vince Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Po włączeniu laptopa wyświetla się tylko logo Samsung z możliwością wciśnięcia przycisków F2 for setup i F4 for recovery, jednak te nie działają. Windows nie startuje. Uruchomienie systemu z dysku za pomocą opcji z płytki HBCD prowadzi do narzędzia Startup repair. Jednak ten nie jest w stanie naprawić systemu. Od czego mogę zacząć sprawdzanie? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Od czego mogę zacząć sprawdzanie? od sprawdzenia stanu dysku. http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html czy możesz wejść do biosu? Odnośnik do komentarza
vince Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Można wejść do Biosu. Nie uruchamia się tryb awaryjny. Przed restartem pojawia się BSOD jednak na tak krótko, że nie widać kodu błędu. BSOD nie odkłada się. Natomiast Startup Repair zgłasza następujący błąd: Problem Signature 01: 6.1.7600.16385 Problem Signature 02: 6.1.7600.16385 Problem Signature 03: unknown Problem Signature 04: 21200149 Problem Signature 05: AutoFailover Problem Signature 06: 2 Problem Signature 07: NoRootCause OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.1 Local ID: 1033 Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Nie uruchamia się tryb awaryjny. a w ogóle, coś się dzieje po wciśnieciu F8? Spróbuj klikać non stop f8 przygotuj sobie mhdd na płycie , ustaw w biosie tryb IDE dla dysku, płytka z MHDD do napedu i skan dysku oraz smart Odnośnik do komentarza
vince Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Po wybraniu trybu awaryjnego z obsługą sieci zaczyna go ładować po chwili jednak przerywa. Pojawia się przez moment BSOD, następnie występuje restart. Właśnie skanuję powierzchnię dysku i jak na razie jest OK (czasy poniżej 50ms). Gdy skończy podam odczyt smart. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Po wybraniu trybu awaryjnego z obsługą sieci zaczyna go ładować po chwili jednak przerywa. Pojawia się przez moment BSOD, następnie występuje restart. Właśnie skanuję powierzchnię dysku i jak na razie jest OK (czasy poniżej 50ms). Gdy skończy podam odczyt smart. jak skończysz skan zrób smart i podaj fotki sprawdź czy możesz uruchomić tryb awaryjny z wierszem polecenia? gdyby się dało należy zrobić chkdsk partycji z systemem Odnośnik do komentarza
vince Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Wszystkie czasy poniżej 50ms. Linki do Smart: http://www.tinypic.pl/0m7e3evgeqsv http://www.tinypic.pl/07mkxk9r36wa Tryb awaryjny z wierszem polecenia też się wysypuje. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Uruchomienie systemu z dysku za pomocą opcji z płytki HBCD prowadzi do narzędzia Startup repair. Jednak ten nie jest w stanie naprawić systemu. czy za pomocą tego narzedzia jesteś w stanie wylistować partycje i przedstawić która ma status aktywna? tu masz dojście do Winre, mam nadzieje że linki działają. pobierasz wersje zgodną z Twoją architekturą systemu i bodajże wersją językową http://traxter-online.net/windows-recovery-environment-winre/ w wynikach smart jeden sektor oczekuje na relekowanie Odnośnik do komentarza
vince Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Winre znalazłem tylko w wersji angielskiej. Efekt jego działania to komunikat o uszkodzonym pliku. http://www.tinypic.pl/c5ep6z6fpk1h Następnie odnalezienie instalacji Windows na partycji e: http://www.tinypic.pl/otneabjd1ovh Kolejny komunikat brzmi: nie ma możliwości automatycznej naprawy komputera. Szczegóły: http://www.tinypic.pl/ry674ulhkmmo Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Winre znalazłem tylko w wersji angielskiej. Efekt jego działania to komunikat o uszkodzonym pliku. A masz możliwość wybrania naprawy za pomocą wiersz poleceń, (szósty obrazek w tym temacie) https://www.fixitpc.pl/topic/54-winre-metody-startu-opis-funkcji-naprawczych/ jaki to system, konkretnie? Odnośnik do komentarza
