce 9800 GT
    • Dysk HDD - SAMSUNG HD501LJ - 500gb
    • Dysk HDD - WDC WD10EARS-00Y5B1 - 1TB

[*]Dysk zewnętrzny:

• Western Digital My Passport Essential SE 1TB - WDBACX0010BBL-EESN

[*]Software:

• Windows XP SP3
    • ESET NOD 32 Antivirus 4.2.71.2 (zainstalowany dopiero po pojawieniu się problemu)

Jakie rozwiązania starałem się sprawdzić i wdrożyć?

1. Aktualizacja sterowników karty graficznej - nvidii (obecna wersja: 306.81-desktop-winxp-32bit-international-whql - nie pomogło, efekt zawieszenia bez zmian.
  2. Wyłączyłem systemowe odtwarzanie nośników i dysków - nie pomogło, efekt zawieszenia bez zmian.

W razie potrzeby mogę dostarczyć dodatkowe dane lub raporty, wskażcie tylko jakie konkretnie :)

Problem jest dla mnie bardzo dotkliwy, ponieważ ogromnie utrudnia mi to pracę.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Miałem kiedyś podobny problem z urządzeniami zgodnymi z USB 2.0 (głównie pendrive'y), gdy podpinałem je do USB 1.1. Windows XP wyrzucał komunikat "to urządzenie może działać szybciej", po czym zawieszał się lub pracował baaaardzo wolno do momentu wyciągnięcia pendrive'a. Rozwiązanie, właściwie obejście, które zastosowałem, to było wyprowadzenie przedłużaczem slotów USB 2.0 na biurko, ponieważ "dwójki" miałem z tyłu obudowy, a na panelu przednim rzeczone pechowe 1.1.

Problem dotyczył wszystkich pendrive'ów USB 2.0 na wszystkich płytach głównych z USB 1.1, które dorwałem, a które były obsługiwane przez XP.

Potem z podobną sytuacją spotkałem się z eSATA i Windows VIsta, jednak tego nie udało mi się nigdy obejść. Domyślam się, że problem dotyczył samej obsługi eSATA w systemie.

Czy na innych "komputerach" jest ten sam system lub na którymś z nich i problemu brak?

- na wszystkich innych jest już Windows 7, a na blaszaku Win XP

Czy na blaszaku nie masz tego softu od WD - bodajże SmartWare?
- mam, aczkolwiek miałem też wcześniej przez rok użytkowania wcześniej. Aplikacje są chyba nawet dwie:

Pierwsza to - "WD Smartware drive unlock" - tak sie dokładnie nazywa ta aplikacja i odpala się ona wszędzie gdzie używam dysku.

Druga to taka, którą zainstalowałem na początku, ale nie przypominam sobie bym po ustawieniu dysku jakkolwiek jej używał drugi raz. Czy to ona może stanowić problem?

Miałem kiedyś podobny problem z urządzeniami zgodnymi z USB 2.0 (głównie pendrive'y), gdy podpinałem je do USB 1.1. Windows XP wyrzucał komunikat "to urządzenie może działać szybciej", po czym zawieszał się lub pracował baaaardzo wolno do momentu wyciągnięcia pendrive'a. Rozwiązanie, właściwie obejście, które zastosowałem, to było wyprowadzenie przedłużaczem slotów USB 2.0 na biurko, ponieważ "dwójki" miałem z tyłu obudowy, a na panelu przednim rzeczone pechowe 1.1.

Problem dotyczył wszystkich pendrive'ów USB 2.0 na wszystkich płytach głównych z USB 1.1, które dorwałem, a które były obsługiwane przez XP.

Potem z podobną sytuacją spotkałem się z eSATA i Windows VIsta, jednak tego nie udało mi się nigdy obejść. Domyślam się, że problem dotyczył samej obsługi eSATA w systemie.

Ciekawa teza, muszę ją sprawdzić u siebie, aczkolwiek wydaje mi się że wszystkie porty USB są 2.0 (sprawdzę jak będę w domu), dodatkowo dysk jest z USB 3.0, a mi nie wyskakuje komunikat "to urządzenie może działać szybciej" - więc raczej wątpie by mnie dotyczyło.

Inna teoria która przychodzi mi do głowy - wirusy z blaszaka próbują zaatakować nowo ujawniony dysk, włącza się antivirus i zawiesza komputer. Lub ta sama sytuacja w drugą stronę - wirusy z dysku atakują komputer, co o tym sądzicie? Czy są jakieś dobre online-owe, albo darmowe antyvirusy które mogły by sprawdzić tą teorie?