vince Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 A masz możliwość wybrania naprawy za pomocą wiersz poleceń Tak Windows 7 HP 64bit. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Tak Windows 7 HP 64bit. to uruchom wiersz polecenia i wpisz chkdsk d: /f /r klik Enter bo komunikat mówi o uszkodzeniu plików na partycji D Odnośnik do komentarza
vince Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Uruchomiłem sprawdzanie dysku. W szczegółach diagnostyki znalazłem takie 2 wpisy: Czy ma to jakieś znaczenie? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 spróbuj restartu i wejscia w tryb awaryjny. Nie masz przypadkiem zainstalowanego AVG? Odnośnik do komentarza
vince Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Te foty zrobiłem jeszcze przed zapuszczeniem chkdsk. Mimo zakończenia weryfikacji dysku i wprowadzeniu zmian (przez chkdsk) dalej nie mogę wejść w tryb awaryjny. Mam zainstalowny AVG. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Te foty zrobiłem jeszcze przed zapuszczeniem chkdsk. Mimo zakończenia weryfikacji dysku i wprowadzeniu zmian (przez chkdsk) dalej nie mogę wejść w tryb awaryjny. startuj do winre wykonaj polecenia z wiersza poleceń diskpart teraz komenda: list disk wyświetli się lista dysków (dysk 0 to dysk pierwszy - w lapku najczęściej jedyny) teraz wpisujemy select disk 0 zostanie wyświetlona informacja: Obecnie wybranym dyskiem jest dysk 0 teraz wpisujemy: list partition zostanie nam wyświetlona lista partycji (wszystkich) na tym dysku aby wyświetlić informację o danej partycji należy wpisać komendę: select partition x x = numer przypisany volumenowi i teraz: detail partition tutaj pojawi sie dokładny status partycji Aby uzyskać więcej informacji na temat tego polecenia, wpisz: HELP SELECT PARTITION Obecnie wybraną partycją jest partycja 1. DISKPART> detail partition Partycja 1 Typ : 07 Ukryta : Nie Aktywna : Tak Przesunięcie w bajtach: 1048576 Wolumin ### Lit Etykieta Fs Typ Rozmiar Stan Info ----------- --- ----------- ----- ---------- ------- --------- -------- * Wolumin 1 C SYSTEM NTFS Partycja 60 GB Zdrowy System DISKPART> masz znaleźć, która jest aktywna i która ukryta dajesz fotki z komend list partition , select partition, detail partition. Odnośnik do komentarza
vince Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Foty Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 zrób jeszcze komende bcdedit /enum i przedstaw obrazek Odnośnik do komentarza
vince Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Wynik komendy Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 zrob jeszcze komendę chkdsk E: /r po wykonaniu wychodzisz z winre i próbujesz start do systemu Odnośnik do komentarza
vince Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Przed twoim ostatnim postem uruchomiłem chkdsk e: /f /r - właśnie skończył działanie, a win dalej nie startuje Może będzie jakąś wskazówką to, że tryb awaryjny z wierszem poleceń sypie się po załadowaniu pliku avgidsha.sys Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 uruchomiłem chkdsk e: /f /r - właśnie skończył działanie, a win dalej nie startuje naprawiał coś? nie mam lapka z recovery, wiec trudno mi ocenić wyniki komendy bcdedit /enum możesz jeszcze strzelić komende sfc /scannow to troche potrwa, ale najważniejszy jest końcowy komunikat dalej to już niech mądrzejsi kombinują :blink: Odnośnik do komentarza
vince Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Naprawiał poniższe: sfc /scannow pójdzie tylko z płytką, a w tej chwili jej nie mam. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 sfc /scannow pójdzie tylko z płytką, a w tej chwili jej nie mam coś mi sie w to nie chce wierzyć. to nie jest xp, ale mogę się mylić. W tej chwili nie mam jak sprawdzić. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 vince sfc /scannow pójdzie tylko z płytką, a w tej chwili jej nie mam. Wręcz na odwrót. sfc /scannow na Windows 7 nie korzysta z płyty, to zupełnie inna technika niż w XP, sfc sięga do repozytoriów na dysku twardym. Ale Belfegor podał komendę pod Windows. Komenda musi być inna, bo jest wdrażana z poziomu środowiska zewnętrznego. Prawidłowa to: sfc /scannow /offbootdir=C:\ /offwindir=E:\Windows . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi